Wanneer eerste symptomen zwangerschap
Direct na de bevruchting van een eicel wordt er een heel proces in gang gezet. De eicel gaat zich innestelen en de aanmaak van het zwangerschapshormoon hCG begint. Het is dit hormoon dat zorgt voor de eerste verschijnselen die wijzen op een zwangerschap. Het kan dus goed zijn dat je lichaam al wat tekenen geeft nog voor het moment dat je menstruatie zich anders aan moet dienen. De eerste symptomen kunnen dus al in het prille begin ontstaan. Alleen merkt niet elke vrouw hier meteen iets van. Bij sommige vrouwen komen de zwangerschapssymptomen pas later op gang en ook zijn er vrouwen die wel wat merken, maar dit niet direct linken aan een zwangerschap. Bovendien zijn er een aantal symptomen die een indicatie geven, maar evengoed op iets anders kunnen wijzen.
Eerste symptomen zwangerschap
Als je zwanger wilt worden wil je natuurlijk direct weten aan welke symptomen je een zwangerschap kunt herkennen. Hieronder vind je de meest voorkomende zwangerschapssymptomen op een rijtje, waarbij je wel moet onthouden dat de mate, waarin je ergens last van krijgt, verschilt van vrouw tot vrouw. Zelfs óf je er überhaupt last van krijgt, is niet zeker te zeggen, maar het geeft in ieder geval een richting:
Je menstruatie blijft uit
Is je NOD daar, de dag dat je eigenlijk ongesteld moet worden, maar gebeurt dit niet? Dan ben je overtijd. Dit is dan ook direct hét symptoom waar veel vrouwen naar uitkijken. Wel kan het lastig zijn om dit moment exact vast te stellen als jouw cyclus niet heel regelmatig is.
Innestelingsbloeding
Als een eicel bevrucht is, nestelt deze zich in jouw baarmoederwand in. Vaak gebeurt dit ongemerkt, maar het kan zorgen voor wat licht bloedverlies of bruine afscheiding. Veel vrouwen verwarren dit met het begin van hun menstruatie, dus hoewel een innestelingsbloeding dus een positief symptoom is, kan het voor wat teleurstelling zorgen.
Misselijkheid
Wellicht één van de bekendste symptomen waaraan een zwangerschap te herkennen is; de ochtendmisselijkheid. Nog voor het moment dat je anders ongesteld had moeten worden, kun je hier last van krijgen. De toename aan zwangerschapshormoon hCG is hier de voornaamste oorzaak van. De hoeveelheid verdubbelt in het begin per 3 dagen dus is het niet vreemd dat je hier wat van merkt.
Vermoeidheid
Één van de eerste symptomen die je op kunt merken is vermoeidheid. Je hebt meer behoefte aan slaap en bent gedurende de dag niet vooruit te branden. Een logisch verschijnsel, gezien de prestatie die jouw lichaam levert om het nieuwe leven in je buik compleet te maken. Geef er gerust aan toe. Zwanger zijn is hard werken.
Gevoelige of gezwollen borsten
Merk je dat je borsten ineens voller zijn dan anders? Mogelijk zijn ze ook wat gevoeliger. Al een week nadat de bevruchting heeft plaatsgevonden, kun je beide symptomen opmerken.
Je voelt je opgeblazen
Zo rond de 5e week van je zwangerschap kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel. Je buik kan hierbij zichtbaar dikker zijn. Het is nog te vroeg om dit te wijten aan de groei van je kindje. Waar het wel mee te maken heeft, zijn je darmen die nu wat langzamer werken. Ook houdt je meer vocht vast en dat kun je zien.
Een veranderende smaak
Het is goed mogelijk dat je een afkeer krijgt van bepaald voedsel en specifieke geuren. Juist in het begin kan iets een trigger zijn waardoor je misschien zelfs wel misselijk wordt.
Verbeterde reukzin
Wist je dat een zwangerschap er voor zorgt dat je reukvermogen zich sterker ontwikkeld? Het zwangerschapshormoon oestrogeen zou dit teweeg brengen. Ook komen je bloedvaten wat verder open te staan wat ertoe kan leiden dat je geuren sterker opneemt.
Veranderende tepelhoven
Je lichaam verandert en dat is goed te zien aan je tepelhoven. Deze kunnen groter worden, maar ook donkerder van kleur.
Vaker moeten plassen
Een veelvoorkomend symptoom van een beginnende zwangerschap is dat je veel moet plassen. Het kan goed zijn dat je net geweest bent, maar al snel weer aandrang voelt. Dit komt doordat je baarmoeder in grootte toeneemt en zodoende drukt op je blaas. Let wel altijd op de mogelijkheid van een blaasontsteking.
Last van eetbuien
Het kan zijn dat je tijdens je zwangerschap ineens weg bent van een bepaald product, dat je daarom veel wilt eten. Iedereen kent wel de verhalen wel van partners die er op onmogelijke tijdstippen op uit worden gestuurd om nog iets te halen. Eetbuien komen vaak voor vanaf week 4. Dat je er last van hebt, betekent echter nog niet dat je er constant aan moet toegeven. Af en toe zondigen mag best, maar houd je gewicht in de gaten en eet zo gezond en gevarieerd mogelijk.
Hoofdpijn
Heb je nu ineens last van hoofdpijn? Als je nog geen test hebt gedaan kan dit een aanwijzing zijn voor een zwangerschap vanaf de vierde week. Je kunt hierbij last hebben van een drukkende pijn, maar ook vervelende steken zijn herkenbaar.
Stemmingswisselingen
Je mag gerust de hormonen de schuld geven, want vaak zijn ze ook daadwerkelijk de boosdoener als het gaat om stemmingswisselingen. Al enkele weken na de bevruchting kun je hier last van krijgen en helaas maar waar: meestal houdt het de hele zwangerschap aan.
Ben je zwanger?
Herken je je in veel van deze symptomen dan is de kans dat je zwanger bent! Gefeliciteerd! Gemiddeld heb je rond de vierde week zwangerschap genoeg van het zwangerschapshormoon hCG in je urine om een zwangerschapstest te kunnen doen. Dit is gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Je kunt dus je eerste test doen op de eerste dag dat je niet ongesteld bent geworden, je NOD (niet ongesteldheid dag).
Wij begrijpen natuurlijk dat je staat te popelen om een zwangerschapstest te doen. Maar wees voorzichtig met een vroege test. Ongeveer 60% van de zwangerschappen is niet sterk genoeg en wordt afgebroken rond de tijd dat je ongesteld wordt. Hier merk je vaak niks van. Als je een vroege zwangerschapstest gebruikt, krijg je wel een positieve uitslag. Het kan een extra klap zijn als je menstruatie een paar dagen later begint. Wij raden je daarom aan om je eerste zwangerschapstest pas te doen op de eerste dag van je gemiste menstruatie.