Skip to content
Bevalhouding met doek

Bevalhoudingen; welke houding kies jij?

Er zijn veel verschillende bevallingshoudingen die tijdens de bevalling gebruikt kunnen worden. Sommige vrouwen geven er de voorkeur aan de hele bevalling in één houding te blijven, terwijl anderen vaak van houding willen veranderen. Het lichaam van elke vrouw is uniek en zal verschillend reageren op elke bevalhouding. Hieronder worden enkele van de meest voorkomende bevallingshoudingen besproken.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Waarom wisselen van bevalhouding?

Denk je aan bevallen, dan heb je vast al snel het plaatje in je hoofd van een vrouw die op haar rug ligt met haar benen opgetrokken. Nu is dit een mogelijkheid, maar er zijn tal van andere houdingen en afwisselen kan ook, wat erg prettig kan zijn. Constant dezelfde houding is vermoeiend en soms lijk je gewoon niet meer door de pijn heen te komen. Wisselen van houding kan je hierbij helpen. Wellicht ben je in een andere houding beter in staat om een wee op te vangen, maar ook kun je op die manier je bekken meer ruimte geven. Zo zakt je baby dieper.

Kies een ontspannen houding voor een betere ontsluiting

Het is jouw lichaam die jij het beste kent en bovendien jouw bevalling. Binnen redelijkheid en de mogelijkheden zal een verloskundige er dan ook alles aan doen om het jou zo aangenaam mogelijk te maken. Het is belangrijk om zoveel mogelijk te ontspannen, maar wanneer de weeën sterker worden en frequenter komen, wordt ontspannen steeds moeilijker. Een goede houding kan hierbij helpen. Wanneer je goed kunt ontspannen maakt je lichaam een lichaamseigen pijnstiller aan; endorfine. Hierdoor zul je minder pijn ervaren en wordt bovendien het hormoon oxytocine aangemaakt. Oxytocine is het hormoon dat verantwoordelijk is voor weeën. Een ontspannen houding draagt dus bij bij aan de vordering van de ontsluiting én je zult minder pijn ervaren.

Kies voor een bevalhouding die ruimte maakt in het bekken

Om je kindje ter wereld te brengen is het tijdens de bevalling belangrijk dat er voldoende ruimte ontstaat in je bekken. Je kindje moet namelijk door je bekkeningang waarna hij langs je heiligbeen, staartbeen, zitbotten en schaambeen moet. Lig je op je rug dan kan je staartbeen niet bewegen wat de doorgang van je kindje bemoeilijkt.

Maar hoe ontstaat er wel meer ruimte in je bekken en welke houdingen dragen hieraan bij? Er ontstaat meer ruimte in je bekken als jij je bekken iets naar voren kantelt. Dit kan het best in een zittende positie, al dan niet op je knieën, leunend op een voorwerp of tegen je partner aan. Lig je op je rug, dan ben je hier in beperkt. Het kan iets helpen om je voeten plat op het bed geplaatst te houden.

Het effect van zwaartekracht op de ontsluiting

Een natuurlijk hulpmiddel om je bevalling te bevorderen is zwaartekracht. Maak hier dan ook zoveel als mogelijk gebruik van in je bevalhouding door jezelf in verticale positie te zetten. Bij voorkeur neem je een zittende of staande houding aan. Uiteraard kun je ook hierin afwisselen. In een verticale houding zorgt de zwaartekracht ervoor dat je baby steeds dieper zakt. Dit draagt bij aan het vorderen van de ontsluiting, maar zorgt er ook voor dat je kindje gemakkelijker door het geboortekanaal heen komt.

Bevalhoudingen

Bevalhouding op handen en knieen

Op handen en knieën

Een goede positie waarin jij je bekken kunt kantelen en de zwaartekracht mee kan laten werken. Ook is de druk op je stuitje en onderrug laag wat deze houding erg prettig maakt bij rugweeën. Deze bevalhouding is geschikt in de ontsluitingsfase en persfase. Heb je veel pijn? Probeer te wiegen met je heupen voor pijnverlichting. Wissel deze houding af met andere houdingen aangezien langdurig op je knieën zitten wat pijnlijk kan worden.

