Close
Skip to content

13 weken zwanger

Vorige week heb de termijnecho gehad en heb je je kindje weer eventjes kunnen zien. Hij heeft nu al een herkenbaar gezichtje en misschien zijn er zelfs al wat familietrekjes te zien. Je gaat nu het tweede trimester in. De meeste vrouwen krijgen hun energie weer terug en de misselijkheid trekt weg. Dit is het trimester vol primeurtjes.
13 weken zwanger

Je kindje is zo groot als een :

Perzik
Perzik
Lineaal
7,5 cm
Weegschaal
25 – 30 gram

Je baby in de 13e week van je zwangerschap

In dertien weken tijd is je kindje uitgegroeid van het één cel naar een volledig kindje met alles erop en eraan van 7,5 cm. Je kindje heeft nu al een herkenbaar gezichtje met volgroeide oortjes, een neusje en kin. Deze heb je misschien al een beetje kunnen zien in de termijnecho vorige week. Ook heb je waarschijnlijk het hartje van je kindje horen kloppen tijdens de controle bij je verloskundige. Deze klopt ongeveer 160 slagen per minuut, bijna twee keer zo snel als die van jou.

Deze week begint de lever van je kindje galkleurstoffen te produceren. De eerste ontlasting van je kindje heeft een zwarte tot donkergroene kleur en wordt meconium genoemd. Deze kleur komt door de hoge concentratie galkleurstoffen. De kleur van de ontlasting van je kindje verandert ongeveer drie dagen na de geboorte van deze donkere kleur naar een licht gelige kleur. Omdat je kindje in het begin alleen nog borstvoeding of flesvoeding krijgt stinkt de ontlasting nog niet, dat maakt het verschonen van de luiers toch net iets makkelijker.

Ook de maag van je kindje ontwikkelt zich snel. Spijsverteringssappen worden geproduceerd en het spijsverteringsstelsel oefent met samentrekkingen. Deze zijn na de geboorte nodig voor het verteren van voedsel.

Het beenmerg van je kindje maakt nu witte bloedcellen aan. Witte bloedcellen vormen een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Ze beschermen je kindje na de geboorte tegen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers, zoals bacteriën en schimmels. Wist je dat witte bloedcellen slechts 1% uitmaken van het totale bloedvolume? Maar deze witte bloedcellen zijn in het begin nog niet genoeg om je kindje te beschermen. Daarom krijgt hij aan het eind van de zwangerschap afweerstoffen binnen via de placenta. Dit zijn afweerstoffen die jij hebt opgebouwd tegen ziekteverwekkers, ze beschermen je kindje de eerste drie maanden na de geboorte. Daarna is zijn eigen afweersysteem sterk genoeg om zichzelf te beschermen.

Jij in de 13e week van je zwangerschap

ZwangerJe hebt weer een nieuwe mijlpaal behaald. Je zit op een derde van je zwangerschap en gaat het tweede trimester in. Deze loopt van week 13 tot en met week 26. In het tweede trimester voelen de meeste vrouwen zich het fitst. Je energie komt terug en de misselijkheid trekt weer weg. Ook heb je nog geen last van je buik die in de weg zit. Helaas kun je wel last krijgen van nieuwe zwangerschapskwaaltjes zoals bandenpijn, brandend maagzuur of slapeloosheid. Maar geniet vooral van dit trimester, dit is het trimester waarin je:

 • je het fitst voelt
 • je een buikje krijgt
 • je achter het geslacht van je kindje komt, als je deze wilt weten natuurlijk
 • je kindje voor het eerst voelt bewegen
 • je lekker mag shoppen voor zwangerschapskleding en de babyuitzet

Zichtbaar buikje

Vanaf nu heeft je baarmoeder het formaat van een vuist en krijg je echt een babybuikje. Misschien had je al wat moeite om je broeken dicht te krijgen, maar dit had vooral te maken met je zwangerschapshormonen. Omdat je kindje en baarmoeder zo snel groeien, kun je last krijgen van bandenpijn; een zeurende / stekende pijn rond je schaambot. Deze pijn kan doorstralen naar je schaamlippen, vagina of onderrug. Wanneer je hier erg last van hebt kun je even gaan liggen met een warme kruik of een warm bad nemen.

