Skip to content
toilet zwangerschap

Veel plassen tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn betekent dat je lichaam verandert en zich aanpast aan de groei van je baby. Sommige van die veranderingen zijn heel duidelijk, zoals een groeiende buik. Maar er zijn ook subtiele veranderingen waar je misschien niet zo snel aan denkt, zoals vaker moeten plassen. Het is één van de meest voorkomende en vervelende symptomen van de zwangerschap en kan je slaap flink beïnvloeden. In deze blog lees je alles over waarom je tijdens de zwangerschap vaker moet plassen, hoe het je dagelijks leven beïnvloedt en welke oplossingen er zijn.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is de oorzaak van vaak plassen tijdens de zwangerschap?

Je bent zwanger en je hebt bijna constant het gevoel van plassen. Herkenbaar? Veel moeten plassen is één van die typische kwaaltjes tijdens een zwangerschap. Je kunt hier al vroeg last van hebben en helaas last van houden tot aan het einde. Je vraagt je vast af hoe het komt dat je vaak moet plassen als je in verwachting bent. Het antwoord ligt in diverse oorzaken:

  • Hormonen: het zwangerchapshormoon hCG dat in het eerste trimester flink stijgt, is één van de oorzaken van vaak moeten plassen. Standaard is er namelijk een toevoer van bloed naar je nieren. Onder invloed van hCG en progesteron is deze toevoer tijdens een zwangerschap sterk verhoogd. Ook loopt de toevoer sneller met een eerder gevulde blaas tot gevolg.
  • Hoeveelheid bloed: ook de verdubbelde hoeveelheid bloed die in je lichaam aanwezig is, is van invloed op het vaker moeten plassen. Je nieren moeten hierdoor namelijk meer vocht verwerken. Dit resulteert steeds opnieuw in een volle blaas.
  • Groei baarmoeder: tot slot speelt de groei van je baarmoeder een belangrijke rol. Deze drukt op je blaas.

Veel plassen in het eerste trimester

In het eerste trimester spelen hormonen samen met de groei van je baarmoeder de grootste rol bij de toenemende toiletbezoekjes. HCG zorgt in het eerste trimester al voor een toenemende bloedtoevoer naar je nieren met als resultaat vaker een vollere blaas. De ruimte die je blaas normaal gesproken heeft, wordt ook meer en meer in beslag genomen door een steeds groter wordende baarmoeder. Je blaas kan dus minder urine vasthouden en de druk zorgt eerder voor een gevoel van aandrang. Vaker plassen is dan ook één van de eerste zwangerschapssymptomen.

Veel plassen in het tweede trimester

Aangekomen in het tweede trimester daalt de waarde van het hCG hormoon weer. Veel kwaaltjes, zoals de welbekende misselijkheid, kunnen dan ook verdwijnen. Helaas nemen jouw frequente toiletbezoeken niet geheel af aangezien je urineleiders gedurende je hele zwangerschap verwijd zijn. Wel kun je merken dat je blaas weer wat meer ruimte krijgt doordat de baarmoeder tijdens je tweede trimester omhoog gaat groeien. De druk op je blaas neemt dus wat af.

Veel plassen in het derde trimester

Kun je tijdens het tweede trimester spreken van een mindere druk op je blaas, neemt dit helaas tijdens je derde trimester juist weer toe. In de meeste gevallen ligt een kindje met het hoofdje naar beneden waardoor er druk op de blaas komt te staan. Naarmate je kindje meer ingedaald is en dieper komt te liggen, neemt deze druk toe. Grote kans dus dat je ieder uur op het toilet te vinden bent.

Tips bij vaak plassen tijdens de zwangerschap

Als je vaak moet plassen tijdens je zwangerschap kan dit erg vervelend zijn. Het kan je belemmeren in je sociale leven, maar ook thuis en op je werk is het soms een uitdaging. Denk niet dat minder drinken de oplossing is, want het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Gelukkig zijn er wel wat dingen die kunnen helpen om het leed iets te verminderen:

  • Cafeïne- en koolzuurhoudende dranken kun je het best vermijden. Denk aan cola, koffie en thee. Deze middelen prikkelen je blaas overmatig en drijven vocht af waardoor je vaak moet plassen.
  • Een goede houding tijdens het plassen is essentieel om te zorgen dat je goed kan uitplassen. Zorg ervoor dat je rechtop zit en maak je rug ietwat hol. Na het plassen kun je het bekken nog een keer naar voren en naar achteren kantelen aangezien er soms nog wat urine achterblijft. Dit kan bijdragen aan het grondig legen van de blaas.
  • Plas niet te vaak en altijd goed uit. Probeer alleen te gaan als je écht moet en neem dan ook de tijd om goed uit te plassen.

Tips bij vaak plassen in de nacht

Denk je nu nog even te genieten van je welverdiende nachtrust? Helaas is de kans ook groot dat je er ’s nachts geregeld uit moet. Dit is natuurlijk erg vervelend en kan ertoe leiden dat je al tijdens de zwangerschap er vermoeid raakt. Onderstaande tips kunnen je helpen:

  • Neem het meeste van je dagelijkse hoeveelheid drinken overdag tot je en beperk de inname in de avond. Drink bij voorkeur niet meer na 20.00 uur.
  • Ga goed naar het toilet voor je je bed in duikt. Zorg dat je blaas echt leeg is. Kantel eventueel je bekken een paar keer naar voren en naar achter. Dit helpt om de laatste beetjes urine uit je blaas te krijgen.

Blaasontsteking

Vaak moeten plassen is in de meeste gevallen een onschuldige zwangerschapskwaal. Ervaar je nu ook pijnklachten tijdens het plassen, dan kan het echter zijn dat er sprake is van een blaasontsteking; iets dat regelmatig voorkomt bij zwangere vrouwen. Sterk ruikende en troebele urine zijn ook symptomen die hierop kunnen wijzen, evenals pijn in je buik en onderrug. Een blaasontsteking die niet behandeld wordt, kan risico’s met zich meebrengen voor zowel jou als je kindje. Houdt klachten daarom altijd goed in de gaten en laat je urine controleren in het geval van twijfel. Om de kans op een blaasontsteking te verkleinen, is het advies om altijd goed uit te plassen.

Zwangerschapsincontinentie

Naarmate je zwangerschap vordert, wordt de druk op je blaas weer groter. Je bekkenbodemspieren zullen daarbij wat slapper worden. Beide kunnen leiden tot het verliezen van wat urine. Dit wordt zwangerschapsincontinentie genoemd. Het kan zijn dat je dit gedurende de dag hebt, maar vaak geven ook hoesten en niezen aanleiding tot licht urineverlies. Zwaar tillen is ook zo’n momentje evenals wanneer je hard moet lachen. Na de geboorte van je kindje is het vaak al direct een stuk minder al kunnen de klachten nog enige tijd en soms zelfs langdurig aanhouden. Oefeningen ter versterking van je bekkenbodemspieren kunnen bijdragen aan vermindering van het probleem.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.