Skip to content
Zalm

Zalm tijdens de zwangerschap

Een veelgestelde vraag: Mag je wel of geen zalm tijdens de zwangerschap eten? In deze blog informeren we je over het eten van zalm tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk dat je goede voeding binnenkrijgt om je eigen gezondheid en die van de kindje te bevorderen en dit betekent naast gevarieerd eten ook bewust eten. Want niet alles waar je trek in hebt, is goed voor je kindje. Zalm heeft verschillende eigenschappen die erg gezond zijn, maar hier zitten voorwaarden aan vast. Niet alle zalm is geschikt als je zwanger bent. Waar moet je op letten om precies te weten of het veilig is om zalm te eten en wat zijn de voedingsvoordelen voor jou en de baby?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Zalm tijdens de zwangerschap

Ben je een zalm liefhebber? Geen zorgen, je hoeft dit lekkere en gezonde gerecht niet te mijden tijdens de zwangerschap. Het is veilig om zalm te eten, zolang het maar verhit is voordat je het eet. Als de vis niet verhit is, is er een risico op besmetting met de listeria bacterie, wat nadelige gevolgen kan hebben voor je zwangerschap.

Als het gaat om gebakken, gegrilde, gepocheerde of gestoomde zalm, hoef je je daarom geen zorgen te maken. Deze bereidingsmethoden zorgen ervoor dat de zalm volledig gaar is en veilig gegeten kan worden. Het is een heerlijke en gezonde keuze voor je maaltijd.

Of je nu geniet van een sappig gegrilde zalmfilet, een knapperig gebakken zalmsteak, een zijdezachte gepocheerde zalm of een delicate gestoomde zalm, je kunt met een gerust hart van deze gerechten genieten tijdens de zwangerschap. De zalm wordt op de juiste temperatuur bereid, waardoor eventuele bacteriën worden gedood en het veilig is om te eten.

Gerookte zalm tijdens de zwangerschap

Gerookte zalm is helaas een ander verhaal. De gerookte zalm die we eten in Europa is meestal afkomstig van de Atlantische zalm, de Salmo Salar. Deze zalm leeft in de Atlantische Oceaan, Europa, de Baltische staten en de rivieren van Noord-Amerika. Deze zalm wordt op twee manieren gerookt, te weten koud roken en warm roken. In het productieproces van koud roken wordt de zalm eerst volledig gepekeld en vervolgens urenlang gerookt op een temperatuur van ongeveer 30 graden. Hierdoor is de vis niet langer rauw en langer houdbaar, maar kunnen bacteriën nog aanwezig zijn. Koud gerookte zalm wordt daarom afgeraden tijdens de zwangerschap. Bij warm roken wordt de verse zalm eerst gedroogd in een rookoven op houtvuur en vervolgens gerookt op een temperatuur tussen 80 en 100 graden. Dit proces schakelt de listeriabacterie uit waardoor je deze veilig kunt eten tijdens de zwangerschap.

Voedingsvoordelen van zalm tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger en wil je gezond eten? Dan wordt het eten van zalm zelf aangeraden. Er zitten namelijk veel voedingsvoordelen aan het eten van zalm tijdens de zwangerschap voor jou en de baby. We gaan in op de omega-3-vetzuren, de eiwitten en de vitaminen en mineralen in zalm.
Omega-3-vetzuren dragen direct bij aan de ontwikkeling van de hersenen, het zenuwstelsel en de ogen van de baby als deze nog foetus is. Voor jou betekent het eten van deze vetzuren een goed effect op je bloeddruk. Een effect dat bij vrijwel iedere zwangere vrouw welkom is! Omega-3-vetzuren verkleinen daarnaast ook nog eens de kans op hart- en vaatziekten, kortom een aanrader.

Zalm is ook rijk aan eiwitten en dit is belangrijk tijdens de zwangerschap voor een goede groei en ontwikkeling van de baby. De aanbevolen hoeveelheid eiwitten per dag voor een vrouw is 0.83 gram per kilogram lichaamsgewicht. Voor zwangere vrouwen geldt, zeker in het derde trimester, een aanbeveling van 28 gram eiwitten extra per dag. Dit is gelijk aan een 120 gram gerookte zalm.

Zalm zit daarnaast vol vitaminen en mineralen, waaronder vitamine D, B12 en selenium. Deze vitaminen en mineralen zijn eigenlijk onmisbaar voor de versterking van jouw gezondheid en die van de kindje in je buik.

Risico’s en aandachtspunten bij het eten van zalm tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent kan je zoals we al eerder aangeven met vertrouwen gebakken, gegrilde, gepocheerde of gestoomde zalm eten, maar het eten van koud gerookte zalm wordt afgeraden. Dit komt door de temperatuur waarop de zalm gerookt is. Bij koud gerookte zalm is er kans dat bacteriën en parasieten aanwezig zijn.

De bekendste bacterie is de listeria-bacterie. Deze bacterie kan voedselvergiftiging veroorzaken en vormt een risico voor je zwangerschap. Als jij deze bacterie in je lichaam hebt, dan kan je baby via de placenta rechtstreeks de listeria infectie oplopen, wat in het ergste geval kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Symptomen van een besmetting met de listeria-bacterie bij zwangere vrouwen zijn hoofdpijn, rugpijn, gewrichtspijn, spierpijn en flinke koorts, al dan niet gepaard met buikgriep verschijnselen. Je kunt besmetting met de listeria-bacterie voorkomen door geen koud gerookte zalm te eten.

Er is ook kans op parasieten in rauwe en koud gerookte zalm, met name lintwormen. In het bijzonder kunnen lintwormen misselijkheid, diarree, buikpijn en gewichtsverlies veroorzaken. Ook zorgen ze voor een tekort aan voedingsstoffen en dit heeft tot gevolg dat jij en je baby ondervoed kunnen raken. Het risico op parasieten kun je eenvoudig vermijden door alleen gebakken, gegrilde, gepocheerde, gestoomde zalm of warm gerookte zalm te eten.

Tot slot is een aandachtspunt bij het eten van vis tijdens de zwangerschap het kwikgehalte. Vrijwel alle soorten vis bevatten kwik in de vorm van methylkwik. Dit komt in de oceaan, en daarmee in de vis terecht, op natuurlijke wijze en door verschillende industriële processen. Kwik is schadelijk voor mensen en vooral kinderen en foetussen zijn vatbaar voor kwik, want het belemmert de ontwikkeling van de hersenen.
In zalm is de aanwezige hoeveelheid kwik laag en heeft hierdoor geen invloed op de gezondheid. Een kilo zalm bevat minder dan 50 microgram kwik, terwijl in een kilo zwaardvis meer dan 1.200 microgram kwik aanwezig is. In vergelijking met andere vissoorten is zalm hierdoor een veiligere keuze.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.