Jouw baby in week 4 van je zwangerschap
In de vierde week van je zwangerschap heeft de bevruchte eicel zijn plekje in de baarmoeder gevonden voor de komende negen maanden. Het embryo is nu ongeveer een millimeter lang, kleiner dan de kop van een lucifer. Er moet nog veel werk worden verzet voor het een kindje is. Maar rust heeft hij zeker niet, de ontwikkeling gaat razendsnel door. Direct na het innestelen zijn de cellen gaan differentiëren in een binnenste en buitenste cellaag. De buitenste cellaag vormt de navelstreng en placenta. De binnenste cellaag, de embryoblast, vormt de foetus, jullie kindje.
De embryoblast, zal dankzij verdere differentiatie uitgroeien tot drie lagen van verschillende celtypen. Deze drie lagen of kiembladen, het ectoderm, mesoderm en het endoderm, vormen elk een eigen deel van het lichaam. Het ectoderm zal uitgroeien tot onder andere huid- en zenuwcellen waaronder de hersenen. Het mesoderm vormt later het bloed, het skelet, de spieren en het bindweefsel. Het endoderm ten slotte zal uitgroeien tot het spijsverteringsstelsel en de inwendige organen.
Voeding voor het embryo
Zodra het embryo contact heeft gemaakt met de baarmoederwand beginnen er kleine fijne haarvaten en vlokken te ontwikkelen. Deze kunnen diep in de baarmoederwand doordringen om het embryo te voorzien van voedingsstoffen. Ook zorgen deze bloedvaten ervoor dat het embryo op deze “landingsplaats” blijft. Daarnaast ontstaat de dooierzak, deze bevat al een paar bloedlichaampjes welke door het embryo worden opgenomen door een primitief slangetje. Binnenkort ontstaan er fijne bloedvaten die deze taak overnemen. Het begin van de bloedsomloop.
Jij in week 4 van je zwangerschap
In de vierde zwangerschapsweek is het weer tijd om ongesteld te worden. Dit hangt natuurlijk wel af van de regelmaat van je cyclus, maar we gaan voor nu uit van een regelmatige cyclus van 28 dagen. Je zult daarom deze week overtijd zijn, het eerste duidelijke zwangerschapssymptoom. Dit heet ook wel je NOD; of NietOngesteldheidsDag. Dit is dan ook de week dat je een eerste zwangerschapstest kunt gaan doen. Een spannend moment, want ondanks dat je misschien door je veranderende hormoonhuishouding al wat last heb gehad van vermoeidheid of gevoelige borsten is het nog lastig te zeggen of dit echt komt door een zwangerschap.
Het hCG niveau in je lichaam geeft aan of je wel of niet zwanger bent. Maar niet iedere vrouw heeft dezelfde hoeveelheid hCG in haar lichaam, daarom kun je nog een negatieve zwangerschapstest krijgen terwijl je wél zwanger bent. Gemiddeld hebben vrouwen in de vierde week van hun zwangerschap 5-426 international units per liter hCG in hun lichaam. Er zijn zwangerschapstesten op de markt speciaal voor het testen van de zwangerschap in een vroeg stadium. Deze kun je al zes dagen voor je gemiste menstruatie doen. Maar voor meer zekerheid kun je beter een weekje wachten. De concentratie hCG stijgt aan het begin van je zwangerschap snel. Is je eerste zwangerschapstest negatief maar blijft je menstruatie wel uit? Probeer het dan een paar dagen later nog een keer.
Zwangerschapskwaaltjes in week 4
Jij weet zelf dus misschien nog niet dat je zwanger bent maar je lichaam al wel. Je hormoonhuishouding is daarom in volle gang. Hormonen zorgen ervoor dat je lichaam zich klaargemaakt om je kindje te laten groeien en zelf ook kan meegroeien. Dit gaat gepaard met de welbekende zwangerschapskwaaltjes. Deze week kun je last krijgen van gevoelige borsten, ochtendmisselijkheid en vermoeidheid. Gelukkig krijgen niet alle zwangere vrouwen hier last van.
Is het er één of zijn het er twee?
Tot de eerste echo (meestal rond week acht) blijft het gokken of er het één is of dat het er twee zijn. Toch zijn er al een paar signalen waaraan je kunt merken dat er misschien wel een tweeling in je buik zit. Herken je onderstaande symptomen? Bereid je er dan op voor dat er misschien wel twee kindjes in je buik zitten.
Meer innestelingsbloed. Het hoeft niet altijd het geval te zijn, maar soms betekent een dubbele bevruchte eicel ook een dubbele innnesteling en daarmee meer innestelingsbloed. Dit maakt het in het begin nog lastiger om innestelingsbloed te onderscheiden van menstruatiebloed.
Je hebt al vroeg een positieve zwangerschapstest. Bij een tweeling maakt je lichaam al eerder meer hCG aan. Je kunt dus ook eerder een positieve zwangerschapstest hebben. Zelf al acht tot twaalf dagen na de ovulatie. Bij een eenlingzwangerschap is dit twaalf tot achttien dagen.
Al snel erg moe en misselijk. Omdat je lichaam eerder hCG aanmaakt heb je dus ook al in een vroeg stadium last van de welbekende zwangerschapskwaaltjes. De symptomen die vrouwen van een eenlingzwangerschap hebben heb je dus eerder en erger.
Alle zwangerschappen zijn natuurlijk anders dus ook als je deze zwangerschapssymptomen niet hebt zou het nog een tweeling kunnen zijn. Pas bij de eerste echo heb je echt zekerheid.
Zwanger?
Heb je een vroege zwangerschapstest gedaan en is deze positief? Gefeliciteerd! Je gaat een hele bijzondere tijd tegemoet. Er zal vooral in het begin veel op je afkomen, maar probeer je vooral niet druk te maken en geniet ervan. Je hebt negen maanden de tijd om je voor te bereiden op de komst van jullie kindje. In onze zwangerschapskalender laten we je per week weten wat je moet regelen, hoe je dit moet doen en voor wanneer.
Voeding tijdens de zwangerschap
Gezonde voeding is natuurlijk altijd al belangrijk maar helemaal tijdens je zwangerschap. Jullie kindje is volledig afhankelijk van de voeding die jij eet. Daarnaast gaat je lichaam de komende maanden een topprestatie leveren. Een volledig kindje laten groeien, van één cel naar een paar miljoen. Hier heeft het vitamine en mineralen voor nodig. Bekijk daarom goed wat je mag eten tijdens je zwangerschap en waar je voorzichtig mee moet zijn.