Skip to content

15 weken zwanger

Je kindje is al tussen de 9,5 en 10 cm en weegt ongeveer 70 gram. Een vetlaagje heeft hij nog niet. Jij bent ondertussen al bijna 1 tot 2,5 kilo aangekomen. Maar wat is een gezond gewicht tijdens je zwangerschap?
15 weken zwanger

Je kindje is zo groot als een :

Appel
Appel
ruler
10 cm
weighing-machine
100 gram

Je baby in de 15e week van je zwangerschap

In de 15e week van je zwangerschap is je kindje al tussen de 9,5 en 10 cm en weegt ongeveer 70 gram. Zijn huidje is erg dun, bijna doorzichtig. Er zit nu ook nog geen vetlaagje onder. Maar omdat je kindje negen maanden in het vruchtwater ligt wordt de huid goed beschermt door een vettige, witte substantie; Vernix. Dit huidsmeer ruikt zoetig en bestaat uit huidcellen en afscheiding van zweetklieren. Je kindje heeft na de geboorte vaak nog wat Vernix op zijn huidje. Hoe langer je overloopt hoe minder huidsmeer je kindje zal hebben. Zijn huidje zal dan ook wat gerimpeld zijn, dit kun je vergelijken met je eigen huid wanneer je een tijdje in bad hebt gezeten.

De afgelopen weken is je kindje flink gegroeid. Maar ook qua bewegingen kan hij al veel meer dan een paar weken geleden. De armpjes en beentjes kunnen ondertussen buigen en zijn handjes en voetjes ook.

Dit is de week dat bij meisjes de eierstokken uit de buikholte, naar beneden in het bekken zakken. Wist je trouwens dat je al vanaf week vijftien een pretecho kunt inplannen om het geslacht te bekijken? Je kindje moet er wel even goed voor gaan liggen maar dit is de week dat je het verschil tussen jongetjes en meisjes kunt zien. Als je geen pretecho inplant en je wilt wel weten of je een jongetje of meisje krijgt zal de echoscopist je dit vertellen tijdens de 20 wekenecho.

Jij in de 15e week van je zwangerschap

ZwangerschapslijnIs het je al opgevallen dat er op je buik een lijn begint te ontstaan, van je navel tot je schaambeen. Deze zwangerschapslijn, of linea nigra, begint zichtbaar te worden in het tweede trimester. Hij is gemiddeld een centimeter dik en bruin van kleur. Maar je hoeft geen zwangerschapslijn te krijgen. Ongeveer driekwart van de zwangere vrouwen krijgt er één. De zwangerschapslijn ontstaat ook weer als gevolg van alle veranderingen in je hormonen. Hierdoor wordt er meer pigment geproduceerd en worden bepaalde plekken op je huid donkerder. Pigment is een bruine kleurstof die je huid aanmaakt wanneer je in de zon zit. Het beschermt je onderliggende weefsel tegen de uv-straling van de zon.

Gemiddeld geldt: hoe donkerder je huidskleur hoe donkerder de streep. En hoewel je de zwangerschapsstreep niet helemaal kunt voorkomen, kun je wel proberen om hem zo licht mogelijk te houden. Dit doe je door zoveel mogelijk met je buik uit te zon te blijven en/ of hem regelmatig goed in te smeren met factor 50. Ook lijkt het erop dat het donkerder worden van de streep te maken heeft met een tekort aan foliumzuur. Blijf dus lekker groene groente en volkorenproducten eten. Baat het niet dat schaadt het zeker niet. Want foliumzuur is tijdens je zwangerschap ook belangrijk voor weefselgroei en de vorming van de placenta. De zwangerschapsstreep verdwijnt na de bevalling vanzelf weer. Hoe lang dit duurt verschilt per vrouw en kan tot een jaar duren.

Zwangerschapsmasker

Een zwangerschapslijn is niet het enigste gevolg van de toenemende pigment productie in je huid. Onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron kun je donkere vlekken krijgen rondom je ogen, op je voorhoofd, jukbeenderen of op je bovenlip en kin. Dit wordt ook wel een zwangerschapsmasker genoemd. Behalve dat veel vrouwen deze bruine vlekken niet mooi vinden kunnen ze verder geen kwaad. In tegenstelling tot de zwangerschapslijn kun je een zwangerschapsmasker in de meeste gevallen wel voorkomen door tijdens je zwangerschap de zon zoveel mogelijk te vermijden. Drink daarom je alcoholvrije cocktail lekker in de schaduw. Natuurlijk kun je de zon niet helemaal voorkomen. Draag daarom zoveel mogelijk een hoedje of pet en smeer je gezicht regelmatig in met factor 50.

