Close
Skip to content

Apgar Score

Na de geboorte wordt er meteen gekeken hoe het met je kindje gaat en bepaalt de verloskundige de Apgar score van je kindje. Er wordt gekeken naar de Ademhaling, Pols/ hartslag, Spierspanning, Aspect/ kleur van de huid en Reactie op prikkels.
Apgar score

Wat is de Apgar score?

De Apgar-score is in 1952 bedacht door de Amerikaanse arts Virginia Apgar. Het is een eenvoudige manier om snel inzicht te krijgen in de gezondheid van je kindje na de geboorte.

Direct na de geboorte wordt er door de verloskundige gekeken hoe je kindje de bevalling heeft doorstaan en hoe het met hem gaat. Deze test wordt drie keer afgenomen, na 1 minuut, na 5 minuten en na 10 minuten. Op basis hiervan krijgt je kindje een Apgar-score tussen 0 en 10 waarbij 10 het hoogst haalbare is.

Waar wordt je kindje op getest?

Je kindje wordt door de verloskundige getest en beoordeeld op vijf onderdelen. Voor elk onderdeel kan je kindje 0, 1 of 2 punten scoren.

De vijf onderdelen zijn:

– Aspect / Kleur van de huid (Appearance)
– Pols- en hartslag (Pulse)
– Reactie op prikkels (Grimace)
– Spierspanning (Activity)
– Ademhaling (Respiration)

Hoe wordt de Apgar-score van je kindje bepaald?

Voor elk onderdeel kan je kindje 0, 1 of 2 punten halen waarbij 2 het hoogste is. Deze punten worden bij elkaar opgesteld; de Apgar-score van je kindje. Je kindje kan dus maximaal een Apgar-score halen van 10.

 

0 punten

1 punt

2 punten

Huidskleur

Je kindje heeft een bleke of blauwe huidskleur

Je kindje heeft een normale huidskleur op zijn lijfje, maar blauwachtige armen en benen

Je kindje heeft een normale, gezonde huidskleur

Hartslag

Je kindje heeft geen hartslag, of een onhoorbare hartslag

Je kindje heeft een hartslag van minder dan 100 slagen per minuut

Je kindje heeft een hartslag van meer dan 100 slagen per minuut

Reflexen

Je kindje reageert niet op prikkels

Je kindje reageert met kleine jammer geluidjes en zwakke bewegingen

Je kindje reageert door te huilen, te hoesten of te niezen

Spierspanning

Je kindje heeft geen of een slappe spierspanning

Je kindje beweegt weinig met zijn armpjes en beentjes

Je kindje beweegt zijn armpjes en beentjes goed

Ademhaling

Je kindje kan niet op eigen kracht ademen.

Je kindje ademt zwak, onregelmatig of hijgerig

Flink huilen en goed doorademen

bron: https://deverloskundige.nl/

Wat is een goede Apgar-score?

Een gemiddelde Apgar-score is tussen de 7 en 10 punten. De verloskundige bekijkt de conditie van je kindje drie keer, de eerste keer 1 minuut na de geboorte, de tweede keer vijf minuten na de geboorte en de derde keer tien minuten na de geboorte. De eerste Apgar-score van je kindje is vaak iets lager, je kindje is nog aan het bijkomen van de bevalling. De verloskundige kan je kindje stimuleren om te bewegen of huilen. De tweede Apgar-score, vijf minuten na de geboorte, is dan ook vaak hoger.

Bij een Apgar-score van 4 tot 6 punten heeft je kindje het zwaar. Dit kan komen door een zware bevalling, wat extra zuurstof of stimulatie kan een hogere score geven. Is ook de tweede Apgar-score van je kindje laag dan zal hij medische zorg krijgen .

Is de Apgar-score van je kindje tussen de 0 en 3 punten dan wordt er direct ingegrepen. Vaak er is beademing of hartmassage nodig. Als je thuis bent bevallen zal er direct contact worden opgenomen met het ziekenhuis.

Betrouwbaarheid van de Apgar-score

De Apgar-score zegt wat over de gezondheid van je kindje na de geboorte. Het is een eenvoudige en snelle manier om een eerste indruk te krijgen. Toch is het geen waterdichte methode. De score wordt vastgesteld door de verloskundige en is daarmee niet objectief. Wat de ene verloskundige ziet als een zwakke ademhaling kan de andere zien als normaal. Ook kunnen eventuele complicaties bij jou de aandacht van de verloskundige van je kindje naar jouw verplaatsen. Toch wordt de Apgar-score algemeen in Nederland toegepast.