20 weken zwanger

Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Intro «41 weken zwanger Zwangerschapskalender Samenvatting week 20  – – – – – – Je baby in de 20e week van je zwangerschap  In de 20e week van je zwangerschap beweegt je kindje wel tweehonderd keer per dag. En dit gaat zelfs nog oplopen. Je kindje duikelt, zwaait met zijn armpjes, […]
20 weken zwanger

Samenvatting week 20 

20 weken zwanger

Je baby in de 20e week van je zwangerschap 

In de 20e week van je zwangerschap beweegt je kindje wel tweehonderd keer per dag. En dit gaat zelfs nog oplopen. Je kindje duikelt, zwaait met zijn armpjes, stopt zijn voetjes en handjes in zijn mond en schopt lekker in het rond. Hij heeft er nu ook nog alle ruimte voor.

Heb je je kindje nog niet voelen bewegen? Dan zal je niet lang meer hoeven wachten, hij is wat groter en sterker en zal steeds vaker tegen de baarmoederwand stoten. Dit kun je herkennen als ploppende bubbeltjes, kriebels in je buik of wat vlinderig gevoel. Is dit niet je eerste kindje dan zal je het waarschijnlijk al een paar weekjes voelen. Het zal je nu misschien ook gaan opvallen dat je kindje net als jij een slaap en wakker ritme heeft. En deze komt helaas niet overeen met die van jou. Je kindje komt vaak in beweging als jij net even lekker zit of gaat slapen. Met je bewegingen overdag sus hem in slaap. Ook je voedingspatroon kan effect hebben op het ritme van je kindje. Je kindje is afhankelijk van wat en wanneer jij eet. Als jij hebt gegeten zal je kindje, net als jij, een piek in zijn bloedsuiker krijgen.

De eerste weken van je zwangerschap zijn jongens en meisjes identiek. Vanaf de 7e zwangerschapsweek beginnen de testikels en zaadblaasjes te groeien, maar dit is nog niet zichtbaar. Met een echo is het geslacht van je kindje zichtbaar vanaf 15 á 16 weken zwangerschap. En met behulp van je Nub-theorie zou je zelfs vanaf 12 weken al een inschatting kunnen maken. Wil je het geslacht van je kindje weten en heb je nog geen pretecho gehad? Dan zal je er met de 20 wekenecho eindelijk achter komen of je een jongetje of een meisje krijgt. Je kindje zal er wel even goed voor moeten gaan liggen. Is hij verstoppertje aan spelen? Probeer dan met bewegingen of je hem kunt laten draaien.

Je kindje slikt dagelijks veel vruchtwater in, een goede oefening voor zijn spijsvertering. Als het maagje te vol raakt kan deze zijn middenrif prikkelen tot het gaat samentrekken. Je kindje heeft dan de hik, dit zal je later in je zwangerschap gaan voelen door het regelmatig op en neer gaan van je buik. Ook na de geboorte zal je kindje regelmatig te hik krijgen. Dit is niet erg. Volgens de University College London veroorzaakt de hik een golf van hersensignalen, die je kindje helpen zijn ademhaling te leren reguleren.

20 weken zwanger

Jij in de 20e week van je zwangerschap 

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader