Jouw baby in week 5 van je zwangerschap
Je kindje is vanaf het moment van bevruchting tot nu al gegroeid van 2 cellen naar 125.000. Toch is het nog slechts zo groot als een speldenknopje. Maar wel een speldenknopje met een hoofd en staartje. Geen zorgen deze is rond je elfde zwangerschapsweek weer helemaal verdwenen. Ondanks dat de ontwikkeling razendsnel gaat heeft je kindje nog niet heel veel weg van een kindje maar het begint te komen. Aan de zijkant van het hoofdje zijn al zwarte knopjes te zien, het begin van de ogen. Ook groeien er kleine stompjes, het begin van de armen en benen.
In de vierde week van je zwangerschap is het begin gelegd van de bloedsomloop. Deze week wordt de bloedsomloop verder ontwikkeld, begint het hartje met kloppen en ontstaat de basis van het centrale zenuwstelsel. Hierdoor kunnen voedingsstoffen en zuurstof snel worden getransporteerd en afvalstoffen worden afgevoerd waardoor de ontwikkeling nog sneller gaat.
Jij in week 5 van je zwangerschap
Misschien heb je vorige week al een test gedaan en misschien heb je nog even gewacht. Maar vanaf week vijf is de zwangerschapstest zeker betrouwbaar. Is de test positief? Gefeliciteerd! Vanaf nu ga je een hele speciale maar ook bewogen tijd tegemoet.
In de eerste twaalf weken van je zwangerschap neemt het hCG niveau exponentieel toe. hCG staat bekend als het zwangerschapshormoon en is verantwoordelijk voor het creëren van een veilige plaats voor je kindje in de baarmoeder. Helaas is dit hormoon ook verantwoordelijk voor de meeste zwangerschapskwaaltjes in de eerste twaalf weken. Hoeveel last je ervan krijgt is erg verschillend. Sommige vrouwen hangen de eerste twaalf weken elke ochtend boven de wc en andere hebben nergens last van.
In de vijfde week van je zwangerschap heb je 18 – 7,340 international units per liter in je lichaam. Daarom heb je misschien ook al wat last van misselijkheid, zere borsten, veel plassen of wisselende emoties. Heb je erg veel last van misselijkheid? Probeer dan kleinere porties te eten gedurende de dag. Ook kan het drinken van gemberthee verlichting bieden. Moet je door de misselijkheid veel overgeven? Probeer dan evengoed genoeg te blijven drinken, al is het af en toe een klein slokje. Zo voorkom je dat je uitdroogt.
Na een positieve zwangerschapstest kan de onzekerheid toeslaan. Zijn we hier wel klaar voor? Zal ik een goede moeder zijn? Wat kan ik allemaal verwachten? Geen zorgen dit hoort er allemaal bij. Je hebt negen maanden de tijd om je voor te bereiden en dit hoef je niet allemaal alleen te doen. Je partner, familie, vrienden en verloskundige staan je bij in deze speciale tijd. Als is het voor nu nog een leuk geheimpje tussen jou en je partner.
Tips in week 5
Je hebt het waarschijnlijk al een paar keer voorbij zien komen. Maar het is belangrijk om de eerste tien weken van je zwangerschap dagelijks extra foliumzuur te slikken. Foliumzuur is onmisbaar bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je ongeboren kindje en verkleint de kans op een open ruggetje.
Wees daarentegen je hele zwangerschap voorzichtig met vitamine A. Een teveel aan vitamine A is niet goed voor je kindje. Vitamine A zit in orgaanvlees, zoals lever en niertjes. En als we het toch hebben over voeding, wees ook voorzichtig met het eten van rauw vlees zoals filet américain of tartaar. Rauw vlees kan besmet zijn met de toxoplasmoseparasiet. Een parasiet die je ook kunt vinden in de kattenbak of tuinaarde. Laat het verschonen van de kattenbak daarom even over aan je partner en werk alleen in de tuin met handschoenen.
Nog één laatste tip. Vermijd in het begin van je zwangerschap even de sauna. In de eerste weken van je zwangerschap ontwikkelen de organen van je kindje. Heftige temperatuurwisselingen zijn daarom in dit stadium niet goed.
Eerste afspraak met je verloskundige
Tijdens je zwangerschap wordt je begeleid door een verloskundige. Ze houdt jouw gezondheid en die van je kindje goed in de gaten, geeft voorlichting en advies en staat je bij tijdens de bevalling. Wanneer je vragen hebt over je zwangerschap of je ergens zorgen over maakt kun je ook bij je verloskundige terecht.
Dus wanneer bel je de verloskundige voor een eerste afspraak? Deze mag je direct bellen als je zwanger bent. Je eerste afspraak, het intakegesprek wordt rond je achtste zwangerschapsweek gepland. Neem daarom voor je zevende zwangerschapsweek contact op met een verloskundigepraktijk in de buurt. Je hoeft je huisarts niet de informeren over je zwangerschap, dit wordt geregeld door je verloskundige.
Moeders voor moeders
Wist je dat je de eerste weken van je zwangerschap vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen kunt helpen? De eerste twaalf weken van je zwangerschap neemt het hormoon hCG exponentieel toe in je bloed. Deze hCG kan uit je urine worden gewonnen. De organisatie Moeders voor Moeders zamelt de urine van zwangere vrouwen in en gebruikt dit voor het maken van geneesmiddelen die gebruikt worden bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Je kunt je direct na je positieve zwangerschapstest aanmelden. Lees meer over Moeders voor Moeders.