Helaas zijn sommige vrouwen gevoelig voor de aanmaak van pigment; een zwangerschapsmasker zal dan ook niet te voorkomen zijn. Wanneer je een zwangerschapsmasker hebt, kun je tijdens je zwangerschap helaas niet veel meer doen dan camoufleren. Er bestaan ook (blekende) crèmes speciaal voor de behandeling van pigmentvlekken. Maar laat je hier altijd eerst goed over informeren. Deze kunnen namelijk schadelijk zijn voor je kindje. Gelukkig verdwijnt het zwangerschapsmasker, net als de zwangerschapslijn, binnen enkele maanden na de bevalling weer.

Aankomen tijdens de zwangerschap

Gewichtstoename Tijdens je zwangerschap zal je heel wat kilo’s aankomen. Maar wat is een gezonde gewichtstoename? Hoeveel je “mag” aankomen hangt af van je gewicht en vooral je BMI voor de zwangerschap. BMI staat voor Body Mass Index en gebruik je om te berekenen of je een gezond gewicht hebt. Je kunt je BMI van voor de zwangerschap berekenen met een BMI-meter, bijvoorbeeld van het voedingscentrum. Vul je gewicht (van voor je zwangerschap), lengte, geslacht en leeftijd in. De BMI-meter geeft vervolgens je BMI.

Een gezond BMI is tussen de 18,5 en 25. Met dit BMI is het advies om tussen de 11,5 en 16 kilo aan te komen bij een eenling en tussen de 16,8 en 24,5 kg bij een meerling. Is je BMI lager dan 18,5 dan mag je wat meer aankomen, zit je BMI boven 25 dan is het advies om wat minder aan te komen. Deze gewichtstoename verdeeld zich over je hele lichaam.

In de tabel hieronder kun je zien hoeveel je ongeveer per zwangerschapsweek bent aangekomen. Maar let op, dit zijn gemiddelden, iedere vrouw en ieder lichaam is weer anders. Probeer tijdens je zwangerschap vooral gezond en gevarieerd te eten en niet te veel te snoepen. En loop regelmatig lekker een rondje of ga een stukje fietsen. Dit is niet alleen goed voor je gewicht maar ook voor je gezondheid en de groei en ontwikkeling van je kindje.

Gemiddelde gewichtstoename moeder

Week 9 – 1,55 kg Week 25 – 5,8 kg
Week 10 – 1,6 kg Week 26 – 6,5 kg
Week 11 – 1,7 kg Week 27 – 7,3 kg
Week 12 – 1,8 kg Week 28 – 8 kg
Week 13 – 2 kg Week 29 – 8,4 kg
Week 14 – 2,2 kg Week 30 – 9,1 kg
Week 15 – 2,6 kg Week 31 – 9,6 kg
Week 16 – 3 kg Week 32 – 10 kg
Week 17 – 3,2 kg Week 33 – 10,3 kg
Week 18 – 3,6 kg Week 34 – 11,4 kg
Week 19 – 3,8 kg Week 35 – 12,6 kg
Week 20 – 4 kg Week 36 – 13 kg
Week 21 – 4,4 kg Week 37 – 13,4 kg
Week 22 – 4,7 kg Week 38 – 13,9 kg
Week 23 – 5,1 kg Week 39 – 14,5 kg
Week 24 – 5,5 kg Week 40 – 15 kg

 

Kinderopvang of opa en oma?

Weten jullie al hoe jullie het gaan doen met de opvang van je kindje na de geboorte? Willen opa en oma misschien een dagje of zelfs twee oppassen of blijf je zelf thuis? Als je ervoor kiest om je kindje naar een kinderopvang te brengen, is het verstandig om je nu alvast te gaan oriënteren en je kindje binnen een paar weken aan te melden. Veel kinderopvangcentra hebben een lange wachtlijst. Het zou jammer zijn als je kindje niet naar de opvang van je keuze kan door een wachtlijst.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkeling van je kindje

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader

Als je nieuwsgierig van aard bent, kun je maar beter een pretecho gaan inplannen om zeker te weten dat je een troonopvolger krijgt. Kan je eindelijk stoer gaan doen en vertellen dat echte mannen, mannen maken! Bedenk alleen dit; het kan ook een meisje zijn!