34 weken zwanger

Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Intro «41 weken zwanger Zwangerschapskalender Samenvatting week ()  – – – – – – Je baby in de ()e week van je zwangerschap  Content Jij in de ()e week van je zwangerschap  Ook interessant voor jou Zwangerschapstest Ovulatietest Ovulatie; Wat zijn je vruchtbare […]
34 weken zwanger

Samenvatting week 34 

34 weken zwanger

Je baby in de 34e week van je zwangerschap 

De bevalling komt steeds dichterbij en je kindje is dan ook bijna helemaal “af”. De nieren en longen moeten nog wel even rijpen, hij is dus nog niet klaar om geboren te worden. Wordt hij wel geboren na 34 weken zwangerschap dan zal hij in de couveuse moeten. Maar geen zorgen. De meeste kindjes die te vroeg worden geboren zijn net zo gezond als voldragen kindjes. De vingernageltjes groeien al sinds het begin van het tweede trimester en komen nu bijna tot de vingertopjes. Die van de teentjes groeien wat langzamer en hebben de puntjes nog niet bereikt.

De laatste weken krijgen zowel jij als je kindje een groeispurt. Dit kan te maken hebben met het feit dat je met zwangerschapsverlof gaat en het wat rustiger aan kan doen. Maar wist je dat een grote buik niet betekent dat je ook een groot kindje krijgt? Het formaat van je buik wordt bepaald door de hoeveelheid vruchtwater, het gewicht van je kindje, de stevigheid van je buikspieren en natuurlijk je eigen postuur. Een kleine buik betekent daarom ook niet dat je een klein kindje krijgt.

De placenta is ondertussen zo’n 2,5 cm dik en 20 cm groot en voorziet je kindje nog steeds van de benodigde voeding en zuurstof. Omdat je kindje groter is heeft hij meer nodig als in het begin van de zwangerschap. Er stroomt op dit moment een halve liter bloed per minuut door de placenta. Jouw bloed zal echter nooit bij je kindje komen. Jullie bloedsomlopen zijn door een dunne tussenwand gescheiden. Jouw bloedgroep kan dan ook anders zijn dan die van je kindje.

De schedelbeenderen van je kindje zitten nog niet vastgegroeid maar worden bij elkaar gehouden door sterk bindweefsel. De ruimtes tussen de beenderen heten fontanellen en zullen pas negen tot achttien maanden na de geboorte vastgroeien. De ruimte die het bindweefsel geeft is nodig om het hoofdje door het geboortekanaal te krijgen en voor de groei van de hersenen.

34 weken zwanger

Jij in de 34e week van je zwangerschap 

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader