Skip to content
Innesteling bevruchte eicel

Alles over de innesteling van de bevruchte eicel

Innesteling is een cruciale fase in de vroege stadia van de zwangerschap. Het is het moment waarop de bevruchte eicel zich hecht aan het baarmoederslijmvlies. Tijdens de innesteling kan je verschillende symptomen ervaren die erop wijzen dat er een innesteling heeft plaatsgevonden. In deze blog bespreken we wat innesteling is, wanneer het plaatsvindt en enkele veel voorkomende symptomen die ermee gepaard gaan.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is innesteling?

Tijdens de innesteling nestelt het bevruchte eitje zich in het baarmoederslijmvlies aan de binnenkant van de baarmoederwand. Maar hoe werkt dit proces precies? Wanneer er een bevruchting heeft plaatsgevonden, beweegt de bevruchte eicel zich al delend vanuit de eileider richting de baarmoeder. 

Tijdens dit proces is je lichaam al onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron de functionele laag van het baarmoederslijmvlies aan het verdikken en klaarmaken voor je kindje. Deze laag bevat slijmkliertjes en bloedvaatjes om het embryo te voeden. Na een tocht van ongeveer zes dagen is de eicel uitgegroeid tot een groepje van ongeveer 50 cellen, een blastocyste, en bereikt hij de baarmoeder. Hier rolt de bevruchte eicel over het baarmoederslijmvlies tot hij de optimale plek voor de innesteling heeft gevonden. Als de juiste plek gevonden is, glijdt de blastocyste uit het beschermende membraan en kan zich innestelen in de baarmoederwand met behulp van adhesie moleculen, ook wel hechtvlokken genoemd; de innesteling.

Innesteling

Na innesteling

Vanaf het moment van innestelen gaan de buitenste (trofectoderm) en binnenste (embryoblast) cellen differentiëren. Wanneer de blastocyste, vanaf nu embryo, is ingenesteld vormt de buitenste cellaag de navelstreng en placenta en de binnenste cellaag (embryoblast) jullie kindje. Vanaf ongeveer 12 weken zwangerschap krijgt jullie kindje zijn zuurstof en voedingsstoffen via de placenta. Maar na innesteling krijgt de eicel nog zijn voedingsstoffen via de hechtvlokken en de bloedvaten in het baarmoederslijmvlies.

Het embryo is na de innesteling minder dan één mm groot maar bevat alle genetische informatie van je kindje. Alles staat al vast. Het karakter van je kindje, het geslacht, kleur ogen en de haarkleur. Het is vanaf nu een kwestie van groei en ontwikkeling van je kindje.

Wanneer vindt de innesteling plaats?

De innesteling vindt ongeveer negen dagen na de eisprong plaats. Ongeveer vijf dagen voor je verwachte menstruatie. Bedenk wel dat dit slechts een gemiddelde is. Het kan per persoon en per menstruatiecyclus anders zijn.

Innesteling berekenen

Met onze calculator kun je uitrekenen wanneer jouw innesteling ongeveer plaatsvindt. Houdt er rekening mee dat dit een schatting is op basis van gemiddelden. De precieze datum is afhankelijk van jouw menstruatiecyclus en eisprong. 

Hoe voelt een innesteling?

Het gevoel van een innesteling wordt door vrouwen omschreven als een trekkerig of stekend gevoel. Dit gevoel kan gepaard gaan met krampen in de buik en onderrug die lijken op lichte menstruatiepijn. De pijn duurt niet zo lang en is vaak na een dag al over.

Maar lang niet alle vrouwen voelen de innesteling. Heb je geen innesteling gevoeld dan hoef je je geen zorgen te maken. Dit betekent niet dat je niet zwanger bent of dat het niet goed is gegaan. Misschien ben je rond de innesteling druk of misschien wel niet bezig met de zwangerschap waardoor het mist.

Symptomen van innesteling

Veel vrouwen realiseren zich niet dat de innesteling heeft plaatsgevonden tot ze enige tijd later een zwangerschapstest doen of andere symptomen gaan merken die met een zwangerschap te maken hebben.

Innestelingsbloeding: het meest voorkomende symptoom in verband met innesteling is de innestelingsbloeding; één op de vier vrouwen krijgt deze na innesteling. Deze bloeding treedt op wanneer het embryo zich ingraaft in de baarmoederwand en kleine beschadigingen veroorzaakt aan de bloedvaten in het gebied. Dit kan leiden tot licht roze of bruine vlekken die meestal 1 of 2 uur duren.

Daling van je temperatuur: een ander symptoom van innesteling is een kleine daling van je temperatuur. Je kunt dit alleen opmerken wanneer je dagelijks je temperatuur meet. Dit is een methode om je vruchtbare dagen te vinden. Rond de ovulatie stijgt je temperatuur namelijk 0,3 tot 0,5 graden.

Innestelingspijn: we hebben het er net al even over gehad maar je kan de innesteling voelen. Innestelingspijn is een trekkerig of stekend gevoel wat gepaard kan gaan met krampen in de buik en onderrug die lijken op lichte menstruatiepijn.