Bevalhouding zijligging

Zijligging

Ben je moe of heb je een ruggenprik gehad, probeer dan de zijligging. Ga hiervoor op je linkerzij liggen. Hierdoor is er een betere doorbloeding naar de placenta en kunnen weeën effectiever worden. Plaats een kussen of je zwangerschapskussen tussen je benen voor meer comfort. Op deze manier maak je ook meer ruimte in je bekken. Je partner kan ondertussen tijdens een wee tegendruk geven in je rug of wat masseren. Helaas doet de zwaartekracht in deze houding niets. Deze zijligging is geschikt in de ontsluitingsfase en persfase.

Bevalhouding leunend op de bal

Leunend op bal

Ook zittend op je knieen en leunend op een fitnessbal is een ideale houding om meer ruimte in je bekken te creëren. In deze positie helpt ook de zwaartekracht mee wat je bevalling bevordert. Heb je veel pijn dan kan je partner of verloskundige tegendruk geven in je rug of je masseren. Ook kan het wiegen van je heupen verlichting geven. Deze bevalhouding is geschikt voor de ontsluitings- en de persfase. De meeste ziekenhuizen hebben een fitnessbal. Verloskundigen hebben deze niet mee voor een thuisbevalling. Lijkt de fitnessbal je prettig tijdens een thuisbevalling dan zal je deze zelf moeten aanschaffen of huren.

Baarkruk zonder partner

Zittend op de Baarkruk

Je kunt ook gebruik maken van de baarkruk. Dit is een krukje met een opening aan de voorkant waardoor je kindje hierop geboren kan worden. Omdat je rechtop zit werkt de zwaartekracht optimaal wat het verloop van de bevalling bevorderd. Een bijkomend voordeel is dat de baarkruk je gewicht draagt en je benen worden ontzien. Je kunt zowel tijdens de ontsluitingsfase als de persfase op de baarkruk zitten. De meeste verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen hebben een baarkruk. Wil je op de baarkruk bevallen informeer dan voor de zekerheid vooraf of je verloskundige deze heeft.

Bevalhouding zitten op een fitnessbal

Zittend op de bal

De fitnessbal kan je ook gebruiken om op te zitten tijdens de bevalling. Zittend op de bal is een goede houding om weeën op te vangen in de ontsluitingsfase. In deze positie helpt ook de zwaartekracht mee wat de ontsluiting en daarmee je bevalling bevordert. Heb je veel pijn dan kan je partner of verloskundige tegendruk geven in je rug of je masseren. Ook kan het wiegen of ronddraaien van je heupen verlichting geven tijdens de weeën.

Tegen de muur staan

Staand leunend tegen de muur

Wil je graag staan maar niet hangen of staande houdingen afwisselen dan kun je ook staan terwijl je tegen een muur leunt. Ook deze houding heeft het voordeel dat de zwaartekracht optimaal meewerkt waardoor je kindje druk geeft op de baarmoedermond. Dit bevorderd de ontsluiting. Het is daarnaast een fijne houding om je actief en vrij te voelen. Zowel tijdens de ontsluitingsfase als de persfase is dit een goede houding met de nodige steun.

Hangend aan bed

Staand hangend aan een bed

Veel vrouwen vinden het ook prettig om te staan zodat ze tussen de weeën kunnen rondlopen. Dit is een fijne houding om het zitten mee af te wisselen. Wanneer je staat werkt de zwaartekracht optimaal mee. Komt er een wee dan kun je aan je bed hangen voor steun en je heupen ronddraaien of heen en weer wiegen. Ook kan je (beval) partner ideaal bij je rug voor het geven van tegendruk of een massage tijdens de wee. Staand en hangend aan het bed is een geschikte bevalhouding voor zowel de ontsluitingsfase als de persfase. Het kan wel vermoeiend zijn. Wissel hem daarom af met houdingen waarbij je wat rust krijgt zoals liggend op je linkerzij of zittend op de stoel.

