Skip to content
Bevruchting

2 weken zwanger

Gefeliciteerd, vanaf deze week ben je echt zwanger, de eicel is bevrucht. De celkernen van de eicel en zaadcel zijn samengesmolten en vormen de Zygote. De eerste nieuwe cel van jullie kindje. Deze bevat al het genetische materiaal van jou en je partner. Deze week maakt de bevruchte eicel de reis vanuit de eileider naar je baarmoeder waar het zich innestelt.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Je baby in week 2 van je zwangerschap

Na het samensmelten van de celkernen van de eicel en zaadcel is de zygote ontstaan. De eerste cel van jullie kindje, de eerste van ongeveer 35 biljoen cellen. 

De bevruchte eicel bevat zowel al het genetische materiaal van de moeder als de zogenaamde extra-embryonale structuren voor de placenta en dooierzak. De zygote zal zich binnen 24 uur na het samensmelten voor het eerst opdelen, dit gaat vervolgens continue door. Één cel wordt twee cellen, twee cellen worden er vier, vier cellen verdubbelen zich naar acht enzovoort. De cel wordt elke twaalf tot vijftien uur verder gedeeld. Het volume neemt in het begin niet toe, de gevormde cellen zijn daarom ook steeds kleiner. Met behulp van kleine trilhaartjes in de eileider gaat het groepje cellen al delend richting de baarmoeder. Na ongeveer vijf tot zeven dagen zal deze daar aankomen. De nieuwe cellen worden beschermd door een omhullend membraan, de zone pellucida.

Jij in week 2 van je zwangerschap

BevruchtingVanaf deze week ben je pas echt zwanger, de eicel is bevrucht. Toch zal je hier nu nog weinig van merken. De bevruchte eicel legt de weg af naar je baarmoederwand om zich in te nestelen. Dit proces kan 5 tot 7 dagen duren. Tot het moment van innesteling maakt je lichaam nog geen hCG aan en zal je ook nog geen last hebben van de welbekende zwangerschapskwaaltjes. Maar dat betekent niet dat er niets gebeurt. Je merkt er zelf weinig van maar je lichaam is hard aan het werk.

Aan het einde van deze week kan het zijn dat de innesteling heeft plaatsgevonden. Je baarmoederwand is gevoelig en goed doorbloed. Het innestelen kan dan ook gepaard gaan met een lichte innestelingsbloeding. Geen zorgen als je geen bloeding hebt gehad. Een innestelingsbloeding treed vaker niet op dan wel.

Niet roken en drinken

Ondanks dat de bevruchte eicel nog niet is ingenesteld is dit hét moment om te stoppen met sigaretten, drugs en alcohol. Je kindje is volledig afhankelijk van jou en wat jij binnenkrijgt. Roken, drugs of drinken kan de kans op een miskraam, vroeggeboorte of een afwijking vergroten.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.
BabyBaby

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader

Voor de man is dit eigenlijk een verloren week. Dit weet je natuurlijk niet omdat je dit pas achteraf leest. Vrouwen hebben op een of andere manier een 6e zintuig dat er iets aan de hand is, maar zullen dit normaal gesproken niet hardop uitspreken. Ook wel logisch omdat het ook vals alarm kan zijn. Achteraf wordt op deze week teruggekeken met een ‘’ik had al zo’n vermoeden’’, maar dat blijft natuurlijk achteraf. Blijf gewoon lekker oefenen, zodat je in ieder geval tegen jezelf kunt zeggen dat je alles gegeven hebt!