Skip to content
Vitaliteitsecho

Vitaliteitsecho

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Je kunt waarschijnlijk niet wachten tot de eerste echo. Het eerste moment dat je kunt kijken naar je kindje. De eerste echo is de vitaliteitsecho. Wat is de vitaliteitsecho, waar wordt naar gekeken en wanneer krijg je deze eerste echo?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is een vitaliteitsecho?

Gedurende je zwangerschap krijg je op meerdere momenten een echo. Het is elke keer weer genieten met een glimlach van oor tot oor als jij je kleine wondertje ziet, maar een beetje spannend is het ook wel en je hoort natuurlijk het liefst dat de baby zich goed ontwikkeld en goed groeit. Hoewel elke echo deze spanning met zich meebrengt, geldt dit misschien wel het meest voor de allereerste eerste echo die over het algemeen rond de achtste week van je zwangerschap wordt uitgevoerd. Deze echo wordt de vitaliteitsecho genoemd.

Waar wordt naar gekeken tijdens de vitaliteitsecho?

Wanneer je deze echo krijgt, kijk je ongetwijfeld vol spanning naar het beeldscherm of je al wat ziet. Zeker in het geval van een eerste zwangerschap, waarbij je nog niet goed weet wat je kunt verwachten, wacht je de verlossende woorden van de verloskundige af. Er wordt gekeken naar verschillende dingen en één van het eerste is de aanwezigheid van een kloppend hartje. Een klein soort knipperlichtje bevestigd dit en vaak is de opluchting bij de aanstaande ouder(s) dan al groot. Toch is dit niet het enige dat van belang is. Een vruchtje kan enkel binnen de baarmoeder uitgroeien tot een volmaakt kindje, dus ook wordt er nagegaan of er geen sprake is van een zogenoemde buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Wanneer het vruchtje zich binnen de baarmoeder bevindt, moet het ook daar echter nog op de juiste plek zijn ingenesteld. Tot slot wordt er bij een vitaliteitsecho gekeken of er sprake is van één vruchtje of mogelijk meerdere.

Vanaf wanneer kan een vitaliteitsecho?

In principe is het mogelijk om de vitaliteitsecho te krijgen vanaf een ruime 5 weken, maar het is afhankelijk van jouw verloskundige praktijk of dit ook al vanaf dat moment aangeboden wordt. De meeste praktijken hanteren een zwangerschapsduur van 8 weken als uitgangspunt met als reden dat een kloppend hartje pas vanaf dat moment echt zichtbaar moet zijn. Voor die tijd kan het zich namelijk nog ontwikkelen. Op een echo is dan wel een vruchtzakje te zien, maar over de daadwerkelijke vitaliteit is dan nog onvoldoende te zeggen.

Inwendige of uitwendige echo?

Een vitaliteitsecho kan zowel inwendig als uitwendig. De uitwendige echo is de echo die je waarschijnlijk wel kent. De verloskundige of echoscopiste smeert wat speciale gel op je buik en glijdt met de echokop over je buik. Je ziet je kindje vrijwel direct op het scherm verschijnen. Maar omdat de vitaliteitsecho vroeg in de zwangerschap is, kan het zijn dat de verloskundige even moet zoeken naar je kindje.

De vitaliteitsecho kan ook inwendig worden uitgevoerd. Krijg je de vitaliteitsecho tussen de 5 en 7 weken zwangerschap dan is de kans groot dat je een inwendige echo zult krijgen.  Je kindje ligt zo vroeg in de zwangerschap soms nog te diep in je bekken om te kunnen zien met een uitwendige echo. De echoscopist brengt bij een inwendige echo een dunne lange echokop vaginaal naar binnen. Dit kan een vervelend gevoel geven maar het doet geen pijn. Door de echokop vaginaal in te brengen kan deze dichter bij je baarmoeder komen en betrouwbare beelden van je kindje maken. 

Waarom een vitaliteitsecho?

Niet iedere zwangere vrouw krijgt standaard een vitaliteitsecho. Hoewel er enkele praktijken zijn die dit wel voor iedereen aanbieden, geldt doorgaans dat je een medische indicatie nodig hebt. Een eerdere miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap, extreme misselijkheid, pijn of bloedverlies kan hier aanleiding toe geven, maar ook als je zwanger bent geworden door middel van een fertiliteitstraject kom je hiervoor in aanmerking.

Kosten vitaliteitsecho

Heb jij zo’n medische indicatie? Dan zijn er geen kosten verbonden aan deze echo. De echo wordt in dit geval vergoed door de zorgverzekeraar. Heb je geen medische indicatie, maar biedt jouw verloskundige praktijk wel de mogelijkheid voor deze echo, dan zul je hier mogelijk zelf voor moeten betalen en kun je rekenen op een bedrag van rond de 40 euro. Informeer echter altijd naar het exacte bedrag, zodat je vooraf zeker weet wat je kunt verwachten. Sommige verloskundigenpraktijken bieden ze ook standaard gratis aan. Vraag altijd bij het inschrijven of ze een vitaliteitsecho aanbieden.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.