Skip to content
Verdrietig stel

Alles over curettage na een miskraam

Curettage is een gynaecologische behandeling die soms na een miskraam wordt gedaan. Deze ingreep is nodig om resterend weefsel uit de baarmoeder te verwijderen en om complicaties te voorkomen. In deze blog gaan we dieper in op wat een curettage precies is, zodat je een beter beeld krijgt van deze ingreep.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is een curettage?

Curettage is een vrij eenvoudige medische ingreep waarbij de gynaecoloog met een soort lepeltje (curette) of slangetje (zuigcurettage) slijmvlies of zwangerschapsweefsel uit je baarmoeder haalt. Je krijgt hiervoor een lichte narcose of een infuus met een verdovend middel. Als alles goed gaat, mag je dezelfde dag weer naar huis. De behandeling duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.

Wanneer krijg je een curettage?

Er zijn verschillende situaties waarin een arts curettage zou kunnen aanbevelen. Onderstaand kun je enkele van de meest voorkomende omstandigheden vinden waarin curettage wordt aangeraden:

Na een miskraam

Na een miskraam of als het nodig is om een zwangerschap te beëindigen, kan er een curettage worden uitgevoerd. Dit zorgt ervoor dat alle weefsels die te maken hebben met de zwangerschap uit de baarmoeder worden verwijderd. Dit om complicaties zoals infectie of overmatig bloeden te voorkomen. We maken onderscheid tussen drie verschillende soorten miskramen:

  • Onvolledige miskraam: Dit gebeurt wanneer een deel van het zwangerschapsweefsel in de baarmoeder achterblijft na een miskraam. Soms kan het lichaam dit weefsel op natuurlijke wijze kwijtraken, maar in andere gevallen kan een curettage nodig zijn om complicaties zoals infecties of hevig bloeden te voorkomen.
  • Gemiste miskraam: Een Missed abortion is wanneer de foetus sterft, maar het lichaam de zwangerschap niet spontaan beëindigt. In dit geval kan curettage worden gebruikt om het zwangerschapsweefsel te verwijderen en het herstelproces te starten.
  • Complicaties na een natuurlijke miskraam: Soms kan je een natuurlijke miskraam hebben, maar blijft er nog wat weefsel achter. Dit kan leiden tot complicaties zoals infectie of overmatig bloeden. Curettage kan helpen om deze problemen te voorkomen en te zorgen voor een volledige fysieke genezing.

In het ziekenhuis kunnen ze ook adviseren de miskraam eerst op gang te brengen met Misoprostol tabletten. Dit is minder ingrijpend dan een curettage en werkt erg goed. In de meeste gevallen is een curettage niet meer nodig na behandeling met Misoprostol tabletten.

Na de bevalling

Een curettage kan ook worden uitgevoerd na een bevalling, vooral als er restweefsel in de baarmoeder achterblijft. Dit kan gebeuren als de placenta niet volledig wordt uitgestoten tijdens de bevalling.

Diagnostische curettage

Een diagnostische curettage kan worden gedaan om hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, bloedverlies tussen twee menstruaties door, of bloedverlies tijdens of na de overgang te onderzoeken. Hiermee kan de gynaecoloog een precieze diagnose stellen. Bij een curettage wordt met een lepelvormig instrument (de curette) een dun laagje slijmvlies van de binnenkant van de baarmoeder weggeschraapt. Het weggeschraapte weefsel wordt vervolgens naar een laboratorium gestuurd en onder de microscoop bekeken. Dit kan helpen bij het vaststellen van verschillende aandoeningen, zoals baarmoederkanker.

Hoe werkt een curettage?

 

Voorbereiding: Als eerst zal je dokter met je praten over wat je kunt verwachten. Dit is jouw moment om vragen te stellen en eventuele zorgen te bespreken. Je krijgt instructies over wat je wel en niet mag eten of drinken voor de ingreep.

Verdoving: Voordat de curettage begint, krijg je een verdoving zodat je geen pijn voelt tijdens de ingreep. Dit kan een plaatselijke, regionale of algehele verdoving zijn, afhankelijk van jouw specifieke situatie. Je dokter zal je hierover informeren.

De ingreep: Is de behandeling poliklinisch dan krijg je een infuus met pijnstillende en verslappende medicatie. Heb je gekozen voor een dagbehandeling dan zal je op de operatiekamer onder narcose gaan.

