Close
Skip to content

Liggingen van de placenta

De placenta, of moederkoek, kan zich op verschillende plekken in je baarmoeder hechten. Op welke plek kan de placenta hechten en wat betekenen de verschillende plaatsen voor je zwangerschap en bevalling?
Zwangere buik
BabyBaby

Verschillende liggingen placenta

De placenta, ook wel de moederkoek genoemd, kan op verschillende plekken in je baarmoeder liggen. Vaak wat hoger en aan de rugzijde, maar soms ook wat lager of juist aan de kant van je buik. Waar jouw placenta precies ligt, bepaalt voor een deel of je op de natuurlijke manier kunt bevallen of dat een keizersnede noodzakelijk is. Dit is het geval wanneer de placenta de baarmoedermond als het ware blokkeert. Wel is het zo dat de ligging van de placenta gedurende je zwangerschap iets kan veranderen. Door het groter worden van je baarmoeder zal de placenta namelijk een stukje opzij en omhoog getrokken worden. 

Illustratie Placenta posterior

Placenta posterior

In veel gevallen ligt de placenta aan de achterkant. De placenta ligt dan posterior. Een posterior placenta is de meest voorkomende positie en vormt dan ook geen belemmering voor een natuurlijke bevalling. Waarschijnlijk zul je jouw kindje eerder en beter voelen schoppen omdat de placenta er niet voor zit. Een moment waar veel zwangere vrouwen naar uitkijken. Een leuk voordeel dus, al zul je hier tegen het einde van je zwangerschap vast wel eens anders over denken! Het feit dat je de bewegingen van je kindje zo goed kunt voelen, is ook prettig om voor jezelf de conditie van je kindje een beetje in de gaten te houden.

Illustratie Fundale placenta

Fundale placenta

Ligt de placenta helemaal bovenin de baarmoeder, dan wordt er gesproken van een fundale placenta. Door deze hoge ligging van de placenta is de kans op complicaties nihil en zul je, wanneer alle overige omstandigheden dit toelaten, op de natuurlijke manier kunnen bevallen. Het kan zijn dat de placenta iets naar de rugzijde (fundale-posterior) of de buikzijde (fundale-anterior) vastgehecht zit. Allen een goede ligging zonder gevolgen voor jou of je kindje.

Illustratie Placenta anterior

Placenta anterior

Heeft de placenta zich aan de buikzijde gehecht, dan wordt dit een placenta anterior genoemd. Deze ligging vormt over het algemeen geen probleem. Natuurlijk bevallen is ook zeker mogelijk. Moet er om wat voor reden dan ook toch een keizersnede worden uitgevoerd, dan kan het met deze ligging van de placenta wel iets lastiger zijn. De placenta kan dan in de weg liggen, maar gelukkig weet een gynaecoloog hier dusdanig mee om te gaan dat de placenta niet beschadigd raakt. Hiernaast heeft deze ligging het nadeel dat jij je kindje pas later in de zwangerschap zult voelen omdat de placenta er tussen zit. Ook het beeld bij een echo kan wat onduidelijker zijn.

Placenta aan de voorkant vs voorliggende placenta

Het is wat met al die medische termen. Begrijpelijk dus als één en ander nog wel eens door elkaar gehaald wordt. Toch is het goed om de verschillen te kennen. Zo wordt de term ‘placenta aan de voorkant’ vaak verward met de term ‘voorliggende placenta’. Het klinkt inderdaad hetzelfde, maar deze twee liggingen omvatten toch een wezenlijk verschil.

Ligt je placenta aan de voorkant dan ligt de placenta anterior. Bij deze ligging is er niets aan de hand behalve dat je jouw kindje minder snel en goed kunt voelen. Dit kan jammer en vervelend zijn, maar is voor de rest niet erg. Is er sprake van een voorliggende placenta, dan blokkeert de placenta de baarmoedermond. Dit staat ook wel bekend als placenta praevia.

Placenta praevia

Als er gesproken wordt van een placenta praevia, dan ligt je placenta (bijna) voor de baarmoedermond waardoor een keizersnede nodig kan zijn. Je kindje kan er ten slotte niet uit via de natuurlijk weg. Wel is het goed om op te merken dat er verschillende soorten zijn van een placenta praevia:

  • Placenta praevia totalis: De placenta bedekt volledig de baarmoedermond. Dit is de ernstigste vorm van placenta praevia en kan hevige bloedingen veroorzaken voor of tijdens de bevalling.
  • Placenta praevia partialis: De placenta bedekt gedeeltelijk de baarmoedermond.
  • Placenta praevia marginalis: De placenta ligt dicht bij de rand van de baarmoedermond, maar bedekt deze niet.
  • Laagliggende placenta: De placenta ligt laag bij bij de rand van de baarmoedermond, maar raakt deze niet.

Placenta Preavia liggingen

De precieze oorzaak van een placenta praevia is niet bekend, maar wel is duidelijk dat meerlingzwangerschappen en zwangerschappen die door middel van een fertiliteitstraject tot stand gekomen zijn een verhoogde kans hebben. Ditzelfde geldt voor vrouwen die na hun 35e zwanger raken of als er littekenweefsel in de baarmoeder aanwezig is door een aandoening of een operatie. Vaak zul je al tijdens je zwangerschap merken dat je last hebt van plotseling bloedverlies. Dit kan erg gevaarlijk zijn dus je zult hierbij onder strikte controle staan.

BabyBaby