Wat is lochia?
Lochia, ook wel bekend als postpartum bloeding, is het proces waarbij je lichaam zich ontdoet van overtollig bloed, slijm en weefsel die tijdens de zwangerschap nodig waren. Je hebt daarnaast een flinke wond op de plek waar de placenta heeft gezeten. Dit bloedverlies krijg je dan ook, zowel na een vaginale bevalling als een keizersnede.
Het bloeden na de bevalling kan behoorlijk heftig zijn en duurt vaak langer dan je normale menstruatie. Het bevat ook dingen die je normaal niet tegenkomt tijdens je menstruatie, zoals stolsels. Het zwaarste bloeden duurt meestal ongeveer drie tot tien dagen na de bevalling, waarna het geleidelijk lichter wordt. Bloedverlies na de bevalling duurt in totaal ongeveer vier tot zes weken na de bevalling.
De eerste dagen na de bevalling
Na een bevalling is het dus volkomen normaal om bloed te verliezen. Maar hoe weet je nou wat ‘normaal’ is? Normaal bloedverlies na een bevalling is vergelijkbaar met een flinke menstruatie: je kunt stolsels verliezen zo groot als je vuist, schrik hier niet van. De kleur van het bloed is in het begin fel rood en wordt naarmate de dagen vorderen donkerder, bruinig tot zelfs bloederig bruin van kleur. De consistentie varieert ook van dun tot dik en gaat gepaard met stolsels. Het bloedverlies ruikt ongeveer net als je normale menstruatie. Zit er een heftige, vieze geur aan het bloedverlies, neem dan contact op met je verloskundige of kraamverzorgster. Dit kan wijzen op een infectie.
Hoewel het bloedverlies dus al deze kenmerken kan hebben, mag de hoeveelheid bloedverlies nooit uit de hand lopen. Als het verlies veel zwaarder is dan een menstruatie of als je niet zeker weet of het normaal is, neem dan contact op met je verloskundige. In de eerste dagen na de bevalling houdt je kraamverzorgster de hoeveelheid bloedverlies ook in de gaten. Het herstelproces na de bevalling is bij iedereen anders. Wees niet bang om vragen te stellen aan je kraamverzorgster of verloskundige.
Het verloop van lochia
Na de bevalling begint je lichaam zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Zoals hierboven aangegeven is lochia dan ook het natuurlijke proces waarmee je lichaam zich ontdoet van het extra bloed, slijm en weefsel dat nodig was tijdens de zwangerschap. Het proces bestaat uit drie stadia: lochia rubra, lochia serosa, en lochia alba. Tijdens de eerste fase, lochia rubra, zal er veel bloedverlies zijn en zal het bloed vaak donkerrood van kleur zijn. Deze fase duurt ongeveer 3 tot 5 dagen. Na ongeveer 3 tot 5 dagen verandert de kleur naar een roze of bruine tint, wat kenmerkend is voor de tweede fase, Lochia serosa. Tenslotte, ongeveer 4-6 weken na de bevalling, begint de derde fase van Lochia alba, waarbij de afscheiding meestal rozig/ bruinig is. Het totale proces van lochia duurt ongeveer vier tot zes weken na de bevalling.
6 tips bij bloedverlies na de bevalling
Bloedverlies is nooit prettig. Hieronder volgen 6 tips om je te helpen deze 6 weken door te komen.
- Gebruik postpartum verbanden. Deze zijn speciaal ontworpen voor het zware bloedverlies in de eerste dagen na de bevalling en kunnen meer opvangen dan gewone maandverband. Je zult deze kraamverbanden vinden in je kraampakket.
- Rust voldoende. Overmatige activiteit kan het bloeden verergeren, dus zorg ervoor dat je voldoende rust neemt.
- Houd je vochtinname op peil. Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven om bloedstolsels te helpen voorkomen. Zet eventueel een fles water neer op de plek waar je je kindje voedt zodat je tijdens het voeden zelf ook wat kunt drinken.
- Vermijd tampons en inlegkruisjes. Deze kunnen je herstel belemmeren en het risico op infecties verhogen.
- Vermijd seks. Hoewel het aan te raden is om seksuele activiteit minstens zes weken na een bevalling te vermijden, kan het bloedverlies al eerder verminderen. Het is daarom belangrijk dat je luistert naar je lichaam en afziet van seks zolang je bloedverlies hebt. Zo verminder je de kans op infecties.
- Vermijd bad. Net als bij seks is het aan te raden om nog even niet in bad te gaan zolang je nog bloedverlies hebt, zodat infecties voorkomen worden.
Wanneer neem je contact op met je verloskundige?
Bloedverlies na de bevalling is dus heel normaal en wordt verwacht. Op de plek waar de placenta heeft gezeten zit ten slotte een flinke wond. Het is wel belangrijk om te weten wanneer het bloedverlies een reden tot zorg is. Als je erg veel bloedverlies hebt en niet stopt na een paar dagen, kan er sprake zijn van een fluxus.
Fluxus is wanneer je na de bevalling langer dan zes weken bloed verliest, of wanneer het bloedverlies te hevig is, zelfs na de eerste paar dagen. Ook als je helderrood bloed blijft verliezen, zelfs na de eerste paar dagen, kan dit wijzen op fluxus. Als het bloedverlies afneemt en daarna weer toeneemt, kan dit ook een teken zijn van fluxus. In deze gevallen is het belangrijk om direct contact op te nemen met je verloskundige.
Ook als je je duizelig voelt, buikpijn of koorts hebt, of andere ongebruikelijke symptomen ervaart , is het belangrijk om contact op te nemen met je verloskundige. Onthoud, je kunt beter een keertje te veel bellen dan een keertje te kort.
Herstel en zelfzorg tijdens de kraamperiode
De eerste zes weken na de bevalling kunnen zowel fysiek als emotioneel een uitdaging zijn voor nieuwe moeders. Het is daarom super belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens deze periode, zodat je kunt herstellen en weer kunt opladen. Eén van de belangrijkste dingen is om aan je hygiëne te denken. Zorg dat je regelmatig een douche neemt en je persoonlijke verzorging op peil houdt om infecties te voorkomen. Dit kan nog weleens een uitdaging zijn met een pasgeboren kindje, maar probeer elke dag een momentje voor jezelf in te plannen.
Neem ook voldoende rust, probeer af en toe even te ontspannen en voeg rustige activiteiten toe aan je dagelijkse routine met je kindje. Een veel gegeven tip is om te slapen wanneer je kindje slaapt, maar dit blijkt in de praktijk vaak een uitdaging. Vraag daarom af en toe of je partner, een familielid of een vriendin even met je kindje wilt wandelen zodat jij een powernap kunt nemen.
Vergeet ook niet dat de juiste voeding essentieel is voor je herstel. Richt je op gezonde maaltijden en zorg ervoor dat je genoeg water drinkt om gehydrateerd te blijven. Ben je ’s avonds moe of heeft je kindje dan zijn huiluurtje? Probeer dan in de ochtend alvast je eten klaar te maken voor in de avond zodat je ’s avonds niet uit vermoeidheid naar de snelle hap grijpt.
Ook je emotionele welzijn is erg belangrijk tijdens deze periode. Praat met je partner, vrienden en familie over hoe je je voelt. Zit je niet op de bekende “roze wolk”, schaam je hier vooral niet voor. De bevalling kenmerkt een flinke overgang voor jou en je kindje en hier moeten jullie allebei aan wennen. Daarnaast gaan je hormonen alle kanten op en zal je veel pieken en dalen ervaren. Neem de tijd om te ontspannen en even alleen te zijn als je daar behoefte aan hebt. Neem de tijd om goed voor jezelf te zorgen zodat je klaar bent voor de volgende fase van het moederschap. Een blije moeder is een blije baby.