Skip to content
Zwanger

Symptomen van een tweelingzwangerschap

Het krijgen van een baby is één van de meest bijzondere periodes in het leven van een vrouw. Maar hoe weet je of er niet één, maar twee kleintjes onderweg zijn? De symptomen van een tweelingzwangerschap verschillen van die van een eenlingzwangerschap en kunnen soms moeilijk te herkennen zijn. In deze blog ontdek je de belangrijkste signalen die kunnen wijzen op een tweelingzwangerschap.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Hoe herken je een tweelingzwangerschap?

Iedere zwangerschap is anders en elke vrouw ervaart dan ook andere symptomen of een andere intensiteit. Toch zijn juist deze twee laatst genoemde punten belangrijke kenmerken waaraan een tweelingzwangerschap in eerste instantie herkend kan worden. Met twee kindjes op komst is er namelijk sprake van een verhoogde hoeveelheid van het zwangerschapshormoon hCG. Dit kan leiden tot hevige klachten van typische zwangerschapskwaaltjes. 

Misschien merk je nog niet direct iets, maar kun je wel een soort van voorgevoel hebben. Komen er tweelingen voor in de familie, dan is de kans natuurlijk al wat groter. Heb je een fertiliteitsbehandeling ondergaan, dan ben je je er waarschijnlijk van bewust dat dit de kans op een tweelingzwangerschap vergroot. Maar zelfs als dit niet het geval is, zijn er vrouwen die denken een tweeling te verwachten. Intuïtie? Het zou kunnen. Herkenbaarder zijn echter toch altijd fysieke symptomen, waar we hieronder verder op ingaan.

Symptomen tweeling

Je lichaam ondergaat tijdens de zwangerschap talloze veranderingen. Al die fysieke en mentale symptomen verschillen van vrouw tot vrouw en van zwangerschap tot zwangerschap. Maar soms kan er meer aan de hand zijn en op een tweelingzwangerschap wijzen. Je voelt wellicht dat er iets anders is. Of misschien twijfel je en ben je onzeker over wat nu normale zwangerschapsklachten zijn en wat niet. Vooral bij een eerste zwangerschap kan dat lastig zijn. Gelukkig zijn er een aantal symptomen die kunnen helpen bij het herkennen van een tweelingzwangerschap.

Aanmaak van meer hCG

Door de hoeveelheid hCG dat bij een tweeling snel stijgt, kun je al vroeg een positieve zwangerschapstest in handen hebben en is het streepje al snel donker. Bij een zwangerschap van één kindje stijgt het zwangerschapshormoon minder snel waardoor een positieve uitslag wat langer op zich laat wachten.

De typische misselijkheid

Misselijkheid en braken zijn veel voorkomende klachten tijdens een zwangerschap, maar in het geval van een tweeling kunnen deze klachten extra heftig aanwezig zijn met name in het begin van de zwangerschap. Gelukkig neemt dit in de meeste gevallen na een paar weken dan ook weer af.

Vermoeidheid

Het komt vaak voor dat je sneller en meer last zult hebben van klachten zoals slecht slapen en een vermoeid gevoel. Ook de kans op harde buiken neemt in zulke gevallen vaak toe omdat je lichaam hierop reageert. Zeker in het geval van een tweeling is het daarom belangrijk om het van tijd tot tijd echt rustig aan te doen.

Snelle groei van je buik

Wanneer je een tweeling verwacht, zal je baarmoeder (en daarmee je buik) sneller groeien. Je zult sneller en meer in gewicht aankomen, maar ook kan het leiden tot striae; beter bekend als zwangerschapsstriemen door het oprekken van de huid. Vroege klachten aan de rug en het bekken zijn ook symptomen die wijzen op een tweelingzwangerschap.

Bloedarmoede en ijzertekort

Ook bloedarmoede is regelmatig één van de symptomen van een tweeling. Je ijzergehalte is dan ook aan de lage kant. Dit is doorgaans te herkennen aan een gevoel van duizeligheid en een snelle, korte ademhaling. Ook kunnen je vingertoppen wat bleek zien. Geadviseerd wordt dan ook om deze symptomen in de gaten te houden en te laten onderzoeken. Het kan zijn dat je extra foliumzuur of ijzertabletten moet nemen.

Innestelingsbloed

Je zou tot slot een innestelingsbloeding kunnen krijgen die net wat heftiger is dan bij een zwangerschap van een eenling. Ook dit is een symptoom van een tweelingzwangerschap. Het is vaak wat schrikken als je bloed ziet, maar het hoeft dus niet direct iets ergs te zijn. In het geval van innestelingsbloed is het juist een positief teken.

 

Symptomen zwangerschap

Wanneer wordt een tweelingzwangerschap meestal ontdekt?

Hoewel er dus vrouwen zijn die aan hun meer intense klachten het vermoeden ontlenen van een tweelingzwangerschap, ben je toch altijd op zoek naar de bevestiging. Dit kan enkel vastgesteld worden middels echoscopisch onderzoek. Vaak is het dan ook de eerste echo die je doorgaans bij de verloskundige krijgt op het moment dat ontdekt wordt dat er sprake is van een tweelingzwangerschap. Het is hierbij wel belangrijk dat deze echo niet te vroeg plaatsvindt. Vanaf een zwangerschapsduur van acht weken kan namelijk pas bevestigd worden of er sprake is van een of twee vruchtjes. Desondanks komt het voor dat een meerlingzwangerschap pas later ontdekt wordt. Mochten de kindjes als het ware achter elkaar liggen, dan is dit op het beeld namelijk niet altijd te zien. Hierdoor kan ten onrechte gedacht worden dat het een eenlingzwangerschap betreft. In enkele gevallen wordt een tweelingzwangerschap dus pas ontdekt, wanneer de zwangerschap al verder gevorderd is. Als ontdekt wordt dat je niet één, maar twee kindjes verwacht, dan zul je overgedragen worden aan de gynaecoloog en dient je bevalling ook in het ziekenhuis plaats te vinden.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.