Skip to content
Eerste afspraak verloskundige

Eerste afspraak bij de verloskundige

Gefeliciteerd! Er verschenen twee streepjes op je zwangerschapstest. Je bent zwanger! De komende maanden staan volledig in het teken van jou en je kindje. De eerste stap? Een afspraak inplannen met de verloskundige. Maar wanneer kun je bellen voor een eerste afspraak? En wat kun je van de eerste afspraak verwachten?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Zwangerschapsbegeleiding verloskundige

Je wordt tijdens je zwangerschap van begin tot eind, en zelf nog even erna, begeleid door een verloskundige. Ze geeft voorlichting en advies, houd jouw gezondheid en die van je kindje goed in de gaten en helpt je voorbereiden op de bevalling. Heb je vragen over je zwangerschap, het aanstaande ouderschap of kindje of maak je je ergens zorgen over. Dan kun je ook terecht bij je verloskundige.

Neem voor je zevende week zwangerschap contact op met een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt. Je mag al bellen zodra er twee streepjes zichtbaar zijn op je zwangerschapstest. Het intakegesprek wordt rond je achtste week zwangerschap met je ingepland. Je hoeft geen contact op te nemen met je huisarts. De verloskundige stelt je huisarts schriftelijk op de hoogte van je zwangerschap.

Intakegesprek

De eerste afspraak is een intakegesprek en duurt ongeveer 45 minuten tot een uurtje. Het intakegesprek bestaat uit een gesprek, een lichamelijk onderzoek en je eerste echo. Ook zal je wat informatie krijgen over het verloop van je zwangerschap en wat je kunt verwachten de komende negen maanden. Als je een partner hebt is het daarom ook verstandig om met z’n tweeën te komen.

Naar het intakegesprek neem je mee:

  • je verzekeringsbewijs
  • je identiteitsbewijs
  • gegevens van eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen
  • gegevens van medicijnen die je eventueel gebruikt

Gesprek (anamnese)

Tijdens het gesprek maak je kennis met elkaar en wil de verloskundige meer informatie over je gezondheid, persoonlijke omstandigheden, achtergrond en eventuele erfelijke aandoeningen en geboorteafwijkingen binnen je familie. Hiervoor zal ze je veel vragen stellen. Ook erfelijke aandoeningen en geboorteafwijkingen in de familie van je partner zijn belangrijk. Alle gegevens worden genoteerd in je persoonlijke dossier. Vragen die kunt verwachten zijn:

  • Wat was de eerste dag van je laatste menstruatie?
  • Is dit je eerste zwangerschap? Heb je wel eens een miskraam gehad?
  • Komen er in jou familie of die van je partner erfelijke of aangeboren aandoeningen voor?
  • Zijn alle kinderen in jullie beide families gezond en levend geboren?
  • Zijn er in jouw familie of die van je partner kinderen met geestelijke of lichamelijke afwijkingen geboren?
  • Komt er in je familie hoge bloeddruk of suikerziekte voor?
  • Heb je ooit een bloedtransfusie ondergaan?
  • Ben je een roker? Zo ja, hoeveel sigaretten gemiddeld per week? Overweeg je te stoppen?
  • Drink je alcohol ? Zo ja, hoeveel glazen gemiddeld per week? Drink je nu nog?
  • Heb je wel eens drugs gebruikt? Zo ja, wat voor soort drugs was dit en wanneer was dit voor het laatst?
  • Gebruik je medicijnen voor en/ of tijdens je zwangerschap?
  • Heb je bepaalde allergieën?
  • Heb je wel een een SOA gehad? Zo ja, welke en wanneer was dat?
  • Heb je ooit een negatieve seksuele ervaring gehad?

De verloskundige heeft gedurende je zwangerschap een adviserende en begeleidende rol. Tijdens het intakegesprek krijg je al wat meer informatie over prenatale screenings zoals de NIPT test, combinatietest, 13 wekenecho en 20 wekenecho. Ze zal kort toelichten welke testen er allemaal zijn en wat ze inhouden. Ook zal ze het even kort hebben over een gezonde leefwijze en voeding tijdens je zwangerschap.

Uitgerekende datum

Als je de eerste dag van je laatste menstruatie nog weet zal de verloskundige gelijk je uitgerekende datum berekenen. Deze datum staat nog niet vast. Met de termijnecho van twaalf weken wordt er precies gekeken hoe groot je kindje is. Op basis hiervan kan je uitgerekende datum nog worden bijgesteld. De uitgerekende datum die je krijgt na de termijnecho is je definitieve datum.

Zwanger bloeddruk metenBloeddruk

Tijdens iedere controle, ook tijdens het intakegesprek, wordt je bloeddruk gemeten. Een normale bloeddruk is een bovendruk van 120 en onderdruk van 80. Een lage bloeddruk kan wat klachten geven zoals duizeligheid maar kan verder geen kwaad. Bij een bovendruk van 140 of hoger heb je een hoge bloeddruk. Dit komt bij ongeveer 5-18% van de zwangerschappen voor. Als je een hoge bloeddruk hebt zal de verloskundige dit goed in de gaten houden.

Bloedprikken

Tijdens het intakegesprek wordt er bloed afgenomen voor een bloedonderzoek of krijg je een formulier mee om bloed te laten prikken. Met het bloedonderzoek wordt je bloedgroep bepaald, je bloedsuikerspiegel gemeten en het ijzergehalte bekeken. Ook wordt je getest op

  • rhesus D
  • rhesus C
  • andere antistoffen tegen rode bloedcellen
  • syfilis (lues)
  • hepatitis B
  • HIV
  • op indicatie wordt ook je glucosewaarde bepaald.

Eerste echo

Als je verloskundigenpraktijk een eigen echo apparaat heeft krijg je tijdens het intakegesprek ook gelijk je eerste echo. Anders wordt je doorverwezen naar een echoscopisch centrum. Tijdens de eerste echo wordt er gekeken of het hartje van je kindje klopt, of je een één- of meerling verwacht en hoe lang je al zwanger bent. Het is het eerste moment dat je je kindje zal zien. Helaas kan je het nog niet heel goed zien en het hartje nog niet horen kloppen. Dat kan ongeveer vanaf je twaalfde week zwangerschap. Maar dat maakt het moment niet minder speciaal.

De eerste echo is een uitwendige echo. Er wordt wat gel op je buik gedaan en gekeken waar je kindje zich bevindt. Mocht het niet goed zichtbaar zijn, omdat je bijvoorbeeld toch iets korter zwanger bent dan gedacht, dan kan je een inwendige echo krijgen. Er wordt een dunne echokop via de schede ingebracht, dit doet bij de meeste vrouwen geen pijn. Met een inwendige echo kan de verloskundige dichter bij de baarmoeder komen en een scherper en gedetailleerder beeld krijgen.

Volgende controles

Je hebt tijdens je zwangerschap ongeveer tien tot veertien keer een controle. De precieze hoeveelheid hangt af van het verloop van je zwangerschap en de verloskundigenpraktijk. In het begin van je zwangerschap ga je om de vier weken langs. Vanaf 24 weken ga je om de drie weken, vanaf dertig weken elke twee weken. Vanaf je 36e week zwangerschap ga je elke week langs. Naast de standaard controles heb je met twaalf weken een termijnecho en met 20 weken de 20 wekenecho. Twee onderzoeken zijn een onderdeel van de prenatale screening.

Een controle duurt gemiddeld vijftien minuten en bestaat uit een gesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek wordt het verloop van je zwangerschap besproken, wordt er uitgelegd wat je de komende periode kunt verwachten en kun je je vragen stellen. Vervolgens krijg je een lichamelijk onderzoek. De verloskundige zal je bloeddruk meten, de grootte van je baarmoeder voelen en naar het hartje van je kindje luisteren. Wat later in je zwangerschap zal ze ook je buik op meten en voelen hoe je kindje ligt.

Tijdens het intakegesprek krijg je een zwangerschapskaart, hierop wordt je medische gegevens bijgehouden. Deze neem je iedere controle mee.

Wat kost de verloskundige

Alle zorg die de verloskundige levert is opgenomen in het basispakket van je zorgverzekering. Dit houdt in dat het intakegesprek, de echo’s, controles en begeleiding bij je bevalling je niks kost. Als je kiest voor de NIPT of combinatietest zitten er wel kosten aan verbonden. De NIPT kost € 175 de combinatietest €176,96.

Geen klik met de verloskundige?

Je zwangerschap is een hele speciale maar ook heftige en intieme periode. Er gebeurt veel met je lichaam en er komt veel op je af. Het is daarom erg belangrijk dat je jezelf op je gemak voelt bij de verloskundige. Dat je haar alles durft te vragen en durft te bellen als je ergens onzeker over bent of begeleiding nodig hebt. Heb je geen klik met je verloskundige of voel je je niet op je gemak? Geef dit dan aan. Misschien kan er wat aangepast worden in haar manier van werken waardoor je je wat prettiger voelt. Als het echt niet klik stap dan over. Je zwangerschap draait om jou en je kindje.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.