33 weken zwanger

Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Intro «41 weken zwanger Zwangerschapskalender Samenvatting week ()  – – – – – – Je baby in de ()e week van je zwangerschap  Content Jij in de ()e week van je zwangerschap  Ook interessant voor jou Zwangerschapstest Ovulatietest Ovulatie; Wat zijn je vruchtbare […]
33 weken zwanger

Samenvatting week 33 

33 weken zwanger

Je baby in de 33e week van je zwangerschap 

Je kindje wordt steeds groter en zwaarder. Dit kan bij jou vervelende kwaaltjes opleveren zoals het knel zitten van zenuwen. Een zenuw die hier gevoelig voor is, is de ischias. Deze loopt van je ruggenmerg omlaag en eindigt rond je voet. Het is de langste zenuw in je lichaam. Wanneer deze bekneld raakt kun je hevige pijn krijgen in je onderrug, billen of benen. Je spreekt dan van zwangerschapsischias. Zwangerschapsischias kun je herkennen aan tintelingen in je benen, voeten of tenen of een branderig en zwak gevoel in je spieren. Het is een vervelende zwangerschapskwaal voor jou maar je kindje heeft er gelukkig geen last van. Deze groeit nog even lekker door en blijft hopelijk nog lekker een paar weekjes bij jou zitten. Heb je veel last van pijn neem dan contact op met de verloskundige, deze kan je doorverwijzen naar een fysiotherapeut.

Je kindje kan al een paar weekjes horen maar hij wordt nu ook steeds beter in het onderscheiden van omgevingsgeluiden zoals de stemmen van jou en die van je partner of muziek waar je vaak naar luistert. Laat daarom af en toe wat rustgevende muziek horen. Dit kan je kindje na de geboorte herkennen en kalmeren als hij wat onrustig is.

De bevalling komt steeds dichterbij en je kindje ligt nu waarschijnlijk al in de houding waarin hij geboren gaat worden. De meeste kindjes liggen met hun hoofd naar beneden en billetjes omhoog. Dat je kindje met zijn hoofd omlaag ligt betekent nog niet dat hij is ingedaald in je bekken. Dit gebeurt gemiddeld tussen de 30 en 38 weken. Maar het kan ook pas gebeuren net voor de bevalling. Het indalen gaat langzaam en kan zelfs een aantal weken duren. Hierdoor voel je er waarschijnlijk niets van. Het kan echter ook gepaard gaan met indalingsweeën en harde buiken. Dit zal dan hooguit een paar uur duren. Heb je er erg last van? Probeer dan eens een warm bad of warme kruik. De verloskundige zal tijdens de controles voelen hoe je kindje ligt en controleren of hij al ingedaald is. Is je kindje nog niet gedraaid dan kan de verloskundige voorstellen om hem proberen te draaien. Dit zal rond de 36e week worden gedaan. Is je kindje nog niet ingedaald en breken je vliezen? Ga dan direct liggen en neem contact op met je verloskundige. Anders kan de navelstreng uitzakken en bekneld raken.

33 weken zwanger

Jij in de 33e week van je zwangerschap 

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader