13 weken zwanger

Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Intro «41 weken zwanger Zwangerschapskalender Samenvatting week 13  – – – – – – Je baby in de 13e week van je zwangerschap  In dertien weken tijd is je kindje uitgegroeid van het één cel naar een volledig kindje met alles erop en eraan van 7,5 cm. Je kindje heeft nu […]
13 weken zwanger

Samenvatting week 13 

13 weken zwanger

Je baby in de 13e week van je zwangerschap 

In dertien weken tijd is je kindje uitgegroeid van het één cel naar een volledig kindje met alles erop en eraan van 7,5 cm. Je kindje heeft nu al een herkenbaar gezichtje met volgroeide oortjes, een neusje en kin. Deze heb je misschien al een beetje kunnen zien in de termijnecho vorige week. Ook heb je waarschijnlijk het hartje van je kindje horen kloppen tijdens de controle bij je verloskundige. Deze klopt ongeveer 160 slagen per minuut, bijna twee keer zo snel als die van jou.

Deze week begint de lever van je kindje galkleurstoffen te produceren. De eerste ontlasting van je kindje heeft een zwarte tot donkergroene kleur en wordt meconium genoemd. Deze kleur komt door de hoge concentratie galkleurstoffen. De kleur van de ontlasting van je kindje verandert ongeveer drie dagen na de geboorte van deze donkere kleur naar een licht gelige kleur.

Ook de maag van je kindje ontwikkelt zich snel. Spijsverteringssappen worden geproduceerd en het spijsverteringsstelsel oefent met samentrekkingen. Deze zijn na de geboorte nodig voor het verteren van voedsel.

Het beenmerg van je kindje maakt nu witte bloedcellen aan. De witte bloedcellen vormen een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Ze beschermen je kindje na de geboorte tegen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers, zoals bacteriën en schimmels. Wist je dat witte bloedcellen slechts 1% uitmaken van het totale bloedvolume? Maar deze witte bloedcellen zijn in het begin nog niet genoeg om je kindje te beschermen. Daarom krijgt hij aan het eind van de zwangerschap afweerstoffen binnen via de placenta. Dit zijn afweerstoffen die jij hebt opgebouwd tegen ziekteverwekkers, ze beschermen je kindje de eerste drie maanden na de geboorte. Daarna is zijn eigen afweersysteem sterk genoeg om zichzelf te beschermen.

13 weken zwanger

Jij in de 13e week van je zwangerschap 

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader