18 weken zwanger

Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Intro «41 weken zwanger Zwangerschapskalender Samenvatting week 18  – – – – – – Je baby in de 18e week van je zwangerschap  Je kindje heeft nog steeds lekker de ruimte en geniet hier goed van door er vrolijk op los te duikelen en bewegen. Dit is niet alleen vermaak maar […]
18 weken zwanger

Samenvatting week 18 

18 weken zwanger

Je baby in de 18e week van je zwangerschap 

Je kindje heeft nog steeds lekker de ruimte en geniet hier goed van door er vrolijk op los te duikelen en bewegen. Dit is niet alleen vermaak maar ook belangrijk voor het trainen van de spieren en het ontwikkelen van de hersenen. De hersenen groeien ongeveer 90 gram per maand. Door veel te bewegen en te oefenen met zijn gezichtsmimiek leert je kindje zijn lichaam en bewegingen te coördineren. Maar dit blijft tot lang na de geboorte nog erg lastig. Wist je trouwens dat je kindje geboren wordt met geboorte reflexen? Een bekend reflex is het reflex van Moro. Wanneer je kindje schrikt zal hij zijn armen en benen en zijn handjes openen en zijn mond openen en sluiten. Dit reflex wordt na de geboorte bij je kindje getest tijdens de Apgar test.

Je kindje groeit deze week tot bijna de helft van z’n geboortelengte. Dit komt natuurlijk wel redelijk overeen met je zwangerschapsduur, je zit ook al bijna op de helft! Hoe groter hij wordt hoe vaker hij tegen de baarmoederwand zal botsen met zijn armpjes, beentjes, billetjes of zelfs zijn hoofdje. Dit kan een leuke manier van communicatie worden tussen jullie. Deze week is de tastzin van je kindje namelijk ook ontwikkeld, hij kan dus voelen wanneer je over je buik wrijft. Wanneer je jouw kindje goed voelt bewegen zal je merken dat je hij richting de plek waar je over je buik heen wrijft beweegt.

Zijn oogjes zijn al wat meer naar elkaar getrokken maar staan nog steeds wijd uit elkaar. Wel kunnen ze nu recht vooruit “kijken”. Ondanks dat de oogleden nog dicht zijn oefent je kindje al met het bewegen van zijn oogjes door ze op en neer te laten gaan, en van links naar rechts. Echt recht “kijken” kan hij nog niet, maar dit is voor veel kindjes ook na de geboorte nog lastig. Je zult zien je dat kindje na de geboorte regelmatig zal loensen wanneer hij probeert zijn blik op iets te fixeren.

18 weken zwanger

Jij in de 18e week van je zwangerschap 

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader