Skip to content
16 weken zwanger

16 weken zwanger

De basis van je kindje is al een paar weken af, maar vanaf nu zijn ook de stembanden af. Je zult nog even moeten wachten tot het eerste geluidje, deze kan hij pas maken na de geboorte. Zijn hartje kun je deze week wel weer horen bij de verloskundige, hij klopt al tussen de 115 en 160 keer per minuut. Heb je een pretecho ingepland? Dan zul je er deze week achter komen of je een jongetje of een meisje krijgt, spannend!

Je kindje is zo groot als een :

avocado
Avocado
ruler
15 cm
weighing-machine
110 – 120 gram
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Je baby in de 16e week van je zwangerschap

De basis van je kindje is al een paar weken “af” en vanaf nu komen er steeds meer details bij. Het hoofdje komt meer in verhouding met het lichaam en je kindje krijgt al kleine wimpertjes en wenkbrauwen. De beentjes zijn wat langer als de armpjes en de vingertjes en teentjes krijgen al zichtbare nageltjes. Ook het gezichtje wordt steeds herkenbaarder. Dus bij de 20 wekenecho kun je al stiekem kijken of hij jouw neus heeft of die van je partner. Wist je trouwens dat je kindje al zo groot is dat hij bijna niet meer op een echo past?

Ook de stembanden van je kindje zijn klaar. Deze kan hij nog niet gebruiken want hier is lucht voor nodig. Dus het eerste geluidje van je kindje is het eerste huiltje na de geboorte. Een huiltje waar je dolgelukkig van wordt.

Het hartje slaat tussen de 115 en 160 keer per minuut. Waarschijnlijk heb je deze via de doptone al gehoord bij de twaalf weken controle bij je verloskundige. Misschien is het leuk om de hartslag op te nemen voor later voor jezelf, de aanstaande opa en oma of misschien wel voor je kindje als deze wat ouder is.

Jij in de 16e week van je zwangerschap

Voorbereiding afspraakRond deze week heb je de tweede controle bij je verloskundige. Met een controle zullen jullie eerst in gesprek gaan. Er wordt besproken hoe je je voelt en de uitslag van je bloedonderzoek wordt bekeken. Ook is er ruimte om vragen te stellen, dus heb je van te voren vragen? Schrijf ze op zodat je ze tijdens de afspraak niet vergeet. Er zijn geen domme vragen, de verloskundige is er voor jou en ze is een expert op het gebied van zwangerschappen en bevallingen. Dus schroom niet om al je vragen te stellen. Heb je last van angsten, onzekerheden of misschien wel neerslachtige gedachten? Geeft ook dit aan bij je verloskundige. Alleen dan kan ze je helpen om van je zwangerschap een mooie en speciale periode te maken.

Na het gesprek wordt je bloeddruk gecontroleerd, naar de hartslag van je kindje geluisterd en voelt ze hoe je baarmoeder en kindje groeien. Je zult tijdens de zwangerschap gemiddeld tien tot veertien keer langs de verloskundigenpraktijk moeten voor een controle. Hoe vaak je precies langs gaat hangt af van de verloskundigenpraktijk en het verloop van je zwangerschap. Je zult nu om de vier weken langs gaan, vanaf de 24e zwangerschapsweek wordt dit verhoogd naar elke drie weken. Wanneer je 30 weken zwanger bent zal je elke twee weken langs gaan en vanaf 36 weken elke week.

Bloedarmoede tijdens je zwangerschap

Je baarmoeder en placenta groeien flink tijdens je zwangerschap. Je hebt daarom tot wel anderhalve liter meer bloed. Waar je normaal ongeveer vijf liter bloed hebt, heb je tijdens de zwangerschap zes tot zesenhalve liter. Er is vooral een toename in de hoeveelheid bloedplasma in verhouding met de bloedcellen. Hierdoor is je hemoglobinegehalte (Hb) als zwangere gemiddeld wat lager. Hemoglobine zit in je rode bloedcellen en brengt zuurstof van je longen naar alle cellen in je lichaam. Als je zwanger bent zit je Hb vaak tussen 6 en 7 mmol/l, als niet zwangere is het Hb 7,5 mmol/l of hoger. Wanneer je Hb lager komt dan 6 spreek je van bloedarmoede. Je kunt je dan moe, zwak en/of duizelig voelen. Ook krijg je het eerder benauwd omdat je cellen niet genoeg zuurstof krijgen. Tijdens het bloedonderzoek in het eerste trimester wordt je Hb gecontroleerd. Heb je toch het idee dat je bloedarmoede hebt? Geef het aan bij je verloskundige, je bloed wordt dan opnieuw geprikt om te kijken hoe hoog je Hb is.

Seks tijdens de zwangerschap

Zwanger wordenIn het eerste trimester van je zwangerschap moest je misschien niet denken aan seks. Maar nu je ochtendmisselijkheid voorbij is en je energie weer terugkomt heb je gemiddeld met zestien weken zwangerschap ook je libido weer terug. En een bonus je seksleven kan een stuk leuker en in jouw geval lekkerder worden. Dit heeft te maken met de doorbloeding van je schaamlippen, clitoris en tepels. Deze zijn tijdens de zwangerschap beter doorbloed dan ooit waardoor ze sneller geprikkeld raken. Ook een orgasme kun je intenser beleven.

Maar net als met alles is iedereen weer anders. Waar het libido van de ene vrouw sky high gaat tijdens de zwangerschap, is het libido van een ander ver te zoeken. Dit heeft ook weer te maken met een veranderde hormoonhuishouding en een groeiende buik. De ene vrouw voelt zich vrouwelijker dan ooit met haar volle rondingen, worde de ander er onzeker van. Of je libido nu erg hoog is of juist vrij laag, praat erover met je partner zodat hij weet hoe je je voelt en hier rekening mee kan houden.

Veel stellen vragen zich af of seks tijdens de zwangerschap wel veilig is. Het antwoord is ja. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je partner je kindje kan “prikken” met zijn penis. Je kindje ligt veilig in de baarmoeder welke is afgesloten met een vruchtvlies. Maar je kunt beter geen seks hebben wanneer je vliezen zijn gebroken in verband met infectiegevaar, wanneer je partner een soa heeft of jij last hebt van weeën voor de 37e zwangerschapsweek. Twijfel je of het in jouw situatie verstandig is om seks te hebben? Bespreek het met je verloskundige, schaam je niet.

Groeiende borsten

Een bijkomend voordeel van het tweede trimester is dat je borsten niet meer zo gevoelig zijn. Je partner mag er tijdens de seks weer aankomen. En misschien is het je al opgevallen maar ze zijn ook wat groter. De groeit verschilt per vrouw maar ze kunnen zelfs al een cupmaat gegroeid zijn. Deze groei zet, door het groter worden van de melkklieren, ook nog even door. Onder invloed van je zwangerschapshormonen veranderen ook je tepels; deze worden donkerder en groter. Het is nu een goed moment om te gaan shoppen voor een zwangerschapsbeha voor een goede ondersteuning. En smeer naast je buik ook je borsten in om de huid soepel te houden en striae te voorkomen.

Bandenpijn

Je hebt er vast al wel eens van gehoord en misschien ook al wel last van gehad; bandenpijn. Maar wat is het precies? Je baarmoeder wordt op zijn plaats gehouden door banden van bindweefsel. Tijdens je zwangerschap worden deze banden onder invloed van je zwangerschapshormonen elastischer. Ook komen ze op rek te staan door het groeien van je baarmoeder. Dit ervaar je als bandenpijn. 

Bandenpijn illustratie

In het begin van je zwangerschap voelt bandenpijn als een soort menstruatiekramp. Maar hoe sneller je baarmoeder groeit hoe meer deze pijn over kan gaan in een (soms) stekende of zeurende pijn in onderbuik of aan de zijkanten van je baarmoeder. De pijn kan doortrekken naar je schaambot, vagina, schaamlippen of onderrug.

Bandenpijn kun je niet helemaal voorkomen maar je kunt het wel minimaliseren. Ondersteun je buik bijvoorbeeld met een buikband, dit kan de druk op de banden verlichten. Ook is een juiste houding erg belangrijk, zorg tijdens het lopen en staan dat je je gewicht verdeeld over twee benen. Neem gedurende je zwangerschap ook genoeg rust en luister naar je lichaam. Wanneer je overdag teveel loopt, sport of in beweging bent, kun je ‘s avonds vanwege de pijn in je banden waarschijnlijk slecht liggen of zitten. Ook slapen kan pijnlijk zijn. Meestal helpt het om bij pijn even rustig te gaan liggen met een warme kruik of pittenzak. Ook kan een warm bad verlichting geven. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen.

Wordt het een jongen of meisje?

Jongen of meisjeDeze week kun je met een pretecho zien of je een jongetje of meisje krijgt. Een spannend moment! Heb je zelf al een voorgevoel? Of misschien is dit niet je eerste kindje en herken je bepaalde symptomen uit een eerdere zwangerschap. Er gaan veel bakerpraatjes over het herkennen van symptomen en daarmee het voorspellen van het geslacht van je kindje. Je zou bijvoorbeeld een meisje krijgen als:

  • je er tijdens je zwangerschap niet zo mooi uitziet
  • je veel trek hebt in zoetigheid
  • je vaak misselijk bent en veel moet overgeven

Een jongetje zou je kunnen herkennen aan:

  • trek in zure dingen
  • geen ochtendhumeur
  • er mooi uitzien tijdens je zwangerschap

Maar duidelijkheid krijg je natuurlijk maar op twee manieren, een echo of wachten tot de geboorte. Weten jij en je partner al of jullie het willen weten?

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.
BabyBaby

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader

Als je een borstenman bent, heb je het even zwaar gehad, want de afgelopen weken waren de borsten van je vriendin gevoeliger door de ontwikkeling van melkklieren. Maar het wordt al snel beter. De gevoeligheid neemt alweer af en bedenkt dat ze op korte termijn ook groter gaan worden of dat al zijn.