5 weken zwanger

Vorige week heb je misschien al wat last gehad van zere borsten en/of vermoeidheid. Dit komt het stijgende hCG niveau. Je kindje is de afgelopen weken van twee cellen al gegroeid naar 125.000 cellen. In week vier zijn de kiemlagen gevormd en is de basis gelegd voor de bloedsomloop. Deze week wordt het hartje gevormd.
5 weken zwanger

Samenvatting week 5

  • Week 5 duurt van dag 35 tot dag 42
  • Het hartje begint te kloppen
  • Je kindje beschikt over stompjes, ogen en een staart
  • Slik extra foliumzuur en vitamine D
  • Je kunt je aanmelden bij een verloskundigenpraktijk
  • Je kunt je inschrijven voor moeders voor moeders
5 weken zwanger

Je baby in de 5e week van je zwangerschap 

Je kindje is vanaf het moment van bevruchting tot nu al gegroeid van 2 cellen naar 125.000. Toch is het nog slechts zo groot als een speldenknopje. Maar wel een speldenknopje met een hoofd en staart. Geen zorgen deze is rond je 11e zwangerschapsweek weer helemaal verdwenen. Ondanks dat de ontwikkeling razendsnel gaat heeft je kindje nog niet heel veel weg van een baby’tje maar het begint te komen. Aan de zijkant van het hoofdje zijn al zwarte knopjes te zien, het begin van de ogen. Ook groeien er kleine stompjes, het begin van de armen en benen.

In de vierde week van je zwangerschap is het begin gelegd van de bloedsomloop. Deze week wordt de bloedsomloop verder ontwikkeld, begint het hartje met kloppen en ontstaat de basis van het centrale zenuwstelsel. Hierdoor kunnen voedingsstoffen en zuurstof snel worden getransporteerd en afvalstoffen afgevoerd waardoor de ontwikkeling nog sneller gaat.

5 weken zwanger

Jij in de 5e week van je zwangerschap 

Misschien heb je vorige week al een test gedaan en misschien heb je nog even gewacht. Maar vanaf week 5 is de zwangerschapstest zeker betrouwbaar. Is de test positief? Gefeliciteerd! Vanaf nu ga je een hele speciale maar ook bewogen tijd tegemoet.

In de eerste twaalf weken van je zwangerschap neemt het hCG niveau exponentieel toe. hCG staat bekend als het zwangerschapshormoon en is verantwoordelijk voor het creëren van een veilige plaats voor je kindje in de baarmoeder. Helaas is dit hormoon ook verantwoordelijk voor de zwangerschapskwaaltjes in de eerste twaalf weken. Hoeveel last je hiervan krijgt is erg verschillend. Sommige vrouwen hangen de eerste twaalf weken elke ochtend boven de wc en andere hebben nergens last van. In de vijfde week van je zwangerschap heb je 18 – 7,340 international units per liter in je lichaam.

Zelf heb je daarom misschien ook al wat last van de eerste zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, zere borsten, veel plassen of wisselende emoties. Heb je erg veel last van misselijkheid? Probeer dan kleinere porties te eten gedurende de dag. Ook kan het drinken van gemberthee verlichting bieden. Moet je door je misselijkheid veel overgeven? Probeer dan genoeg te blijven drinken, al is het af en toe een klein slokje. Zo voorkom je dat je uitdroogt.

Na een positieve zwangerschapstest kan de onzekerheid toeslaan. Zijn we hier wel klaar voor? Zal ik een goede moeder zijn? Wat kan ik allemaal verwachten? Geen zorgen dit hoort er allemaal bij. Je hebt negen maanden de tijd om je voor te bereiden en dit hoef je niet allemaal alleen te doen. Je partner, familie, vrienden en verloskundige staan je bij in deze speciale tijd. Als is het voor nu misschien nog een leuk geheimpje tussen jou en je partner.

Tips in week 5

Je hebt het waarschijnlijk al een paar keer voorbij zien komen. Maar het is belangrijk om de eerste tien weken van je zwangerschap dagelijks extra foliumzuur te slikken. Foliumzuur is onmisbaar bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je ongeboren kindje. Foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje.

Wees daarentegen je hele zwangerschap voorzichtig met vitamine A. Een teveel aan vitamine A is niet goed voor je kindje. Vitamine A zit in orgaanvlees, zoals lever en niertjes. En als we het toch hebben over voeding, wees ook voorzichtig met het eten van rauw vlees zoals filet americain of tartaar. Rauw vlees kan besmet zijn met de toxoplasmoseparasiet. Een parasiet die je ook kunt vinden in de kattenbak of tuinaarde. Laat het verschonen van de kattenbak daarom even over aan je partner en werk alleen in de tuin met handschoenen.

Nog één laatste tip. Vermijd in het begin van je zwangerschap even de sauna. In de eerste weken van je zwangerschap ontwikkelen de organen van je kindje. Temperatuurwisselingen zijn in dit stadium niet goed.

Eerste afspraak verloskundige

Tijdens je zwangerschap wordt je begeleid door je verloskundige. Ze houd jouw gezondheid en die van je kindje goed in de gaten, geeft voorlichting en advies en staat je bij tijdens de bevalling. Wanneer je vragen hebt over je zwangerschap of je ergens zorgen over maakt kun je ook terecht bij je verloskundige.
Dus wanneer bel je de verloskundige voor een afspraak? Deze mag je direct bellen zodra je weet dat je zwanger bent. Je eerste afspraak, het intakegesprek wordt rond je 8e week zwangerschap gepland. Dus neem in ieder geval voor je zevende week zwangerschap contact op met een verloskundigepraktijk bij je in de buurt. Je hoeft je huisarts niet de informeren over je zwangerschap, dit wordt geregeld door je verloskundige.

Moeders voor moeders

Wist je dat je de eerste weken van je zwangerschap vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen kan helpen? De eerste 12 weken van je zwangerschap neemt het hCG hormoon exponentieel toe in je bloed. Deze hCG kan uit je urine worden gewonnen. De organisatie Moeders voor Moeders zamelt de urine in van zwangere vrouwen en gebruikt dit voor het maken van van geneesmiddelen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Je kunt je direct na je positieve zwangerschapstest aanmelden. Lees meer over Moeders voor Moeders.

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader