Skip to content
Menu
Zwanger worden

1 week zwanger

Je ongesteldheid is voorbij en je vruchtbare dagen komen steeds dichterbij. In de eerste officiële zwangerschapsweek heb je een eisprong en is er kans op bevruchting. Je lichaam zal alles voorbereiden voor deze eventuele zwangerschap. Je oestrogeen en daarmee serotonine neemt toe en je voelt je weer energiek en blij.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Jij in week 1 van je zwangerschap

In week 0 van je zwangerschap ben je ongesteld en ook in de eerste week van je zwangerschap ben je nog niet zwanger maar je komt al wel dichtbij, je begint namelijk vruchtbaar te worden. Maar eerst even een klein lesje biologie :

Meisjes worden geboren met gemiddeld één miljoen eicellen. Deze bevinden zich in een schaal, de follikels, in de eierstokken, één eicel per follikel. Zodra je je eerste menstruatie krijgt, zijn er ongeveer nog 400.000 eicellen over. De overige zijn verloren gegaan bij de ontwikkeling van de baarmoeder. Maar geen zorgen, dit zijn er meer dan genoeg. Je hebt tijdens je vruchtbare jaren gemiddeld vierhonderd keer de kans om zwanger te worden. Wist je trouwens dat eicellen de grootste cellen in het menselijk lichaam zijn. Ze dragen alle erfelijke eigenschappen van de moeder, en ook de voedingsstoffen om na bevruchting de eerste dag te kunnen leven.

De eisprong

Deze week zullen de follikels onder invloed van het hormoon FSH groeien. Heeft de grootste follikel een diameter van 18-20 mm bereikt, dan produceert de hypofyse piekgewijs het hormoon LH, voor stimulatie van de eisprong. 36 tot 48 uur na de LH Piek zal het follikel springen en komt er een eicel vrij; de ovulatie of eisprong. Sommige vrouwen kunnen de eisprong zelfs voelen in hun onderbuik (dat wordt ook wel ‘middenpijn’ genoemd).

Wanneer ben je vruchtbaar?

De eisprong vindt ongeveer veertien dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatie plaats. Met een regelmatige cyclus van 28 dagen is dit 14 dagen na de eerste dag van je laatste menstruatie. Zodra de eicel in de eileider zit kan de zaadcel haar bereiken en kun je zwanger worden. De eicel is maar twaalf uur echt vruchtbaar, daarna neemt de vruchtbaarheid snel af. Onbevrucht blijft een eicel niet langer dan 12-24 uur in leven na de eisprong. Zaadcellen kunnen daarentegen gemiddeld twee tot drie dagen overleven in de baarmoederhals, én ze zijn met ongeveer honderd tot tweehonderd miljoen. 

Menstratiecyclus vruchtbare dagen

Daarom heb je de meeste kans op bevruchting als je drie dagen vóór en op de dag van je eisprong seks hebt. Een bijkomend voordeel, deze week heb je veel oestrogeen in je lichaam wat zorgt voor de aanmaak van serotonine, het gelukshormoon. Je voelt je dus goed en energiek. Ook neemt het testosteronniveau toe waardoor je meer zin krijgt in seks.

Gemiddeld ovuleert er één follikel per menstruatiecyclus en komt er dus één eicel vrij. Als er toch een tweede follikel ovuleerd komen er twee eicellen vrij. Deze kunnen beide bevrucht worden met als resultaat een twee-eiige (dizygote) tweeling. Soms splitst een bevruchte eicel zich in twee delen. Elk deel dan een eigen bevruchte eicel met als resultaat een één-eiige (monozygote) tweeling. Als mensen aangeven dat tweelingen in de familie zitten wordt vaak één-eiige tweelingen bedoeld, dit kan erfelijk zijn terwijl het ontstaan van een twee-eiige tweeling puur toeval is.

Hoe herken je jouw vruchtbare dagen?

Er zijn verschillende methodes om erachter te komen wanneer je ovuleert. Eén hiervan is de ovulatietest. Zoals eerder aangegeven produceert de hypofyse piekgewijs het hormoon LH, voor stimulatie van de eisprong. Ongeveer 36 tot 48 uur later zal het follikel springen en komt er een eicel vrij. Dit zijn dus je meest vruchtbare dagen. Met behulp van een ovulatietest kun je het LH-gehalte in je urine meten. Door rond je eisprong, vanaf dag tien na de eerste dag van je menstruatie te beginnen met testen kun je de jouw vruchtbare dagen vinden.

Het ontstaan van jouw kindje; de bevruchting

Na de zaadlozing begint er voor 100 tot 200 miljoen zaadcellen een zware reis naar de eicel. Ze zijn tien keer kleiner dan de eicellen, maar hebben veel kracht in hun staart. Als ze in de baarmoederhals zijn gekomen kunnen ze zich binnen dertig minuten wel drie centimeter vooruit bewegen. Om bij de eileiders te komen moeten ze eerst langs een slijmprop die de baarmoedermond afsluit. Tijdens je vruchtbare dagen wordt deze dunner waardoor zaadcellen er makkelijker doorheen kunnen. Je kunt je vruchtbare dagen daarom ook herkennen aan je afscheiding. Deze is wat gladder en transparanter dan tijdens de niet vruchtbare dagen. Van de miljoenen zaadcellen bereiken slechts een paar honderd uiteindelijk de eileiders. Gemiddeld doen ze er 12 tot 24 uur over, maar de snelste kunnen er al binnen een paar uur zijn.

BevruchtingEenmaal aangekomen bij de eicel moet een zaadcel zich door drie lagen werken. Het follikelepitheel, het eivlies en het dooiervlies. Om de eicel klaar te maken om hem op te nemen, scheidt de zaadcel enzymen af. Vervolgens dringt hij met al zijn kracht de drie lagen binnen. Zodra het kopje door alle de lagen is, verliest hij zijn staart. Hij wordt door de eicel ontvangen, welke zich direct sluit. De eicel is nu ondoordringbaar voor overige zaadcellen. De celkernen van de eicel en zaadcel smelten samen en vormen de Zygote. De eerste nieuwe cel van jullie kindje. Er staat vanaf nu vast welke kleur ogen hij of zij krijgt, of hij groot of klein zal worden en of hij blond haar of bruin krijgt. Vanaf nu staat ook vast of je een jongen of meisje gaat krijgen, al blijft dit voor jou nog even een verrassing. De basis voor je kindje is gelegd.

Het kan voorkomen dat de zaadcellen in de eileider zijn aangekomen zonder dat er een eisprong heeft plaatsgevonden. In dat geval plaatsen ze zich aan de wand van de eileider waar ze wachten op een eisprong.

Wist je dat

Vroeger werden vrouwen er op aangekeken als ze geen jongetje, en dus geen stamhouder, konden baren. Maar wist je dat alleen de vader verantwoordelijk is voor het geslacht van het kindje? De eicellen van een vrouw hebben allemaal een X-chromosoom. De zaadcellen van een man kunnen een X- of Y-chromosoom bevatten. Als er bij de bevruchting een X-chromosoom de eicel binnendringt wordt het kindje een meisje. Is de zaadcel met een Y-chromosoom sneller? Dan wordt het een jongetje.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.
BabyBaby

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader

Als man is dit natuurlijk het mooiste gedeelte van het hele proces. Je mag je trucje doen. Het is ook de enige keer dat je gewoon kan zeggen dat je het voor jullie toekomst doet en dat het je het beste lijkt om het iedere dag een paar keer te doen. Je wilt natuurlijk het zekere voor het onzekere nemen. Waarschijnlijk heb je het informatieve stuk hierboven geskipt en heb je meteen doorgeklikt naar de tips voor de man. Het is handig om het volgende te weten; er is namelijk een periode van ongeveer drie dagen in de maand dat je vriendin/ vrouw het meest vruchtbaar is. Zorg dat je op de hoogte bent van dit moment (gewoon vragen). Dat deze interesse puur uit eigenbelang is, maakt niet uit. Je vriendin zal blij zijn dat je interesse toont!