Skip to content
22 wekenprik

22 wekenprik: een kinkhoestvaccinatie

De 22 wekenprik is een kinkhoestvaccinatie die je tijdens de zwangerschap kunt halen. Je lichaam maakt hierdoor antistoffen aan en geeft deze via de placenta door aan je kindje. Hiermee bescherm je hem vanaf de geboorte tegen kinkhoest.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is de 22 wekenprik

De 22 wekenprik is een kinkhoestvaccinatie waarmee je je kindje direct na de geboorte beschermt tegen kinkhoest. Je kunt de vaccinatie vanaf de 22e zwangerschapsweek halen op het consultatiebureau. Jouw lichaam maakt na de vaccinatie antistoffen aan die via de placenta worden doorgegeven aan je kindje. Deze is hierdoor vanaf dag één beschermt tegen de kinkhoest. De 22 wekenprik is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. 

Wat is kinkhoest? 

Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door een bacterie. De infectie veroorzaakt hoestbuien die wel drie tot vier maanden kunnen duren. Kinkhoest staat daarom ook wel bekend als de ‘100-dagenhoest’. 

Vooral voor jonge kinderen is kinkhoest erg gevaarlijk. Kinkhoest begint met klachten van een normale verkoudheid. Dit gaat vervolgens over op lange en zware hoestbuien waarbij er taai slijm omhoog komt. Jonge kinderen en baby’s kunnen door de zware hoestbuien uitgeput raken met zuurstoftekort als gevolg. Dit kan vervolgens leiden tot hersenbloedingen en hersenschade. Pasgeboren baby’s kunnen ook blauw kleuren of stoppen met ademhalen zonder dat hier hoestbuien aan vooraf gaan. In het ergste geval kan je kindje overlijden aan de kinkhoest. Tussen besmetting en de eerste symptomen zit gemiddeld zeven tot tien dagen. 

Kinkhoest vaccinatie

In Nederland is de kinkhoestvaccinatie onderdeel van het rijksvaccinatieprogramma. Je kindje krijgt wanneer hij drie, vijf en elf maanden is een DKTP-Hib-HepB-vaccinatie. Deze beschermt tegen de infectieziekten: difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekten en Hepatitis B. Dat betekent dat hij de kwetsbare eerste drie maanden nog niet beschermd is tegen de kinkhoest. Er worden daarom jaarlijks ongeveer 170 baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis opgenomen. Sinds december 2019 kun je de 22 wekenprik krijgen waarmee je je kindje vanaf de geboorte beschermt tegen kinkhoest. 

Hoe werkt de 22 wekenprik? 

Dus hoe werkt het precies? De 22 wekenprik is de DKT, Difterie Kinkhoest Tetanus -prik, een combinatievaccin. Hierin zitten onschadelijk gemaakte stukjes van de bacteriën. Na de vaccinatie maakt je lichaam antistoffen aan. Deze worden via de placenta doorgegeven aan je kindje waardoor hij direct na de geboorte beschermd is. Je bent natuurlijk ook zelf beschermd tegen deze ziektes, waardoor je hem na de geboorte niet kan besmetten. 

Als je als kind bent gevaccineerd tegen kinkhoest heb je al antistoffen in je lichaam die jou beschermen. Dit is helaas niet genoeg om je kindje ook tegen de kinkhoest te beschermen. De 22 wekenprik is daarom een herhalingsprik, of ‘boostervaccinatie’. De vaccinatie bevat een lagere dosering werkzame stoffen. Dit houdt wel in dat je de 22 wekenprik elke zwangerschap opnieuw moet krijgen.

Is de 22 weken prik veilig?

Een vaccinatie wordt niet zomaar opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Er is veel onderzoek gedaan naar de veiligheid en bijwerkingen van het vaccin. Het resultaat; de 22 wekenprik is veilig voor jou en je kindje. 

En ondanks dat de 22 wekenprik pas sinds een aantal jaar in het rijksvaccinatieprogramma is opgenomen krijgen vrouwen in andere landen deze vaccinatie al sinds 2011. Dit zijn landen als de Verenigde Staten, Engeland, Spanje en België.  

Zoals bij alle vaccinaties kunnen er wel bijwerkingen optreden zoals reacties op de plek waar er geprikt is. Je kunt last krijgen van een dikke of pijnlijke arm of roodheid. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn of hangerigheid. De bijwerkingen gaan vanzelf weer over en zijn vrij mild. In een zeldzaam geval kan er een allergische reactie tegen de vaccinatie optreden. Je kunt meer informatie over de bijwerkingen vinden in de bijsluiter van het vaccin. 

Wat zijn de voor- en nadelen van de 22 wekenprik? 

De 22 wekenprik is onderdeel van het rijksvaccinatieprogramma en niet verplicht. Je mag dus zelf beslissen of je hem wel of niet haalt. Dus wat zijn de voor- en nadelen van de vaccinatie? 

Voordelen van de 22 wekenprik

  • Je kindje is vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest
  • Je bent zelf ook beschermt tegen kinkhoest en kan het daarom niet doorgeven aan je kindje
  • Je kindje kan de DKTP-Hib-HepB-vaccinatie een maand later krijgen, als hij net wat ouder is 

Nadelen van de 22 wekenprik

  • Je kunt last krijgen van een dikke of pijnlijke arm of roodheid op de plek waar er is geprikt
  • Je kunt een paar dagen na de prik last hebben van hoofdpijn of slaperigheid
  • Je kindje moet zelf ook evengoed nog een DKTP-Hib-HepB-vaccinatie krijgen als hij een paar maanden oud is. 

Wanneer kun je de 22 wekenprik halen? 

De naam verraad het al een beetje maar je kunt de 22 wekenprik halen vanaf de 22e week zwangerschap. Maar je hoeft hem niet precies met 22 weken te halen. Je kunt je laten vaccineren tot het einde van je zwangerschap. Maar hoe eerder, hoe beter. Hoe eerder je het vaccin krijgt hoe langer je lichaam de tijd heeft om antistoffen aan te maken en aan je kindje over te dragen. Daarnaast is je kindje ook beschermd als hij te vroeg wordt geboren. Probeer de prik minimaal twee weken voordat je bevalt te hebben gehad. Dan is je kindje voldoende beschermd.

Waar haal ik de 22 wekenprik? 

Je kunt de 22 wekenprik halen bij het consultatiebureau. Je krijgt meer informatie over de vaccinatie en waar je deze bij jou in de buurt kunt halen bij je verloskundige. Hiervoor moet je zelf een afspraak maken. Kijk hoe en waar je dit kunt doen via rijksvaccinatie.nl. Om een afspraak te kunnen maken heb je je BSN nummer nodig. Neem naar je afspraak ook een geldig legitimatiebewijs mee. 

Wat kost de 22 wekenprik? 

Vanaf 16 december 2019 is de 22 wekenprik onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma en daarom gratis. 

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.