Skip to content

12 weken zwanger

Afgelopen week is je kindje overgegaan van embryo naar foetus. Hij heeft nu nog veel ruimte in baarmoeder en “zwemt” lekker rond. Hij wordt beschermd door het vruchtvlies en vruchtwater. Jij begint misschien al wel een klein zwangerschapsbuikje te krijgen. Week twaalf is ook de week van de termijn echo, spannend!
12 weken zwanger

Je kindje is zo groot als een :

Limoen
Limoen
ruler
6,5 cm
weighing-machine
20 gram

Je baby in de 12e week van je zwangerschap

Je kindje is de afgelopen drie weken twee keer zo lang geworden. Maar hij is nog nog steeds slechts 6 cm lang. Omdat je kindje nog zo “klein” is heeft hij veel ruimte in de baarmoeder. Hier wordt dankbaar gebruik van gemaakt door heerlijk in het vruchtwater rond te zwemmen en veel met zijn armpjes en beentjes te bewegen. Zijn duimpje gaat hierbij af en toe richting zijn mond. Door op zijn duimpje te zuigen kan je kindje het zuigreflex oefenen, een reflex die na de geboorte wordt gebruikt om melk uit je borst te halen. Je kindje zal ook af en toe zijn navelstreng vastpakken. Maar je hoeft niet bang te zijn dat hij deze afknijpt. De navelstreng is goed beschermd door een stevige, geleiachtige laag.

Het vruchtwater zit in een vruchtvlies. Deze biedt je kindje bescherming en een beetje vermaak. Op enkele echo’s is te zien hoe baby’s hun hoofdje tegen het vlies wrijven of deze vastgrijpen. Het vruchtwater heeft ook meerdere functies. Het helpt bij de training van het slikreflex en het oefenen van de nierfuncties. Ook biedt het vruchtwater een belangrijke bescherming tegen geluiden en schokken van buitenaf en zorgt voor een constante warmte. Het vruchtwater wordt meerdere malen ververst, waardoor afvalstoffen worden afgevoerd.

Tijdens de ontwikkeling van de middendarm, later de dikke darm, was er geen ruimte in de buikholte van je kindje waardoor deze is verplaatst naar het begin van de navelstreng. De darmen gaan deze week, vanuit de navelstreng, naar hun uiteindelijke plaats in de buikholte.

Deze week gebeurt er ook iets speciaals met de huid van je kindje. Je kindje is helemaal bedekt met donshaartjes, lanugohaartjes. Je kindje blijft gedurende de zwangerschap bedekt met deze haartjes, ze verdwijnen kort voor de bevalling.

Jij in de 12e week van je zwangerschap

EchoJe eerste trimester zit er nu echt bijna op. Het tweede trimester loopt van week 13 tot week 27 en is voor de meeste vrouwen het meest comfortabele trimester. Dus nog even een weekje bikkelen. Dit is weer een speciale week, je zal rond deze week de termijnecho hebben. Met de termijnecho wordt gekeken hoe lang je precies zwanger bent. Op basis hiervan wordt je definitieve uitgerekende datum berekend. Deze datum wordt ook op je zwangerschapsverklaring gezet waarmee je zwangerschapsverlof kunt aanvragen bij je werkgever. Wist je dat je met de nub theorie al stiekem kunt kijken of je een meisje of jongen krijgt?

In week twaalf heb je ook de tweede afspraak bij je verloskundige. Beschikt je verloskundige over een eigen echo apparaat dan zal dit gecombineerd worden met je termijnecho. Ook wordt je bloeddruk opgemeten en naar het hartje van je kindje geluisterd met een doptone. Het blijft speciaal om het hartje te horen kloppen. Je baarmoeder is vanaf nu ook voelbaar voor de verloskundige. Je verloskundige zal aan de afstand van de fundus (de bovenkant van je baarmoeder) tot de symfyse (je schaambeen) kunnen voelen of de grootte van je kindje overeenkomt met je zwangerschapsduur.

Positiekleding

Je merkt misschien ook al dat je een klein zwangerschapsbuikje krijgt. Je kindje is af en zal voornamelijk nog groeien, dit betekent dat jij ook zult gaan groeien. Nog even en je kunt lekker gaan pronken met je buik. Dit zal dan ook de week zijn dat je skinny jeans toch echt niet lekker meer zitten, misschien tijd voor positiekleding? Waar zwangerschapskleding vroeger wat oubollig en alles behalve stylish was heb je tegenwoordig gelukkig genoeg keuze uit hippe kleding.

Zwangerschapsaankondiging

ZwangerschapsaankondigingWeek 12 is misschien ook wel de week dat je jouw zwangerschap aan iedereen vertelt, een spannend moment. Ga je voor een grootse aankondiging of hou je het klein? Ben je op zoek naar inspiratie? Bekijk Pinterest eens voor leuke ideeën van vrouwen die je zijn voorgegaan.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkeling van je kindje

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader

Als je niet zo goed bent in geheimen bewaren, heb je het de afgelopen weken vast zwaar gehad. Maar deze tijd is voorbij. Iedereen mag het weten en je kan openlijk over ”hem” praten. Doe dit bij je vrienden niet te vaak. Ze zijn blij voor je, er komt immers een extra verjaardag/ borrelmoment bij, maar er zit bij je vrienden een grens aan hoe lang ze het onderwerp ‘’baby’’ tolereren.