Skip to content
Ovulatietest lh piek

LH piek

Als je bezig bent met zwanger worden ben je waarschijnlijk al vaak het woord LH piek tegenkomen. Maar wat is precies de LH piek? Hoelang duurt de LH piek en hoe kun je deze gebruiken om zwanger te worden?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is de LH piek?

Om te begrijpen wat de LH piek is en hoe je deze kunt vinden, is het handig om te begrijpen hoe de menstruatiecyclus werkt. De menstruatiecyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en bestaat uit twee fasen; de folliculaire fase en de luteale fase. In de folliculaire fase groeien een aantal eicellen onder invloed van het hormoon FSH (follikel stimulerend hormoon). Zodra één eicel groot genoeg is, produceert de hypofyse (hersenen) het Luteïniserend Hormoon (LH), om de eisprong te stimuleren. Dit is de LH piek. 36 tot 48 uur na de LH piek zal het eiblaasje waar de eicel in zit openspringen; de ovulatie of eisprong. De eicel komt direct terecht in de eileider en is klaar voor bevruchting. Je bent gemiddeld twee dagen voor en één dag na je eisprong vruchtbaar.

Wanneer is de LH piek?

Gemiddeld duurt een menstruatiecyclus 28 dagen en begint op de eerste dag van je menstruatie. Met een gemiddelde cyclus vindt de eisprong veertien dagen voor je volgende menstruatie plaats. De LH piek is twee dagen voor je eisprong, dus rond zestien dagen voor je volgende menstruatie en duurt gemiddeld één tot twee dagen.

Menstruatiecyclus

Ovulatietest

Met een ovulatietest kun je de LH piek vinden. Een ovulatietest meet de concentratie LH in je urine en laat zien wanneer de LH piekt. Je vraagt je misschien af hoe je vruchtbaar kunt zijn twee dagen voor je eisprong. Een eicel kan tot ongeveer 24 uur na de eisprong worden bevrucht. Hierna sterft deze af. Zaadcellen kunnen daarentegen een paar dagen in jouw lichaam overleven. Gemiddeld leven ze drie dagen voordat ze afsterven. Daarom heb je de meeste kans op bevruchting als je kort voor de eisprong vrijt.

Dag voor/na ovulatie Vruchtbaarheid Vrijen
6 dagen voor de ovulatie Bevruchting zeer onwaarschijnlijk x
5 dagen voor de ovulatie Laag vruchtbaar  
4 dagen voor de ovulatie Beetje vruchtbaar x
3 dagen voor de ovulatie Beetje vruchtbaar  
2 dagen voor de ovulatie Meest vruchtbaar x ← LH Piek
1 dag voor de ovulatie Meest vruchtbaar  
Dag van de ovulatie Meest vruchtbaar x
1 dag na de ovulatie Alleen de eerste uren vruchtbaar  
2 dagen na de ovulatie Geen kans op bevruchting x

Wanneer doe je een ovulatietest?

Om de LH piek te vinden moet je enkele dagen achter elkaar testen. Heb je een regelmatige cyclus? Begin dan zeventien dagen voor je volgende menstruatie met testen. De LH piek komt in de loop van de ochtend op gang. Test daarom tussen twaalf en drie uur. Gebruik geen ochtendurine. Probeer er ook op te letten dat je voor het testen niet teveel water drinkt. Teveel vocht verdunt je urine waardoor je een valse negatief kunt krijgen.

Een ovulatietest werkt vrijwel hetzelfde als een zwangerschapstest. Je kunt kiezen uit een midstream of dipstick ovulatietest. Vang je urine op in een schoon bakje en houdt de teststript hier enkele seconde in. Bij de LH piek ontstaan er twee streepjes. Éen controle streep en één teststreep. Als je een heel licht streepje hebt, test dan later op de dag nog een keer. Je LH piek komt er aan of is net geweest. Lees voor het testen altijd eerst de gebruiksaanwijzing. Er kunnen onderling verschillen zijn in de manier waarop een positief testresultaat getoond wordt.

Heb je een onregelmatige menstruatiecyclus? Dan kan het wat lastiger zijn om de LH piek te vinden. Begin dan 22 dagen voor je volgende menstruatie met testen. Heb je de LH piek niet gevonden? Begin dan de volgende maand nog een paar dagen eerder met testen.

LH piek na een miskraam

Als je een miskraam hebt gehad kan er een hogere concentratie LH in je urine aanwezig zijn. Als je nu een ovulatietest doet kun je een valse positief krijgen. Een LH piek duurt normaal 24 tot 48 uur. Als je meerdere dagen achter elkaar een positieve test krijgt, is het waarschijnlijk een valse positief. Het kan vijf tot tien weken duren voordat het hormoon LH uit je urine is verdwenen.

Geen LH piek?

Heb je al meerdere menstruatiecyclussen getest maar kun je geen LH piek vinden? Dan hoeft het niet te betekenen dat je ook geen LH piek hebt. Het kan zijn dat je niet goed test.

Let bij het testen op de volgende factoren:

Open de verpakking pas voor het testen
Gebruik een ovulatietest niet als de verpakking al open is geweest. Als de verpakking eerder is geopend kan de teststrip reageren met het vocht in de lucht. Hierdoor kunnen de resultaten onbetrouwbaar zijn.

Gebruik geen ochtendurine
De concentratie LH in je urine loopt ‘s ochtends op en bereikt een piek rond twaalf uur ’s middags. Test tussen twaalf en drie uur voor het beste resultaat.

Test elke dag rond dezelfde tijd
Test elke dag rond dezelfde tijd. Als je onregelmatig test kan er teveel tijd tussen de testen zitten waardoor je de LH piek mist.

Drink niet teveel water voor het testen
Als je veel vocht drinkt is je urine verdunt. Dit kan ervoor zorgen dat de concentratie LH te laag is om te meten.

Test bij een licht streepje dezelfde dag nog een keer
Laat de ovulatietest een hele lichte streep zien? Test op dezelfde dag nog een keer om zeker te weten dat je de piek niet mist.

Test twee keer per dag
Er zijn vrouwen waarbij de LH piek erg kort duurt. Bereken de gemiddelde duur van je menstruatiecyclus. Test de dagen dat je een LH piek verwacht, gemiddeld zestien dagen voor je volgende menstruatie, twee keer per dag.

Begin eerder in je menstruatiecyclus met testen
Probeer een paar dagen eerder in je cyclus met het testen. Misschien vind jouw LH piek eerder plaats.

Als je alles al hebt geprobeerd en je kunt de LH piek niet vinden, ga dan even langs de huisarts. Het kan zijn dat je de LH piek niet kunt vinden omdat je deze niet hebt. Wanneer er geen eicel rijpt wordt er ook geen signaal aan je hypofyse gegeven. Deze zal dan ook geen LH aanmaken om de eisprong te stimuleren.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.