Skip to content
zwangerschapsdementie werk

Alles over zwangerschapsdementie

Vind je weer eens je sleutels terug in je koelkast, loop je voor de derde keer een kamer in zonder dat je weet waarom en kan je weer eens niet op woorden komen? Grote kans dat je last hebt van zwangerschapsdementie. Wat is zwangerschapsdementie, hoe ontstaat het en nog belangrijker wat kun je eraan doen?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is zwangerschapsdementie?

Tijdens je zwangerschap kan het voorkomen dat je ineens van alles vergeet. Je weet niet meer wat je van plan was of waar je iets gelaten hebt. Nu gebeurt dit iedereen wel eens, maar als je zwanger bent, kan dit een meer extreme vorm aannemen. Dit wordt ook wel zwangerschapsdementie genoemd. Het begint doorgaans in het eerste trimester al en kan lang aanhouden. In tegenstelling tot de reguliere vorm van dementie raken tijdens je zwangerschap je hersenen niet beschadigd, maar reageren deze wel een stukje langzamer. Je voelt je hierdoor met vlagen warrig en reageert mogelijk trager. Maak je echter geen zorgen, want zwangerschapsdementie kan absoluut geen kwaad. Vervelend is het soms echter wel.

Hoe ontstaat zwangerschapsdementie?

Zwanger zijn is een hele opgave, zowel voor jezelf als voor je lichaam. Ook je hersenen draaien overuren en je bent vaak grotendeels gericht op de groei, ontwikkeling en komst van je kindje die vanaf het begin van je zwangerschap jouw hoogste prioriteit heeft. Niet vreemd dus dat er gedurende deze periode geregeld dingen vergeten worden. Dit vormt dan ook direct de eerste oorzaak voor deze typische zwangerschapskwaal, maar er zijn meer dingen die hier aanleiding toe geven:

Progesteron

Zoals voor veel kwaaltjes geldt is ook een bepaald hormoon hier weer de boosdoener: ditmaal progesteron. De aanmaak hiervan speelt een belangrijke rol bij onder meer de innesteling, maar leidt tegelijkertijd tot een vertraagde werking van je hersenen en werkt vooral op het deel waar je herinneringen worden opgeslagen. Maar waar dit deel van je hersenen minder actief wordt, wordt het gedeelte waar je emotionele vaardigheden vandaan komen juist actiever. Dit is goed voor de band met je kindje. Onder invloed van zwangerschapshormonen wordt je dus voorbereid op het moederschap.

Te weinig slaap

Dacht je pas na de bevalling te moeten vrezen voor de welbekende slapeloze nachten, blijk je er tijdens je zwangerschap ook al geregeld last van te hebben. Juist als je niet uitgerust wakker wordt, merk je dit aan je geheugen. Je denkt niet meer zo helder na en vergeet dingen makkelijker.

Het stofje choline

Alweer zo’n lastige benaming, maar het is dit stofje dat een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van het geheugen, wat ook voor je kindje van belang is. En ben je zwanger dan werkt je lichaam nu eenmaal zo dat het het wondertje in jouw buik als eerste van de nodige voedingsstoffen wordt voorzien. Dit kan bij jou leiden tot een tekort.

Tips voor het omgaan met zwangerschapsdementie

Of je last krijgt van zwangerschapsdementie en zo ja in welke mate, heb je niet in de hand. Gelukkig zijn er wel een aantal handige tips die het leed dat vergeetachtigheid heet, kunnen verzachten:

  • Zorg voor geheugensteuntjes. Gebruik hiervoor notities in je telefoon of gebruik de welbekende post it briefjes om dingen op te schrijven.
  • Eet goed. Zo zou vette vis kunnen helpen om je geheugen te bevorderen. Hou jij dus van zalm? Eet dit gerust twee keer per week. Ook zuivel, eieren, peulvruchten, bladgroenten en volle granen zijn goed. Daarnaast staan blauwe bessen en walnoten bekend als echt “brainfood”
  • Neem voldoende rust. Voor je concentratie- en werkgeheugen is rust erg belangrijk. Lukt het slapen in de avond en nacht nu niet goed, doe dan overdag gerust een powernapje. Op deze manier geef jij je lichaam toch de kans om tussendoor even extra op te laden.
  • Durf om hulp te vragen. Het is begrijpelijk dat je het vervelend vindt als je steeds iets vergeet, maar het is niks om je voor te schamen. Vraag dus rustig aan mensen in je directe omgeving of ze je willen helpen herinneren aan iets.

Vanaf wanneer krijg je zwangerschapsdementie?

Al vroeg in je zwangerschap kun je te maken krijgen met zwangerschapsdementie. Vaak begint het in het eerste trimester en wordt het iets erger naarmate het tweede trimester volgt.

Hoe lang houdt zwangerschapsdementie aan?

Ook hiervoor geldt weer dat het verschilt per vrouw hoe lang de klachten aanhouden. Een groot aantal vrouwen merkt al dat het beter gaat met hun geheugen tegen het eind van de zwangerschap, maar er is ook een grote groep die er langer last van blijft houden.

Blijft zwangerschapsdementie ook na de bevalling?

Daar waar het gros van de zwangerschapskwalen direct of vrij snel na de bevalling weer verdwijnt, is dit bij zwangerschapsdementie helaas niet het geval. Het kan nog wel maanden aanhouden, maar in die tijd zul je wel merken dat het langzaamaan weer beter gaat met je geheugen. Na een maand of 8 is je zwangerschapsdementie nagenoeg verdwenen.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.