Skip to content
20 weken zwanger

20 weken zwanger

Week twintig is een belangrijke week, de week van de twintig weken echo. Je kindje wordt goed onderzocht. Er wordt gekeken of er geen afwijkingen zijn. Daarnaast kun je er achter komen of je een jongetje of meisje krijgt. Is dit je eerste kindje? Dan zul je vanaf nu ook zachtjes de plopjes en vlindertjes gaan voelen in je buik.

Je kindje is zo groot als een :

Grapefruit
Grapefruit
ruler
25 cm
weighing-machine
300 gram
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Je baby in de 20e week van je zwangerschap

In de twintigste week van je zwangerschap beweegt je kindje wel tweehonderd keer per dag. En dit gaat zelfs nog oplopen. Je kindje duikelt, zwaait met zijn armpjes, stopt zijn voetjes en handjes in zijn mond en schopt lekker in het rond. Hij heeft er nu ook nog alle ruimte voor.

Heb je je kindje nog niet voelen bewegen? Dan zal je niet lang meer hoeven wachten, hij is wat groter en sterker en zal steeds vaker tegen de baarmoederwand stoten. Dit kun je herkennen als ploppende bubbeltjes, kriebels in je buik of wat vlinderig gevoel. Is dit niet je eerste kindje dan zal je het waarschijnlijk al een paar weekjes voelen. Het zal je nu misschien ook gaan opvallen dat je kindje net als jij een slaap en wakker ritme heeft. En deze komt helaas niet overeen met die van jou. Je kindje komt vaak in beweging als jij net even lekker zit of gaat slapen. Met je bewegingen overdag sus je hem in slaap. Ook je voedingspatroon kan effect hebben op het ritme van je kindje. Je kindje is afhankelijk van wat en wanneer jij eet. Als jij hebt gegeten zal je kindje, net als jij, een piek in zijn bloedsuiker krijgen.

De eerste weken van je zwangerschap zijn jongens en meisjes identiek. Vanaf de zevende zwangerschapsweek beginnen de testikels en zaadblaasjes te groeien, maar dit is nog niet zichtbaar. Met een echo is het geslacht van je kindje zichtbaar vanaf vijftien á zestien weken zwangerschap. En met behulp van de nub theorie zou je zelfs vanaf twaalf weken al een inschatting kunnen maken. Wil je het geslacht van je kindje weten en heb je nog geen pretecho gehad? Dan zal je er met de 20 wekenecho eindelijk achter komen of je een jongetje of een meisje krijgt. Je kindje zal er wel goed voor moeten gaan liggen. Is hij verstoppertje aan spelen? Probeer dan met bewegingen of je hem kunt laten draaien.

Je kindje slikt dagelijks veel vruchtwater in, een goede oefening voor zijn spijsvertering. Als het maagje te vol raakt kan deze zijn middenrif prikkelen tot het gaat samentrekken. Je kindje heeft dan de hik, dit zal je later in je zwangerschap gaan voelen door het regelmatig op en neer gaan van je buik. Ook na de geboorte zal je kindje regelmatig de hik krijgen. Dit is niet erg. Volgens de University College London veroorzaakt de hik een golf van hersensignalen, die je kindje helpen zijn ademhaling te leren reguleren.

Jij in de 20e week van je zwangerschap

20 wekenechoRond de twintigste week is het tijd voor de twintig weken echo. Een medische echo waarbij gekeken wordt of je kindje lichamelijke afwijkingen heeft en hoe hij zich ontwikkeld. Afwijkingen waar naar gekeken wordt zijn onder andere een open ruggetje, open schedel, schisis, waterhoofd of afwijkingen aan de botten, de buikwand, het middenrif of de armen en benen. Ook kijkt de echoscopist naar de aanwezigheid van afwijkingen aan organen, zoals de hersenen, nieren, blaas, het hart en het maagdarmstelsel

De twintig weken echo duurt ongeveer dertig minuten en is niet schadelijk voor je kindje. Een echoscopist zal je kindje bekijken met een uitwendige echo. Meteen na de echo en soms al tijdens de echo krijg je de uitslag. Gelukkig krijgt ongeveer 95% van de zwangere te horen dat alles er goed uitziet en er geen afwijkingen zijn gevonden. Helaas krijgt 5% te minder goed nieuws. Ben je één van deze 5% dan wordt er vaak afhankelijk van de gevonden afwijking snel verder onderzoek gedaan naar de ernst van de afwijking met een geavanceerd ultrageluid onderzoek (GUO).

