40 weken zwanger

Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Intro «41 weken zwanger Zwangerschapskalender Samenvatting week ()  – – – – – – Je baby in de ()e week van je zwangerschap  Content Jij in de ()e week van je zwangerschap  Ook interessant voor jou Zwangerschapstest Ovulatietest Ovulatie; Wat zijn je vruchtbare […]
40 weken zwanger

Samenvatting week 40 

40 weken zwanger

Je baby in de 40e week van je zwangerschap 

Zowel jij als je kindje zijn er waarschijnlijk helemaal klaar voor om elkaar te ontmoeten. De bevalling is een heftige, emotionele maar ook mooie ervaring. En niet alleen voor jou maar ook voor je kindje is de overgang groot. Hij gaat van een vertrouwde, warme omgeving naar de buitenwereld met veel geluid en licht. Daarnaast moet hij leren ademen en zijn lichaam op temperatuur houden. Maar hoe ervaart je kindje de bevalling?

De bevalling komt op gang door de aanmaak van hormonen die de weeën stimuleren. Er zijn steeds meer signalen die er op wijzen dat deze bevallingshormonen worden aangemaakt als reactie op stofjes die je kindje afgeeft. Hij geeft dus aan wanneer hij er klaar voor is. Tijdens het eerste gedeelte van de bevalling kan je kindje nog even lekker slapen. En ook tussendoor zal hij periodes hebben van slapen en waken. Een luxe die jij helaas niet hebt. In het begin van de bevalling zorgen de weeën ervoor dat je baarmoedermond ontsluit en je kindje dieper met zijn hoofdje tegen de baarmoederwand zakt. Dit is de ontsluitingsfase en het minst ingrijpend voor je kindje.

Wanneer je 10 centimeter ontsluiting hebt gaat de ontsluitingsfase over in de persfase. Persweeën zijn het minst comfortabel voor je kindje. Tijdens het persen wordt het hoofdje dieper het geboortekanaal in geduwd, dit gaat in stapjes. Iedere keer als jij perst wordt het hoofdje richting de uitgang geduwd, daarna zakt hij weer een stukje terug. Door de druk van de weeën wordt het vruchtwater uit de longetjes van je kindje geperst. Hierdoor kunnen ze zich na de geboorte direct vullen met lucht. Deze druk kan er ook voor zorgen dat het hartje tijdens een perswee wat langzamer gaat kloppen en hij wat minder lucht krijgt. Tussen de weeën door hersteld je kindje zich weer. De verloskundige houdt de gezondheid van je kindje goed in de gaten tijdens de bevalling.

Wanneer je kindje is geboren moet hij wennen aan het ademen en de omgevingstemperatuur. Ook alle prikkels om hem heen zijn even wennen. Om te kijken hoe het gaat met je kindje krijgt hij de eerste minuut na de bevalling zijn eerste test, de Apgar-score. Er wordt gekeken naar zijn ademhaling, pols- en hartslag, spierspanning, aspect / kleur van de huid en zijn reactie op prikkels. Hij krijgt vervolgens een cijfer op een schaal van 0 – 10. De test wordt herhaald na 5 en 10 minuten.

40 weken zwanger

Jij in de 40e week van je zwangerschap 

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader