Skip to content
Zwanger gekruiste benen

Indalingsweeën

Krijg je aan het einde van je zwangerschap last van krampen en/ of steken in je onderbuik dan kan dat wat spannend zijn. Want steken zijn geen weeën, toch? Je hebt waarschijnlijk last van indalingsweeën. De weeën veroorzaken geen ontsluiting maar zijn wel pijnlijk. Wat zijn ontsluitingsweeën precies? Hoe voelen ze en wat doen ze?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat betekent indalen?

Maar eerst, wat is indalen precies? Indalen is het proces waarbij je kindje dieper in je bekken zakt waar hij precies met het hoofdje tussen past. Op deze manier ligt je kindje, in de meeste gevallen, goed voor de geboorte, in een hoofdligging.

Indalen baby

Wat zijn indalingsweeën?

Zo tegen het eind van de zwangerschap zal je kindje gaan indalen. Het proces van indalen kan gepaard gaan met indalingsweeën. Indalingsweeën kunnen wat pijnlijk zijn maar veroorzaken geen ontsluiting. Ze zijn alleen het gevolg van het zakken van je kindje in je bekken.

Hoe voelen indalingsweeën?

Indalingsweeën voelen als krampen in je onderbuik vergelijkbaar met de pijn die je voelt tijdens de menstruatie. Ook kan het zijn dat je steken voelt in je liezen of je vagina of een trekkerig gevoel. Deze pijn komt vaak samen met een harde buik.

Het indalen kan een aantal weken in beslag nemen maar geen zorgen, indalingsweeën duren slechts 20 tot 30 seconden per keer. Wel kan het zijn dat je er een paar uur tot een paar dagen last van hebt. Ze zullen dan af en toe op komen zetten.

Niet iedere vrouw heeft last van indalingsweeën. Het kan ook zijn dat je kindje indaalt zonder dat je daar iets van merkt. Omdat het indalen een aantal weken in beslag kan nemen, voelen de meeste vrouwen er niks van. Dit is voor iedereen anders en kan ook per zwangerschap verschillen.

Pijn verlichten

Ervaar je nu pijn en ongemak dan is het fijn om te weten wat je eraan kunt doen om dit te verlichten. Warmte doet het altijd goed, dus denk eens aan een lekkere kruik of neem een warm bad. Ook even douchen kan erg fijn zijn. Maar ook beweging kan de pijn wat verlichten, dus mocht je nog mobiel genoeg zijn, ga dan een stukje wandelen. Het wisselen van houding is ook aan te raden als het gaat om pijnverlichting.

Probeer bovenal te ontspannen, al is het begrijpelijk dat dit soms lastig is. Ontspanning helpt je lichaam deze klus te klaren en voor jezelf is het natuurlijk ook prettiger, wanneer jij je niet tegen de pijn verzet, maar er als het ware in mee kunt gaan. Dit is alvast een goede oefening voor de bevalling.

Hoe kun je indalingsweeën herkennen?

Je zult niet de eerste vrouw zijn die denkt dat de bevalling is begonnen bij het voelen van de krampen. Toch kun je indalingsweeën eenvoudig herkennen als je eenmaal weet waar je op moet letten. Zo kunnen ze pijn doen, maar zullen ze niet in pijn toenemen. Iets wat bij echte weeën wel het geval is. Het zijn vaak meer pijnscheuten. Er zit ook geen regelmaat in en ze duren niet zo lang, hooguit een halve minuut. Gebruik je een kruik of neem je bijvoorbeeld een warme douche dan zul je merken dat ze wegtrekken. Bij een echte wee is dit niet het geval.

Vanaf wanneer kun je indalingsweeën krijgen?

Je kindje kan indalen vanaf ongeveer 30 weken zwangerschap. Vanaf dat moment kun je dan ook al last krijgen van indalingsweeën, maar het is rond de 35e zwangerschapsweek meer gebruikelijk. Is het je eerste kindje dan zullen de indalingsweeën eerder komen dan bij een volgende zwangerschap. Dit omdat je baarmoeder en buikspieren nog niet zijn opgerekt en je kindje als het ware naar beneden “drukken” naarmate je buik groeit. Bij een volgende zwangerschap zijn je baarmoeder en buikspieren wat “losser”. Hierdoor heeft je kindje meer ruimte en wordt hij niet naar beneden gedwongen.

Wanneer moet je de verloskundige bellen?

Als je last hebt van indalingsweeën hoef je je verloskundige niet te bellen. Ze horen bij het proces van indalen en zeggen niets over het begin van je bevalling. In sommige gevallen moet je wel contact opnemen met je verloskundige. Wanneer er sprake is van bloed- of vochtverlies en wanneer de weeën langer duren dan een halve minuut, toenemen in pijn en daarbij regelmatig komen. Twijfel je alsnog of wil je even overleggen? Dan mag je natuurlijk ook altijd bellen.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.