Bevalhouding zittend op bed

Klassiek op je rug

Bevallen op je rug is misschien wel de meest bekende en nog meest gebruikte bevalhouding. Het voordeel is dat je in deze houding goed je rust kunt pakken. Daarnaast hebben de verloskundige en/ of gynaecoloog goed zicht en kunnen ze je coachen om uitscheuren te minimaliseren. Deze houding geeft je echter de minste ruimte in je bekken wat de doorgang van je kindje lastiger kan maken. Ook werkt de zwaartekracht in dit geval niet voor maar tegen je. Je kunt op je rug liggen gedurende de hele bevalling, dus zowel tijdens de ontsluitingsfase als de persfase.

Bevalhouding zittend op stoel

Zitten op een stoel of toilet

Heb je geen fitnessbal of vindt je dit niet fijn, dan kan een zittende houding op een stoel of het toilet ook prettig zijn tijdens de ontsluitingsfase. De zwaartekracht doet zijn werk en je kunt je bekken kantelen. Op een stoel kun je achterstevoren zitten en steun vinden aan de rugleuning. Het voordeel van deze bevalhouding is dat het langdurig vol te houden is.

Bevalhoudingen met partner

Wist je dat je partner je ook kan helpen tijdens de bevalling? Er zijn bepaalde bevalhoudingen tijdens de bevalling waarbij je partner je kan ondersteunen zowel emotioneel als fysiek. Dit helpt niet alleen om een intieme band tussen jou en je partner te creëren, maar het kan ook helpen om de productie van oxytocine te stimuleren. Zoals we eerder kort hebben aangegeven is oxytocine het hormoon dat verantwoordelijk is voor weeën. Daarnaast zijn er veel houdingen waarbij je partner goed bij je rug kan en tegendruk kan geven tijdens een wee.

Bevalhouding hurken met partner

Hurkend met steun partner

In de persfase is een hurkende positie prettig. Je bekkenuitgang is groot en de zwaartekracht doet zijn werk. Ook kun je veel kracht zetten. Het is echter vermoeiend, dus de steun van je partner achter je is gewenst.

Bevalhouding baarkruk met partner

Zittend op de baarkruk tegen je partner aan

Je kunt ook gebruik maken van de baarkruk samen met je partner. Omdat je rechtop zit werkt de zwaartekracht optimaal, je partner kan tijdens een wee tegendruk of een massage geven. Ook kan je tegen hem of haar aanleunen wat de aanmaak van oxytocine stimuleert. 

Bevalhouding hangen aan partner voor

Staand hangend tegen je partner

Wanneer je staat, is het fijn om je vast te kunnen houden. Hang je aan je partner, dan kan deze je helpen goed te blijven staan. Bovendien werkt de aanwezigheid van je partner heel dicht bij je op zich al ondersteunend.

Bevalhouding zitten op bal met partner

Op de fitnissbal tegen je partner aan

Ook de fitnessbal kan je gebruiken met je partner. Zittend op de bal is een goede houding om weeën op te vangen in de ontsluitingsfase. In deze positie helpt ook de zwaartekracht mee wat de ontsluiting en daarmee je bevalling bevordert. Door aan je partner te hangen stimuleer je de aanmaak van oxytocine wat de weeën stimuleert. 

Bron afbeeldingen: https://deverloskundige.nl

Bevallen in bad

Een veel gekozen manier van bevallen is in bad. Bevallen in een warm bad heeft een aantal voordelen. Het water zorgt voor een betere doorbloeding waardoor meer Oxytocine wordt aangemaakt, een hormoon dat helpt bij krachtige weeën. 

Rand bevalbad

Doordat je gewichtloos in het water ligt, kun je je ook vrijer bewegen en een bevallingshouding aannemen die voor jou het meest comfortabel is. Bovendien zorgt de warmte van het water voor een betere doorbloeding van het gebied tussen de vagina en de anus, waardoor het gemakkelijker meerekt. Over het algemeen hebben vrouwen die in een bad bevallen minder kans op scheurtjes. Ook zorgt een bevalling in bad voor een zachtere overgang voor je kindje, van een warme baarmoeder naar een warm bad. Baby’s die in het bad geboren worden dan ook vaak vrij rustig en huilen minder.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.