21 weken zwanger

Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Intro «41 weken zwanger Zwangerschapskalender Samenvatting week ()  – – – – – – Je baby in de ()e week van je zwangerschap  Content Jij in de ()e week van je zwangerschap  Ook interessant voor jou Zwangerschapstest Ovulatietest Ovulatie; Wat zijn je vruchtbare […]
21 weken zwanger

Samenvatting week 21 

21 weken zwanger

Je baby in de 21e week van je zwangerschap 

Het voelt misschien nog niet zo maar je bent alweer over de helft van je zwangerschap. Vorige week zal je de 20-wekenecho hebben gehad waarbij je kindje volledig is bekeken. Daarnaast is natuurlijk gekeken of je een jongetje of meisje krijgt. Dus vanaf deze week kun je echt los met shoppen en misschien al wel beginnen met de babykamer.

Je kindje zit nu ook ongeveer op de helft van zijn geboortelengte, wat overeenkomt met de zwangerschapsduur. Toch zal hij nog flink aankomen, zijn gewicht zal vanaf nu nog bijna vertienvoudigen tot zijn geboortegewicht. Gemiddeld worden baby’s geboren met een gewicht tussen de 3000 en 4000 gram. Omdat je kindje nog op de helft van zijn lengte zit en niet zo zwaar is heeft hij nog steeds alle ruimte om te bewegen, je zal dus zowel aan de boven- als aan de onderkant schopjes gaan voelen. Je zal de schopjes waarschijnlijk korte tijden achter elkaar voelen. Dat komt omdat je kindje nog het grootste deel van de dag slaapt. Hij zal zelfs al een voorkeurshouding hebben om in te slapen, deze kun je misschien op een echo al zien. Baby’s hebben deze houding vaak ook nog na de geboorte.

Na deze week zullen de oogjes van je kindje langzaam open gaan. Hij zal nog niet veel kunnen zien in de baarmoeder, maar hij kan al wel zijn oogspieren trainen. Het gezichtsveld van je kindje is ook na de geboorte nog beperkt. In het begin zal hij slechts op enkele centimeters ver kunnen zien. Gedurende het eerste maanden zal het gezichtsveld steeds verder worden.

Deze week zijn bij meisjes de geslachtsorganen helemaal gevormd. Ze heeft nu ook al haar eicellen al, gemiddeld heeft ze een nu miljoenen eicellen in haar eierstokken. Deze zullen geleidelijk gaan afnemen tot ongeveer 500.000 waarmee ze geboren wordt. Rond haar eerste menstruatie heeft ze er nog 400.000 over. Dit klinkt misschien niet veel maar het zijn er meer dan genoeg. Tijdens menstruatiecyclus komt er elke maand 1 eicel vrij. Gedurende haar leven zullen er ongeveer 400 tot 450 eicellen vrijkomen.

21 weken zwanger

Jij in de 21e week van je zwangerschap 

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader