Skip to content
17 weken zwanger

17 weken zwanger

Je kindje groeit gemiddeld twee centimeter per week en kan ondertussen al licht en donker onderscheiden. Ook oefent hij zijn ademhaling door vruchtwater in- en uit te ademen. Heb je al de vlindertjes en plopjes in je buik gevoeld? Dit is je kindje! Deze bewegingen beginnen zacht en worden in de loop van je zwangerschap duidelijker.

Je kindje is zo groot als een :

Peer
ruler
18 cm
weighing-machine
150 gram
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Je baby in de 17e week van je zwangerschap

Wist je dat je kindje gemiddeld twee centimeter per week groeit? Groei die door jouw lichaam wordt gerealiseerd. Best bijzonder toch? Vorige week hebben we al aangegeven dat je kindje zichtbare nageltjes heeft op zijn vingers en teentjes. Maar ook de vingerafdrukken van je kindje zijn al ontwikkeld. Deze houdt hij zijn hele leven en zijn 100% uniek.

Ondanks dat de ogen van je kindje nog dicht zijn kan hij toch al licht en donker waarnemen. Dus als je lekker een dagje aan het zonnen bent of juist een paar dagen binnen zit zal je kindje dit kunnen herkennen. Door het vruchtwater, de baarmoeder en de buikwand heen.

Je kindje oefent flink met zijn “ademhaling” door steeds vruchtwater in- en uit te ademen. Op een dag “ademt” je kindje tot een halve liter vruchtwater in en weer uit. Hierdoor worden de borstspieren goed getraind voor het echte werk na de geboorte.

Is dit niet je eerste kindje? Dan zou je vanaf nu de bewegingen al kunnen herkennen. Je weet natuurlijk waar je op moet letten. Ook is je baarmoederwand wat minder stug als bij je eerste kindje. Dus ga er eens goed voor zitten en probeer die bekende kleine “bubbeltjes” te herkennen. Is dit je eerste kindje? Dan zal je waarschijnlijk nog even moeten wachten tot week 20 / 21. Maar dit verschilt voor iedereen natuurlijk, ook jij zou het vanaf deze week kunnen voelen. Het is ook niet gek als je de eerste bewegingen pas voelt rond 23 weken. Wanneer je je kindje voor het eerst voelt bewegen hangt ook af van de plek van de placenta. Wees alert op kleine belletjes, darmgerommel of vlinders in je buik.

Jij in de 17e week van je zwangerschap

Gezichtsverzorging zwangerNiet alle kwaaltjes van de zwangerschap zijn vervelend, veel zwangere vrouwen hebben de welbekende zwangerschapsgloed. Iets wat er voor omstanders uit ziet alsof je straalt. Maar wat is een zwangerschapsgloed precies en hoe krijg je deze? Er gebeurt veel met je lichaam onder invloed van zwangerschapshormonen. Je lichaam heeft onder andere anderhalve liter extra bloed. Hierdoor krijg je mooie “rossige” wangen. Ook wordt er meer talg aangemaakt. Heb je van jezelf een droge huid dan zorgt deze extra aanmaak van talg ervoor dat je huid gaat glanzen. Heb je van jezelf een vette huid dan kan deze extra talg helaas negatief uitpakken en resulteren in pukkeltjes. Ten slotte lijkt je gezicht wat voller door het vasthouden van meer vocht. Dit alles is de welbekende zwangerschapsgloed.

Maar naast lichamelijke veranderingen verandert er natuurlijk ook psychologisch veel. Veel vrouwen voelen zich tijdens hun zwangerschap erg mooi met hun vrouwelijke rondingen. Ook zijn ze trots op de zwangerschap en zien ze uit naar hun kindje. Dit zie je terug in je uitstraling.

Striae of zwangerschapsstriemen

Verzorging striae en zwangerschapsstriemenEen zwangerschapskwaaltje waar je wat minder blij mee bent is striae of zwangerschapsstriemen. Wanneer je buik, benen, billen of borsten te snel groeien kan je onderhuidse bindweefsel niet genoeg mee rekken en scheurt. Deze kleine scheurtjes kun je herkennen als striae.

Hoewel veel zwangere vrouwen te maken krijgen met striae krijgt niet iedereen er last van. Hier spelen meerdere factoren mee, waarvan erfelijkheid er één is. Als je onderhuidse bindweefsel niet zo soepel is, zul je gevoeliger zijn voor striae. Heeft je moeder of zus veel last van zwangerschapsstriemen, dan is de kans groot dat jij er ook last van krijgt. Ook kan de manier waarop je tijdens je zwangerschap groeit invloed hebben. Heb je tijdens de zwangerschap een groeispurt dan kan je onderhuidse bindweefsel dit vaak niet aan met als resultaat striae.

Je kunt zwangerschapsstriemen dus niet helemaal voorkomen, maar wel proberen te beperken. Er zijn manieren om je onderhuidse bindweefsel zo soepel mogelijk te houden. Één manier is smeren met een crème met minimaal 15% glycolzuur. Ook zijn er vrouwen die zweren bij BioOil. Probeer daarnaast tijdens het douchen de temperatuur van de kraan te wisselen tussen warm en koud. Hiermee stimuleer je de bloedcirculatie wat goed is voor de rekbaarheid van het bindweefsel. Drink ook voldoende vocht en probeer niet teveel aan te komen door veel en/of ongezond te eten. Een buikband kan ook de kans op striae beperken. Door het gewicht van je buik op te vangen met een buikband hangt het minder in je banden en scheurt het bindweefsel minder.

Als het bindweefsel eenmaal is gescheurd kun je er helaas niets meer aan doen. De scheurtjes zijn littekens en zul je mee moeten leven. Wel worden ze een stuk minder zichtbaar wanneer je zwangerschapsgewicht weer is afgenomen. Ook verandert de rode kleur in de loop van de tijd in een parelmoerachtige kleur. Probeer wanneer je striae hebt gekregen tijdens je zwangerschap hier vooral trots op te zijn. Je hebt maar mooi een prachtig kindje gemaakt en op de wereld gezet en daar mag je trots op zijn.

Spataderen

Kramp kuitenEen andere vervelende kwaal waar je tijdens je zwangerschap mee te maken kunt krijgen zijn spataderen. Je hart pompt zuurstofrijk bloed via je slagaders naar alle delen van je lichaam. Zuurstofarm bloed wordt vervolgens via je aderen teruggevoerd naar het hart. Het zuurstofarme bloed stroomt één kant op, kleine klepjes in je aderen voorkomen dat het bloed de verkeerde kant op stroomt.

Onder invloed van zwangerschapshormonen verslappen de wanden van je aderen waardoor de klepjes minder goed functioneren. Hierdoor kan het zuurstofarme bloed niet goed terugstromen en komt er druk op je aderen te staan. Deze verwijden vervolgens en kunnen zichtbaar worden door je huid heen. Dit zijn spataderen. Ze kunnen zorgen voor vermoeide, zware, pijnlijke en/of jeukende benen.

Spataderen zijn net als striae niet helemaal te voorkomen. Ook hier geldt weer dat erfelijkheid een rol speelt. Heeft je moeder of zus veel last van spataderen dan is de kans groot dat je er zelf ook last van gaat krijgen. Dit hoeft natuurlijk niet. Je kunt de kans op spataderen wel een flink verkleinen door veel te blijven lopen, niet teveel stil te staan, niet met je benen over elkaar te gaan zitten en je benen wat hoger te leggen tijdens het slapen. Ook kunnen elastische kousen de terugstroom van het bloed bevorderen. Na de bevalling nemen spataderen vaak snel in formaat af. Blijven ze bij jou zichtbaar en heb je er last van? Dan kun je contact opnemen met de huisarts, er zijn namelijk manieren om vanaf te komen.

Erkenning van jullie kindje

Zijn jij en je partner niet getrouwd en hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Dan is je partner niet automatisch de juridische vader of moeder van je kindje en heeft hij of zij geen rechten of plichten. Je partner moet jullie kindje hiervoor eerst erkennen bij de gemeente, met toestemming van jou. Hierdoor ontstaat een juridische band waar rechten en plichten voor je partner bij komen kijken.

Rechten

  • Na een eventuele scheiding heeft je partner recht op omgang met je kindje, informatie en consultatie.
  • Jullie kindje wordt de wettelijke erfgenaam van je partner en andersom.
  • Je kindje kan de nationaliteit van je partner krijgen. ls je partner Nederlands dan krijgt jouw kindje ook automatisch de Nederlandse nationaliteit. Heeft je partner een andere nationaliteit dan kan de regelgeving afwijken.

Plichten

  • Je partner moet je kindje onderhouden tot hij 21 jaar is.

Erkennen kan tijdens de zwangerschap, tijdens de geboorteaangifte of op een later moment. Mocht er iets gebeuren met jou of je kindje voordat je partner jullie kindje heeft erkent dan heeft hij of zij geen rechten. Je kindje erkennen is gratis.

Tijdens het erkennen van je eerste kindje kun je de achternaam van je kindje kiezen en vastleggen. Elk volgend kindje dat je met dezelfde partner krijgt, krijgt automatisch dezelfde achternaam als jullie eerste kindje.

Maar met het erkennen van je kindje ben je er nog niet helemaal. Wanneer je partner jullie kindje alleen heeft erkent mag hij nog geen beslissingen nemen over de verzorging en opvoeding. Om ook wettelijk vertegenwoordiger te worden moet je partner ouderlijk gezag aanvragen bij de rechtbank. Dit kan heel eenvoudig met digiD bij Rechtspraak.nl.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.
BabyBaby

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader

Er moeten wat serieuze dingen geregeld worden en één daarvan is ervoor te zorgen dat het officieel jouw kindje wordt. Als je je kind niet erkent, heb je helemaal niets over je eigen kind te zeggen. Handelen dus! Als je al geregistreerd partner of getrouwd bent, hoef je niet los te erkennen, want dit is dan al geregeld.