Innesteling bevorderen

Hoewel je misschien alle stappen goed hebt gedaan en gevreeën tijdens je meest vruchtbare periode, is het nog steeds onzeker of de innesteling zal plaatsvinden. Gelukkig zijn er veel manieren om de innesteling te bevorderen zoals het stimuleren van de doorbloeding en gezonde voeding.

Gezonde voeding
Een gezond en gebalanceerd dieet is een effectieve manier om de kans op een succesvolle innesteling te vergroten. Genoeg fruit, groenten, volle granen en eiwitten eten zorgen ervoor dat je de juiste mix van voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is ook bewezen dat omega-3 gunstig is omdat het de celdeling en celgroei bevordert. Je kunt omega-3 vinden in avocado’s, groene bladgroenten en vis. Let ook op je alcoholgebruik. Alcohol heeft invloed op je hormoonhuishouding en kan een succesvolle innesteling voorkomen.

Doorbloeding stimuleren
Ook het stimuleren van de doorbloeding in je baarmoeder kan de kans op een succesvolle innesteling vergroten. Dit zorgt namelijk voor een “warme” baarmoeder. Warmte helpt het baarmoederslijmvlies dikker en gezonder  worden wat een betere innesteling mogelijk maakt. Tegelijkertijd levert de extra bloedstroom noodzakelijke voedingsstoffen en zuurstof aan vitale gebieden in de baarmoeder. Er zijn verschillende methoden die kunnen worden toegepast om de bloedsomloop te stimuleren zoals jezelf warm aankleden of lekker warme dranken te drinken. Probeer niet de baarmoeder op te warmen door veel sauna gebruik, hete kruiken of een warm bad. Dit kan averechts werken.

Gezonde leefstijl
Naast warmte en gezond eten is een gezonde leefstijl erg belangrijk voor een goede innesteling en gezonde zwangerschap. Dat betekent regelmatig bewegen, genoeg tijd nemen om te rusten en te ontspannen, genoeg water drinken en het verminderen van stress.

Hoeveel dagen na innesteling testen

Al tijdens de innesteling krijgt je lichaam het seintje zwanger doordat het bevruchte eitje het zwangerschapshormoon hCG afscheid. Dit is het hormoon dat verantwoordelijk is voor veel zwangerschapskwaaltjes waaronder misselijk– en vermoeidheid. Het is ook het hormoon dat zorgt voor een positieve zwangerschapstest. Na innesteling is de hoeveelheid hCG nog niet groot genoeg voor positieve test waardoor je nog een valse negatief kunt krijgen. De hoeveelheid verdubbelt bijna elke twee dagen en rond je menstruatie, of NOD, is de concentratie hoog genoeg om te kunnen meten met een zwangerschapstest.

Eerste zwangerschapssymptomen na innesteling

Hoewel een zwangerschap in de eerste weken vaak niet wordt opgemerkt, zijn er signalen die je lichaam je zelfs in dit vroege stadium geven. Je kunt last krijgen van stemmingswisselingen, gevoelige borsten, misselijkheid, en vermoeidheid. Dit alles kan worden toegeschreven aan de productie van het hormoon hCG na innesteling.

Mislukte innesteling: hoe kun je deze herkennen? 

Een bevruchte eicel betekent niet altijd een succesvolle innesteling. Soms kan het proces van innestelen mislukken. In dit geval wordt de bevruchte eicel samen met het baarmoederslijmvlies afgestoten en ontstaat er geen zwangerschap. Hier zal je weinig van merken omdat je ‘gewoon” ongesteld wordt. Wel kan je ongesteldheid iets later zijn dan je gewend bent.

Helaas is het moeilijk vast te stellen waarom de innesteling mislukt. Roken en drugsgebruik kunnen de kans op een succesvolle zwangerschap verkleinen doordat ze de bloedtoevoer naar de baarmoeder verminderen en de normale ontwikkeling verstoren. Ook endometriose, een vaak pijnlijke aandoening waarbij baarmoederweefsel buiten het daarvoor bestemde gebied groeit, kan problemen met de innesteling veroorzaken net als het syndroom van Asherman (littekenvorming in de baarmoeder). Een poliep of vleesboom kan ook de innesteling belemmeren, omdat deze gezwellen een succesvolle binding tussen de eicel en de baarmoederwand verhinderen.

Innesteling buiten de baarmoeder

Een bevruchte eicel nestelt zich niet altijd in de baarmoeder in maar soms ook daarbuiten, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een zeldzame, maar ernstige complicatie die levensbedreigend kan zijn voor aanstaande moeders. Het doet zich voor wanneer een embryo zich buiten de baarmoeder nestelt, vaak in de eileiders. Hoewel er andere, minder gebruikelijke plaatsen zijn waar buitenbaarmoederlijke zwangerschappen kunnen voorkomen, zoals in de baarmoederhals of de eierstokken, zijn deze moeilijker op te sporen en kunnen ze tot ernstige complicaties leiden. Gelukkig hoeft een buitenbaarmoederlijke zwangerschap met een vroege diagnose en een juiste behandeling de moeder niet in gevaar te brengen.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.