Skip to content
weeën opvangen zwanger

Weeën opvangen; met deze 10 tips kom jij je bevalling door

Vol spanning kijk je uit naar het moment dat de bevalling zich aandient tot het moment dat het werkelijk zo ver is. Die weeën zijn toch wel erg pijnlijk! Helaas hoort deze pijn erbij. Het is nodig voor de geboorte van jullie kindje. Maar gelukkig zijn er veel manieren om hier goed mee om te gaan. In dit artikel lees je dan ook tien goede tips die je helpen om de weeën op te vangen.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

1. Maak gebruik van warmte

Warmte staat bekend om zijn ontspannende werking bij het opvangen van weeën. Maar hier dan ook goed gebruik van tijdens je bevalling. Je kunt er voor kiezen om een kruik tegen je buik of onderrug te leggen, maar ook een douche of een bad kan erg prettig zijn. In een bad ben je daarnaast gewichtloos waardoor je vrij kunt bewegen om je weeën op te vangen.

2. Zorg voor een knusse omgeving

Als je veel pijn ervaart, is het fijn om zoveel mogelijk in jezelf te keren. Het kan hierbij helpen om een rustige omgeving te creëren die knus aanvoelt. Verminder prikkels, dim het licht en zet gerust wat zachte muziek op of steek wat kaarsjes aan. Dit zorgt voor ontspanning wat weer zorgt voor de aanmaak van endorfine; het lichaamseigen pijnstiller.

3. Besteed aandacht aan mindfulness

Het is goed om je bewust te zijn van de positieve effecten van mindfulness. Houdt een open focus en ga mee in wat je voelt zonder verzet. De pijn kan je niet tegenhouden, maar het is aan jou hoe je er mee omgaat. Je lichaam zal tijdens de bevalling endorfine aanmaken. Wanneer je angst of spanning voelt wordt deze aanmaak tegengewerkt met als resultaat dat je meer pijn voelt. Probeer je daarom niet te verzetten en ga mee in de golf van een wee.

4. Wissel van houding

Er zijn veel verschillende houdingen die je tijdens je bevalling aan kunt nemen. Daar waar de ene vrouw een verticale houding prettig vindt, leunt een ander liever op handen en knieën. In elke fase van de bevalling kan een andere houding je wellicht net wat beter door de pijn heen loodsen dus probeer uit wat voor jou goed werkt. Luister goed naar je lichaam. Wanneer je meegaat in de bevalling en je niet verzet geeft je lichaam aan welke houding op dat moment fijn voelt.

5. Focus op je ademhaling

Om goed te kunnen meegaan in de golf van de pijn is het belangrijk om niet te verkrampen. Een goede ademhaling is hierbij essentieel. Dit kan je namelijk helpen om de spanning wat meer los te laten. Aan het begin van de bevalling kan je de weeën waarschijnlijk nog opvangen terwijl jij je concentreert op je ademhaling. Naarmate je bevalling vordert zal dit lastiger worden. Dan kun je overgaan in puffen; een ademhalingstechniek om te weeën te kunnen opvangen.

6. Afleiding in het begin

Zijn je weeën nog niet op het hoogtepunt, dan doe je er goed aan om zo lang mogelijk te zorgen voor afleiding. Ga nog even slapen of rusten, wat lichte huishoudelijke klusjes of bak alvast een lekkere taart voor wanneer je kindje er is. Dit draagt bij aan de mate van ontspanning wat het proces ook nog eens kan versnellen.

7. Ga voor een massage

We hebben het al vaker genoemd maar je lichaam heeft het in zich om endorfine aan te maken wat een pijnstillende werking heeft. Je kunt de aanmaak van deze lichaamseigen pijnstiller stimuleren door massage. Je partner kan je hierbij van dienst zijn. Het masseren van specifieke drukpunten kan ook helpen. Dit heet acupressuur. Wil je hier gebruik van maken tijdens de bevalling? Lees je hier dan vooraf goed op in zodat jij en je partner weten wat jullie moeten doen zodra de bevalling begint.

8. Maak gebruik van tegendruk

Als de pijn heftig wordt, kan het fijn zijn om tegendruk te geven. Ook hier kan je partner een rol spelen, maar een opgerolde handdoek in je rug of zelfs een harde bal kan ook deze verlichting geven.

9. TENS als pijnbestrijding

Wil je geen gebruik maken van medische pijnstilling of dit nog even uitstellen? Dan kun je gebruik maken van een TENS (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie) apparaat. Deze kun je kopen of huren. Met behulp van vier plakkers op je rug die verbonden zijn aan een apparaatje kun je via je huid je zenuwen een klein stroomstootje geven. Dit blokkeert de pijnprikkel van een wee waardoor je minder pijn zult voelen.

10. Zorg voor steun uit je omgeving

Een laatste goede tip om de weeën op te vangen is door te zorgen voor voldoende steun. Dit zal in de meeste gevallen je partner zijn, maar denk ook aan je moeder, beste vriendin of misschien wel een doula. Iemand bij wie je je op je gemak voelt kan een enorme steun zijn op mentaal en fysiek gebied. Verlies je je ademhaling, heb je een massage nodig of heb je gewoon wat steun nodig, dan is het fijn als iemand je bijstaat.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.