Skip to content
GUO Echo

Geavanceerd ultrageluidsonderzoek (GUO)

Het geavanceerde ultrageluidsonderzoek staat ook wel bekend als het GUO onderzoek. Het GUO onderzoek is een uitgebreide echo waarbij je kindje onderzocht wordt op lichamelijke afwijkingen. Je krijgt de GUO alleen als er een indicatie is dat je kindje een afwijking heeft.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is een GUO

Het geavanceerde ultrageluidonderzoek (GUO) is een prenataal echo onderzoek waarbij gekeken wordt of je kindje een lichamelijk afwijking heeft. Een GUO echo wordt gedaan in een academisch centrum voor prenatale diagnostiek door een gespecialiseerde echoscopist. Een GUO echo lijkt dan ook erg op de 20 wekenecho en de 13-wekenecho maar de apparatuur is nauwkeuriger waardoor de echoscopist meer en kleinere details van je kindje kan zien.

Een GUO echo werkt net als andere echo’s met onhoorbare geluidsgolven en is non invasief. Er zijn dan ook voor jou en je kindje geen risico’s aan verbonden. Er wordt wat gel op je buik gesmeerd en met een echo kop gaat de echoscopist over je buik. Je hoeft hier geen volle blaas voor te hebben. Gemiddeld duurt een GUO echo 45 minuten. In enkele gevallen wil de echoscopist je kindje vanuit een andere hoek bekijken of alle structuren goed in beeld brengen. In die gevallen kan een inwendige (vaginale) echo nodig zijn.

Er zijn twee soorten GUO onderzoeken:
GUO type 1: Je komt hiervoor in aanmerking als blijkt dat je een verhoogde kans hebt op een kindje met een aangeboren afwijking. Bijvoorbeeld door je familiegeschiedenis of eerdere zwangerschappen.

GUO type 2: Je komt hiervoor in aanmerking als de echoscopist bij de 20 wekenecho een (mogelijke) afwijking heeft gezien.

Wanneer krijg je een GUO echo?

Het GUO wordt dus niet standaard aangeboden, je krijgt deze alleen als er een medische indicatie is dat je kindje een afwijking heeft. Je krijgt bijvoorbeeld een GUO echo als:

  • er een verdikte nekplooi is gezien bij de combinatietest
  • je een afwijkende uitslag hebt gekregen bij de NIPT test
  • er (mogelijke) afwijkingen bij je kindje zijn gezien tijdens de 20 wekenecho of de 13-wekenecho
  • je een verhoogde kans hebt op een kindje met een afwijking op basis van jouw familiegeschiedenis of die van je partner

De uitslag 

Bij een GUO wordt er gekeken naar de groei, de hoeveelheid vruchtwater en de organen van je kindje. Daarnaast wordt er gekeken of je kindje volgende afwijkingen heeft:

  • hartafwijkingen
  • hersenafwijkingen
  • nier- en urinewegafwijkingen
  • skeletafwijkingen
  • open ruggetje (spina bifida)

Je krijgt direct na de echo de uitslag.

Vervolgonderzoek

In een paar gevallen geeft het GUO niet genoeg informatie en is er een vervolgonderzoek nodig zoals een vruchtwaterpunctie, bloedonderzoek of MRI. Een vervolgonderzoek is niet verplicht, je mag zelf beslissen of je dit wilt.

Een gevonden afwijking

Als blijkt dat je kindje een afwijking heeft, krijg je een gesprek met een gynaecoloog en/ of specialist. Je zult meer informatie krijgen over de specifieke afwijking van je kindje en de gevolgen hiervan voor jullie en je kindje.

Hierna moeten jullie een lastige beslissing maken. De eerste optie is het uitdragen van je zwangerschap en de zorg tijdens de zwangerschap, bij de bevalling en direct na geboorte van je kindje voor te bereiden.

Als er uit het GUO onderzoek blijkt dat je kindje een zeer ernstige afwijking heeft, kan je ook besluiten om je zwangerschap af te breken. Je mag je zwangerschap tot de termijn van 24 weken beëindigen.

Een beslissing maken is erg moeilijk. Je wordt daarom goed begeleid door je verloskundige, gynaecoloog, kinderarts en/ of klinisch geneticus. Je hebt ook de mogelijkheid om met andere deskundigen te praten voor meer informatie over de aandoening.

Kosten

Bij een medische indicatie worden de kosten van het GUO onderzoek vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Dit gaat niet ten koste van je eigen risico.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.