30 weken zwanger

Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Intro «41 weken zwanger Zwangerschapskalender Samenvatting week ()  – – – – – – Je baby in de ()e week van je zwangerschap  Content Jij in de ()e week van je zwangerschap  Ook interessant voor jou Zwangerschapstest Ovulatietest Ovulatie; Wat zijn je vruchtbare […]
30 weken zwanger

Samenvatting week 30 

30 weken zwanger

Je baby in de 30e week van je zwangerschap 

Het zenuwstelsel van je kindje ontwikkelt zich steeds verder. De zenuwen worden nu met myeline bedekt, een vetachtige stof die de zenuwbanen beschermt. Daarnaast helpt het bij het snel en soepel vervoeren van boodschappen vanuit de hersenen en het ruggenmerg naar de rest van het lichaam.

Ook de hersencellen van je kindje maken een groeispurt door. Ze krijgen hun eigen specialisme zoals smaak, tast, gehoor en reuk. Je kindje kan ondertussen dan ook proeven en reageren op pijnprikkels. Uit onderzoek is gebleken dat je kindje in deze week al kan onthouden, herkennen en leren. Hij is onder andere in staat om stem en andere omgevingsgeluiden te herkennen.

Wist je dat je kindje er zelf voor zorgt dat hij na de geboorte moedermelk heeft? Zijn bijnier maakt een hormoon aan dat door de placenta wordt omgezet in oestrogeen. Dit vrouwelijke hormoon zorgt ervoor dat er bij jou een borstvoedings stimulerend hormoon wordt aangemaakt.

Je kindje heeft zelf nog geen afweerstoffen. Daarom krijgt hij via de placenta door jou gevormde afweerstoffen. Deze blijven tot een aantal maanden na de geboorte in zijn bloed en beschermen hem tegen ziekten. Na deze tijd heeft je kindje eigen gevormde afweerstoffen die hem beschermen.

30 weken zwanger

Jij in de 30e week van je zwangerschap 

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader