Skip to content
Pretecho

Pretecho

Tijdens de zwangerschap krijg je standaard twee echo’s aangeboden. Maar met een zwangerschap van negen maanden vindt je dit als aanstaande moeder misschien niet genoeg. Wil je nog een keertje naar je kindje kijken of misschien wel het geslacht eerder weten dan 20 weken dan kun je een pretecho inplannen.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is een pretecho?

Een pretecho is zoals de naam al aangeeft een echo die je inplant omdat je zelf graag een keertje extra naar je kindje wilt kijken. In tegenstelling tot de termijnecho en de 20-wekenecho wordt je kindje niet medisch gescreend. De echoscopiste laat je kindje van top tot teen zien en neemt de tijd om precies uit te leggen wat je allemaal ziet. Het doel is je kindje zo mooi en duidelijk mogelijk in beeld brengen. Tussendoor worden er ook wat echo foto’s of filmpjes gemaakt. Gemiddeld duurt een pretecho een half uurtje en krijg je foto’s en een video mee naar huis. 

Omdat een pretecho niet medisch is mogen er vaak ook meer mensen mee. Dus wil je jullie kindje graag alvast laten zien aan de trotse opa’s en oma’s of vrienden, dan is een pretecho dé manier. Het aantal mensen dat mee mogen kan wel verschillen per echocentrum dus bekijk eerst even de regels voordat je de pretecho boekt. 

Hoe werkt een pretecho?

Een pretecho werkt hetzelfde als een normale echo. Een echoscopiste smeert wat (koude) gel op je buik en glijd met de echokop heen en weer om je kindje goed in beeld te krijgen. De echokop stuurt hoogfrequente geluidsgolven naar je baarmoeder die weerkaatsen en worden weer opgevangen. Vervolgens worden ze omgezet naar beelden van je kindje. Jij bekijkt deze beelden samen met de echoscopiste op een groot beeldscherm. Een echo kan wat warmte afgeven waar je kindje op reageert maar er zijn geen schadelijke gevolgen van echografie bekend. 

Soorten echo’s 

Je hebt de keuze uit verschillende soorten echo’s. Een 2D echo is de standaard, dit zijn de bekende zwart wit echofoto’s. Je kunt er geen diepte op zien en je kijkt een beetje door je kindje heen. Met de 2D echo’s kunnen echoscopistes kijken of alles vanbinnen bij je kindje ook goed is. 

Daarnaast heb je ook de 3D pretecho’s. Met deze echo’s kun je de lengte, breedte en diepte van je kindje zien. Je kunt met de 3D echo niet je kindje vanbinnen zien. Daarentegen krijg je wel een beter beeld van hoe je kindje eruitziet. Heeft hij jouw neus of toch echt die van je partner? Een 3D echo is een foto en wordt tegenwoordig niet veel meer gebruikt. 

Veel gebruikelijker voor de pretecho is de 4D echo. Dit zijn bewegende 3D beelden van je kindje. Je kunt je kindje dan ook zien rekken, strekken en misschien zelfs wel gapen of duimen. 

Kwaliteit van de echo

De echoscopiste zal er alles aan doen om tijdens de pretecho een zo goed mogelijk beeld van je kindje te krijgen. Toch is het afhankelijk van de ligging van je kindje, de hoeveelheid en de verdeling van het vruchtwater, de ligging van de placenta en de bewegelijkheid van je kindje of er kwaliteit foto’s en video’s gemaakt kunnen worden. Bij enkele echocentrums mag je, wanneer het niet lukt een mooi beeld van je kindje te krijgen, later gratis nog een keertje terugkomen. 

Geslachtsecho

Kan je niet wachten tot de twintigwekenecho en wil je al eerder weten of je een jongetje of een meisje krijgt? Dan kun je een pretecho inplannen om achter het geslacht van jullie kindje te komen. Vanaf vijftien weken is het geslacht zichtbaar. Toch kun je bij veel echocentrums een geslachtsbepalende echo inplannen vanaf zestien weken omdat de kans veel groter is dat je het geslacht kunt zien. Uiteraard moet je kindje dan wel even meewerken. Ligt hij gedraaid of heeft hij zijn benen gekruist dan wordt het erg lastig om het geslacht te bepalen. Je kunt dan nog even proberen een stukje te lopen, een beetje te springen of je kindje wakker te maken door ligt op je buik te drukken. Wil je kindje zijn geslacht nog even een verrassing houden? Dan mag je bij de meeste echocentrums nog een keertje kosteloos langskomen. 

Wanneer een pretecho?

Je kunt tijdens elk moment van de zwangerschap een pretecho inplannen maar het beste moment is tussen de 16 en 32 weken. Tussen de 16 en 20 weken wordt de pretecho vaak gebruikt als geslachtsbepalende echo. Wil je je kindje volledig in beeld zien? Dan kun je de pretecho tot week 22 inplannen, daarna is je kindje al te groot om in één echobeeld vast te leggen. Bij een pretecho na week 25 kun je zelfs al een beetje zien op wie jullie kindje lijkt. Na de 32e week van je zwangerschap is een pretecho ook nog mogelijk maar is lastiger een goed beeld van jullie kindje te krijgen. Het is erg afhankelijk van de ligging van de placenta, hoeveelheid en verdeling van het vruchtwater en de ligging van je kindje of de kwaliteit van het beeld goed is. Als je kindje is ingedaald is het niet meer mogelijk om een pretecho in te plannen. 

Waar maak je een pretecho?

Heeft je verloskundigenpraktijk een eigen echo apparaat? Dan is de kans groot dat ze ook pretecho’s aanbieden. Maar er zijn ook speciale echocentrums en ziekenhuizen die pretecho’s aanbieden. 

Kosten pretecho

Een pretecho is niet medisch en wordt niet vergoed door je zorgverzekering. De kosten zijn daarom voor eigen rekening. Hoeveel het kost hangt af het soort echo dat je kiest, het aantal echofoto’s dat je meekrijgt en de kwaliteit. Gemiddeld betaal je:  

Geslachtsbepalende echo   €35 tot €50 euro,
2D pretecho                              €35 tot €45 euro
3D pretecho                              €85 tot €100 euro
4D pretecho                              €85 tot €100 euro

Video van een echo rond 13 weken zwangerschap

Benieuwd hoe een echo eruitziet? Bekijk hieronder een video van een niet medische echo rond 13 weken zwangerschap. Hierin legt de echoscopiste precies uit wat je in de echo kunt zien.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.