Vanaf wanneer kan je de hartslag van je baby horen?
Je kunt vanaf de zesde week van je zwangerschap het hartje van je baby zien kloppen met behulp van een echo. Als je op je eerste controle komt bij je verloskundige en de verloskundigenpraktijk heeft een echoapparaat, dan wordt er met een echo gekeken naar de groei en conditie van je kindje. Hierbij wordt ook gekeken naar het hartje. Dit kan een inwendige of uitwendige echo zijn, afhankelijk van je zwangerschapsduur.
Krijg je tussen de 6 en 12 weken zwangerschap een vitaliteitsecho, dan zie je vaak een klein knipperend stipje. Dit is het kloppende hartje van jouw kindje. In het begin van je zwangerschap is het kloppen helaas nog niet goed te horen, dit komt pas vanaf een week of twaalf gemiddeld. Dit is doorgaans ook de periode dat je de eerste termijnecho krijgt.
Vanaf twaalf weken is het ook mogelijk om het hartje van je kindje te horen met behulp van een zogeheten doptone: een apparaatje dat werkt middels geluidsgolven. Deze zal je verloskundige vanaf twaalf weken zwangerschap elke controle gebruiken voor het controleren van het hartje van je kindje. Vooral de eerste keer is het een heel bijzonder moment waar veel aanstaande ouders naar uitkijken.
Hoe hoog is de hartslag van baby in de buik?
De hartslag van jouw kindje verandert gedurende je zwangerschap. In het begin gaat de hartslag niet zo snel. Het kloppen van het hartje zal neerkomen op zo’n 70 slagen per minuut. Is de zwangerschap al wat verder gevorderd, dan gaat de hartslag richting de 160 slagen per minuut, wat fors meer is. Uiteindelijk daalt de hartslag naar ongeveer 140 slagen per minuut. Fysieke inspanning van jouw kant kan van invloed zijn op de hartslag van je kindje, evenals gevoelens van stress. Is je kindje geboren dan zakt zijn hartslag naar 110 tot 130 keer per minuut.
Hartslag van je baby in de buik luisteren
Tijdens de controles bij de verloskundige of in het ziekenhuis zal er altijd geluisterd worden naar de hartslag van jouw kindje. Op deze manier kunnen eventuele stoornissen in het hartritme worden ontdekt. Nu is er ook een mogelijkheid om zelf, thuis, naar de hartslag van jouw kindje te luisteren. Hiervoor gebruik je dan een doppler. Dit is een klein apparaatje dat eigenlijk op dezelfde manier werkt als de doptone van de verpleegkundige. Je kunt dit doen vanaf zo’n twaalf weken zwangerschap. Belangrijk om hierbij te onthouden, is wel dat het zeker in dit prille begin nog erg lastig kan zijn om het hartje te vinden. Dit kan bij veel ouders de nodige spanning teweeg brengen. Dit is begrijpelijk, maar in veel gevallen onnodig. Verloskundigen zijn om deze reden geen voorstander van het thuisgebruik. Lukt het je echter wel om het hartje te vinden, dan is het een heerlijk, rustgevend geluid.
Met de hartslag het geslacht van je kindje voorspellen
Er gaan berichten rond dat de hartslag van jouw kindje het geslacht zou voorspellen. Zo zou een snelle hartslag duiden op een meisje en een meer trage hartslag duiden op een jongen. Nu blijkt uit sommige onderzoeken dat meisje inderdaad vaak een net iets snellere hartslag hebben, maar over het algemeen wordt het toch meer als fabel dan als feit beschouwd. Leuk voor je plezier dus om een weddenschap op af te sluiten, maar zeker niet geschikt om alvast de hele aankleding van de babykamer op af te stemmen.
Hartslag van je baby tijdens het persen
Op het moment dat de bevalling zich aandient, maakt niet alleen jouw lichaam zich klaar voor deze topprestatie, maar heeft het ook zijn wisselwerking op de conditie van jouw kindje. Om deze reden worden jullie beide goed in de gaten gehouden. De verloskundige zal de hartslag van je kindje regelmatig controleren en in het ziekenhuis kan er zelfs een elektrode gebruikt worden die middels een klein schroefdraadje in het hoofdje van het kindje bevestigd wordt. De hartslag van je kindje zal reageren op een wee, zeker als deze erg sterk is. Als je dus mag gaan persen, kun je begrijpen dat dit ook iets met de hartslag van jouw kindje doet. De hartslag kan gaan dippen, maar hier hoef jij je geen zorgen over te maken. Dit is een natuurlijke reactie en steeds maar van korte duur. Tussen de weeën door hersteld je kindje zich weer. Mocht de verloskundige denken dat het even nodig is om rust te pakken, zodat je kindje de kans krijgt om goed te herstellen, dan zal jou gevraagd worden om de volgende wee weg te zuchten en even op je zij te gaan liggen. Dit helpt namelijk om de bloedtoevoer te bevorderen.
Wat als het hartje niet klopt?
Het kan gebeuren dat het hartje van je kindje niet klopt. Hoewel dit maar weinig voorkomt, zeker als de zwangerschap al verder gevorderd is, zijn er een aantal situaties waarbij het frequenter voorkomt:
- Als de zwangerschap nog erg pril is, dan kan het zijn dat het hartje nog niet klopt. Mogelijk ben je minder ver zwanger dan je zelf dacht en heeft het net iets meer tijd nodig. Vanaf zeven weken zwangerschap moet een hartje kloppen.
- Er kan iets verkeerd gaan bij de (vroege) celdeling. Als hier sprake van is, dan heeft dit doorgaans het uitblijven van een kloppend hartje of het stoppen hiervan tot gevolg. Dit zal leiden tot een miskraam. Ditzelfde geldt voor sommige hartafwijkingen.
- Ook als de bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder innestelt, maar daarbuiten, zal er geen hartactiviteit te zien zijn. Er is dan sprake van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Als een van bovenstaande situaties zich voordoet, dan zul je altijd doorverwezen worden naar het ziekenhuis voor een extra controle. Mogelijk ligt de embryo diep, waardoor de verloskundige er lastig bij kan. Het komt wel eens voor dat in het ziekenhuis dan wel een kloppend hartje gezien wordt, omdat ze in het ziekenhuis de beschikking hebben over andere apparatuur. Blijkt het hartje ook hier niet te kloppen, dan is er helaas sprake van een miskraam. De arts zal dan de mogelijkheden met je bespreken.