De twintig weken echo wordt aangeraden maar is niet verplicht. Het kan je geruststellen wanneer je weet dat je kindje geen afwijkingen heeft. Mocht er bij de twintig weken echo een afwijking geconstateerd worden, ben je er vroeg bij. Sommige afwijkingen kunnen zelfs al tijdens de zwangerschap behandeld worden. Wanneer dit niet het geval is kan de zorg na de geboorte voorbereid worden. Ook kun je jezelf eventueel voorbereiden op wat er gaat komen na de geboorte. Helaas kan de twintig weken echo ook voor onrust zorgen. Als er een afwijking wordt gevonden is elke minuut die je daarna in onzekerheid zit over de ernst van de afwijking te lang. Helaas is de twintig weken echo niet 100% betrouwbaar. Een goede uitslag betekent niet dat je kindje geen afwijkingen heeft.

Tijdens de twintig weken echo kan ook het geslacht van je kindje bekeken worden, als je dit wil weten natuurlijk. Spannend! Dan kun je eindelijk gericht kleertjes gaan kopen en met de babykamer aan de slag.

Aankomen zwangerschap

GewichtstoenameJe hebt ondertussen al een mooie zwangerschapsbuik. Niet zo gek aangezien je baarmoeder al het formaat heeft van een meloen. Maar wat is een gezonde gewichtstoename? Met een gezond BMI tussen de 18,5 en 25 is het advies om tussen de

11,5 en 16 kilo aan te komen bij een eenling en tussen de 16,8 en 24,5 kilo bij een meerling. Is je BMI boven 25 dan is het advies wat minder aan te komen, is je BMI lager dan 18,5 dan mag je wat meer aankomen. Deze gewichtstoename verdeeld zich over je hele lichaam.

  • Je kindje: 3000-3500 gram
  • Baarmoeder: 800-1000 gram
  • Placenta: 500 gram
  • Vruchtwater en vocht: 1500-2000 gram
  • Extra bloed: 1500 gram
  • Borsten: 500 gram
  • Vet: 1500-3000 gram

In de tabel hieronder kun je zien hoeveel kilo je per zwangerschapsweek ongeveer bent aangekomen. Let er wel op dat dit gemiddelden zijn.

Gemiddelde gewichtstoename moeder

Week 9 – 1,55 kg Week 25 – 5,8 kg
Week 10 – 1,6 kg Week 26 – 6,5 kg
Week 11 – 1,7 kg Week 27 – 7,3 kg
Week 12 – 1,8 kg Week 28 – 8 kg
Week 13 – 2 kg Week 29 – 8,4 kg
Week 14 – 2,2 kg Week 30 – 9,1 kg
Week 15 – 2,6 kg Week 31 – 9,6 kg
Week 16 – 3 kg Week 32 – 10 kg
Week 17 – 3,2 kg Week 33 – 10,3 kg
Week 18 – 3,6 kg Week 34 – 11,4 kg
Week 19 – 3,8 kg Week 35 – 12,6 kg
Week 20 – 4 kg Week 36 – 13 kg
Week 21 – 4,4 kg Week 37 – 13,4 kg
Week 22 – 4,7 kg Week 38 – 13,9 kg
Week 23 – 5,1 kg Week 39 – 14,5 kg
Week 24 – 5,5 kg Week 40 – 15 kg

Probeer vooral gezond en gevarieerd te eten en niet te veel te snoepen. Blijf ook goed bewegen, wandel regelmatig of ga een stukje fietsen. Gezond eten en blijven bewegen is goed voor het op peil houden van je gewicht maar verminderd ook je zwangerschapskwaaltjes omdat je lichaam in goede conditie blijft.

Gezond eten tijdens de zwangerschap

Gezond eten zwangerschapGezond eten dus, maar wat is gezond eten? Waar heeft je lichaam behoefte aan tijdens de zwangerschap en hoeveel calorieën heeft je lichaam nodig? Je bent met zijn tweeën, maar helaas is het een fabel dat je ook moet eten voor twee. In het tweede trimester heeft je lichaam ongeveer honderd tot driehonderd calorieën per dag extra nodig. Met een paar extra aardappelen of een extra boterham zit je hier al op.

Let ook goed op de kwaliteit van je eten, je kindje is afhankelijk van wat jij eet. Het gaat allemaal om gezond en gevarieerd eten. Wanneer je 350 gram groente en 2 tot 4 stuks fruit per dag eet krijg je voldoende vitamine en mineralen binnen. Drink daarnaast voldoende water en probeer twee keer per week vette vis te eten. Lust je geen vette vis neem dan omega 3 supplementen.

Naast gezond en gevarieerd eten is het advies om als zwangere foliumzuur en vitamine D3 te slikken. Foliumzuur vermindert het risico op neurale buisdefecten bij je kindje. Neem een 400 microgram foliumzuur supplement wanneer je zwanger wilt worden tot de tiende zwangerschapsweek. Daarna is de neurale buis van je kindje gesloten. Daarnaast heeft foliumzuur een positief effect op de aanmaak van rode en witte bloedcellen, het versterken van je weerstand en een goede celdeling.

Van extra vitamine D3 krijgt je kindje stevige botten en tanden. Slik je multivitamine voor zwangeren? Dan krijg je de aanbevolen hoeveelheid foliumzuur en Vitamine D3 al binnen. Slik geen normale multivitamine. Hier zit vitamine A in wat de kans op aangeboren afwijkingen vergroot.

Brandend maagzuur

Brandend maagzuurHeb je een branderig gevoel in de slokdarm, ben je misselijk of heb je een opgeblazen gevoel? Dan heb je waarschijnlijk last van brandend maagzuur. Een veel voorkomend maar erg vervelende zwangerschapskwaal. Maar hoe ontstaat brandend maagzuur en kun je er iets aan doen om te voorkomen?

Je maag wordt afgesloten met een klepje (een sluitspier). Wanneer je iets eet gaat dit klepje open om het voedsel je maag in te laten stromen en het hier in te houden. Ook houdt het klepje het maagzuur in je maag. In het tweede en derde trimester is je baarmoeder zo groot geworden dat er minder ruimte is voor je maag en deze iets omhoog wordt gedrukt. Dit zorgt ervoor dat er maagzuur in je slokdarm kan stromen; brandend maagzuur. Heb je in het eerste trimester ook last gehad van brandend maagzuur? Dan was het hormoon progesteron de boosdoener. Dit hormoon verslapt het klepje in je maag waardoor maagzuur eerder terugstroomt.

Brandend maagzuur kun je helaas niet voorkomen. Wel zijn er voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden wanneer je er erg last van hebt. Let vooral op:

  • koffie
  • koolzuurhoudende dranken
  • zure dranken zoals sinaasappelsap
  • vet eten
  • scherpe kruiden
  • kauwgom
  • uien
  • zuivelproducten

Het verschilt per vrouw welke voedingsmiddelen brandend maagzuur verergert. Bekijk daarom voor jezelf wat je wel kunt eten en wat je beter even kunt laten staan. Gelukkig zijn er ook voedingsmiddelen die je maag kunnen kalmeren zoals :

  • vezelrijk eten
  • droge havermoutvlokken
  • kamillethee
  • gember
  • warme melk

Ook hier geldt weer kijk vooral wat er voor jou werkt. En ten slotte nog wat extra tips om brandend maagzuur te voorkomen.

  • Eet vaker kleinere porties
  • Eet rustig en kauw goed
  • Geef je eten even de kans om te zakken. Ga niet meteen aan het werk.
  • Buk niet voorover maar zak door je knieën
  • Eet niet kort voor het slapen gaan
  • Verhoog het hoofdeinde van je bed of gebruik een tweede kussen

Er zijn ook medicijnen tegen brandend maagzuur. Maar overleg altijd eerst even met je verloskundige welke medicijnen je het beste kunt nemen. Sommige medicijnen kunnen schadelijk zijn voor je kindje.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.
BabyBaby

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader

Dit is de week van de 20 weken echo. Het moment waar je vriendin al de hele zwangerschap naar toe leeft. Er wordt gecheckt of alles goed is, goed functioneert en het er niet stiekem toch twee zijn. Wordt het je gedroomde troonopvolger of toch een mooie meid die je tegen slechte mannen moet beschermen tot haar 60e verjaardag. Bereid je alvast voor op clichés als: echte mannen maken vrouwen of alleen mietjes maken grietjes!