Skip to content

Nub theorie: krijg je een jongetje of meisje?

Kun je niet wachten tot de 20 wekenecho en wil je graag zo snel mogelijk het geslacht van je kindje weten? Met de nub theorie kan je vanaf twaalf weken zwangerschap het geslacht proberen te raden. Hoe werkt de nub theorie en is het betrouwbaar?
Nub theorie: krijg je een jongetje of meisje?
BabyBaby

Ben jij die ouder die niet kan wachten tot je weet of je een jongetje of meisje krijgt of wil je juist verrast worden bij de geboorte? Waar het vroeger niet eens een optie was om te weten of je een jongetje of meisje krijgt kun je nu met de nub theorie al vanaf twaalf weken zwangerschap raden wat jullie krijgen. 

De nub
Vanaf zes tot zeven weken na de bevruchting begint er een uitsteeksel te groeien tussen de benen van je kindje. Dit uitsteeksel of bobbeltje is de nub. Tot ongeveer negen of tien weken zwangerschap groeit deze bobbel bij jongens en meisjes hetzelfde. Vanaf elf weken zwangerschap ontwikkeld de nub van jongens zich tot een penis en de nub van meisjes tot een clitoris met schaamlippen. In het begin kun je dit nog niet zien aan de vorm maar wel aan de hoek van de nub ten opzichte van de ruggengraat. Vandaar de naam nub-theorie.

Hoe werkt de nub theorie

Dus hoe werkt de nub theorie precies en hoe kun je deze toepassen? Zoals we hierboven hebben aangegeven moet je kijken naar de hoek van de nub ten opzichte van de ruggengraat. Is deze hoek 30 graden of groter dan krijg je waarschijnlijk een jongetje. Staat de nub in een kleinere hoek of is deze bijna parallel aan de ruggengraat dan krijg je waarschijnlijk een meisje. Je hebt dus een echofoto nodig. 

Nub theorie

Termijnecho
Wanneer je de termijnecho met twaalf weken of later hebt kan je de nub theorie toepassen. Voor deze tijd is het helaas nog niet goed zichtbaar. Je kindje moet wel even meewerken. De nub is het beste te zien wanneer je vanaf de rechterkant kijkt, hij plat op zijn rug ligt en met zijn beentjes opgetrokken. Wil je graag de nub theorie toepassen? Geef dit dan aan bij de echoscopist. Die kan proberen een foto van je kindje in de juiste houding te maken. Maar het kan zijn dat het helaas niet lukt om het juiste beeld van je kindje te krijgen. Jullie zullen dan nog even geduld moeten hebben tot de 20 wekenecho. Ook kun je vanaf vijftien á zestien weken een geslachtsbepalende pretecho inplannen. De kosten van deze echo zijn voor jezelf en variëren tussen de 35 en 50 euro. 

Hoe betrouwbaar is de Nub theorie?
De betrouwbaarheid van de nub theorie hangt af van je zwangerschapsweek en de houding waarin je kindje ligt op de foto. Ligt je kindje er goed voor? Dan kloppen de voorspellingen van het geslacht in 75% van de gevallen. Heb je een echo bij dertien weken? Dan kloppen zelfs 95% van de voorspellingen. Voor twaalf weken zwangerschap verandert de nub nog te veel om een betrouwbare uitspraak te kunnen doen. 

We raden wel aan om nog even te wachten met het kopen van roze jurkjes of stoere jongens pakjes. De nub theorie is vooral een leuke manier om het geslacht van je kindje te raden. Het biedt geen zekerheid, je zult nog even moeten wachten op een definitieve geslachtsbepaling.