Na de verdoving zal de dokter eerst een intern onderzoek doen om te bepalen hoe groot en waar je baarmoeder is. Vervolgens plaatst de dokter een speculum in je vagina om het open te houden. Met een speciale sonde meet de gynaecoloog de lengte van je baarmoeder en rekt indien nodig je baarmoederhalskanaal een beetje op. Daarna komt de curettage. Tijdens de curettage gebruikt de dokter een klein instrument genaamd een ‘curette’ of een “zuigcurettage” om het overgebleven zwangerschapsweefsel of een dun laagje slijmvlies uit de baarmoeder weg te halen. Dit gebeurt heel voorzichtig zodat het baarmoederslijmvlies niet beschadigd wordt. De hele ingreep duurt meestal niet langer dan 10 tot 15 minuten.

Herstel: Na de ingreep wordt je naar een herstelkamer gebracht waar je in de gaten wordt gehouden totdat de verdoving is uitgewerkt. Het is normaal om wat krampen of lichte bloedingen te ervaren na een curettage, maar dit zou binnen een paar dagen moeten verminderen. Als alles goed verloopt, mag je dezelfde dag nog naar huis. Omdat je onder narcose bent geweest mag je niet rijden dus het is belangrijk om voor vervoer te zorgen.

Wat kan je verwachten na een curettage

Ondanks dat de curettage zelf niet heel ingrijpend is betekent dit niet dat het voor jou niet ingrijpend is. Zowel fysiek als emotioneel kun je na een curretage last hebben van bijwerkingen:

  • Krampen: Je kunt na de ingreep wat krampen ervaren in je onderbuik. Dit is normaal en wordt veroorzaakt door je baarmoeder die zich samentrekt om weer te herstellen. De krampen kunnen een paar dagen aanhouden. Je kunt hier wat pijnstillers voor nemen.
  • Bloeding: Na een curettage is het mogelijk dat er wat bloedverlies optreedt. Dit kan variëren van lichte tot matige bloedingen en kan tien tot veertien dagen aanhouden. Het bloedverlies zal geleidelijk afnemen, vergelijkbaar met een menstruatie.
  • Emotioneel ongemak: Een curettage kan ook emotionele reacties veroorzaken, zoals verdriet, schuldgevoelens of angst. Het is belangrijk om deze gevoelens te delen met je partner, familie of vrienden en om hulp te zoeken als je dit nodig hebt.
  • Terugkerende menstruatie: Na een curettage kun je verwachten dat je menstruatie binnen 4 tot 6 weken weer op gang komt. Het kan enkele maanden duren voordat je cyclus weer regelmatig is.

Mogelijke complicaties

Over het algemeen is een curettage een veilige ingreep, vooral als je gezond bent. Maar zoals bij elke medische ingreep zijn er risico’s.

  • Een mogelijke complicatie is een perforatie, waarbij het dunne slangetje of de curette per ongeluk door de baarmoederwand gaat. Normaal gesproken heeft dit geen ernstige gevolgen, maar het kan zijn dat je iets langer in het ziekenhuis moet blijven om ervoor te zorgen dat alles goed gaat.
  • Ook kan het voorkomen dat er sprake is van een onvolledige curettage. Bij een onvolledige curettage blijft er nog een deel van het vruchtje achter. Als dit gebeurt, kan het zijn dat je na de curettage nog steeds wat bloed verliest. Soms wordt het overige zwangerschapsweefsel alsnog vanzelf uitgestoten, maar in sommige gevallen is een tweede curettage of hysteroscopie nodig.
  • Als laatste kan het syndroom van Asherman optreden als een complicatie. Dit gebeurt wanneer er verklevingen ontstaan aan de binnenkant van de baarmoeder, wat invloed kan hebben op je vruchtbaarheid. Gelukkig kunnen deze verklevingen operatief worden verwijderd.

Zwangerschap na curettage

Je kunt meestal binnen 2 tot 4 weken na de curettage weer een eisprong hebben. Dit betekent dat je vanaf dit moment technisch gezien weer zwanger zou kunnen worden. Vaak wordt echter aangeraden om te wachten tot na je volgende menstruatie voordat je probeert zwanger te worden, om je lichaam de kans te geven zich volledig te herstellen.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.