Wist je dat het formaat van je buik niets zegt over de groei van je kindje? Alle kindjes groeien tot zestien weken hetzelfde. Dus als je nog geen buikje hebt of niet bent aangekomen betekent dat niet dat je kindje niet goed groeit. De verloskundige legt tijdens de controle haar handen op je buik. Hiermee berekent ze de afstand tussen de bovenkant van de baarmoeder en je schaambeen. Aan deze afstand kan ze zien of je kindje goed groeit.

13-wekenecho

Vanaf 1 september 2021 komt er naast de termijnecho en de 20-wekenecho nog een echo bij die standaard aangeboden, de 13-wekenecho. Deze 13-wekenecho wordt ook wel een vroeg structureel echoscopisch onderzoek genoemd. Het onderzoek is bedoeld om ernstige afwijkingen bij je kindje in een vroeger stadium te kunnen signaleren.

Op dit moment worden ze pas gezien bij de 20-wekenecho. Wordt er een afwijking gevonden dan krijg je eerst een vervolgonderzoek. Hier gaat wat tijd overheen tot je de uitslag ontvangt. Wanneer er na dit onderzoek blijkt dat je kindje een ernstige afwijking heeft heb je tot 24 weken om na te denken over wat je gaat doen met deze uitslag. Je mag een zwangerschap  tot 24 weken afbreken. Met de 13-wekenecho heb je daarom wat meer tijd om na te denken over de uitslag en de gevolgen hiervan. Gelukkig wordt in 95 van 100 gevallen geen afwijking gevonden. 

Vertel het je werkgever

Dit is een mooi moment om het aan je werkgever te vertellen. Wettelijk gezien hoef je je werkgever pas uiterlijk drie weken voor ingang van je zwangerschapsverlof over je zwangerschap te vertellen. Uiteraard is het zowel voor jou als voor je werkgever prettiger als je dit eerder doet. Je werkgever kan dan rekening houden met je zwangerschap en heeft er meer begrip voor als je je moe of niet zo lekker voelt. Ook kan er eerder nagedacht worden over praktische zaken zoals je verlof en vervanging. Je hebt zelf ook meer tijd om de overdracht voor te bereiden zodat je ontspannen je verlof in kunt gaan.

Je mag lekker gaan shoppen

BabyuitzetJe weet nog niet of je een jongetje of meisje krijgt, en misschien wil je dit ook helemaal niet weten, maar je kunt natuurlijk wel beginnen met shoppen. Die schattige omslagdoek, dat leuke boxpakje of knuffeltje kun je natuurlijk niet laten liggen. Ook zijn er genoeg leuke unisex spulletjes en kleertjes.

Het Nibud heeft berekend wat een babyuitzet gemiddeld kost. Bij het samenstellen van dit overzicht hebben ze de adviezen van kraamcentra en aanstaande ouders als richtlijn gebruikt.

 • Kleding: € 104
 • Verzorging: € 197
 • Babykamer: € 369

Totaal: € 670

Maar hier komen meestal nog extra kosten bij, het Nibud heeft onderstaande lijst opgesteld als “extra uitgaven” en hier de gemiddelde kosten voor berekend.

 • Box met matras € 79,95
 • Boxkleed € 20
 • Buggy € 85
 • Kinderstoel € 49,95
 • Autostoeltje € 89
 • Kinderwagen € 459
 • Matrasbeschermer € 10
 • Fles en speen € 8
 • Flesverwarmer € 20
 • Flessenreiniger € 3,50
 • Melkpoedercontainer € 2
 • Buikdrager € 88
 • Babyfoon € 55
 • Campingbedje € 40
 • Traphekje € 40
 • Wipstoeltje € 35
 • Luiertas € 49,95

Totaal €1.134,35

Bron prijzen: Nibud

Heb je een beperkt budget? Dan kun je marktplaats en rommelmarkten afstruinen naar een leuke deal. Baby’s groeien snel uit producten waardoor ze weinig gebruikt zijn. Je kunt daarom vaak tweedehands spullen in goede staat vinden voor een leuk prijsje. Misschien kun je ook wat spullen lenen van vrienden of familie. 

Wij vergelijken daarnaast de prijzen voor je van diverse aanbieders. Zo heb jij altijd de beste deal. Bekijk onze prijsvergelijker. Advies nodig over het aanschaffen van je babyuitzet? Bekijk onze koopgids voor meer informatie. 

Regel je kraamzorg

Kraamzorg badjeDe kraamweek is een hele bijzondere en heftige periode. Je bent aan het herstellen van je bevalling, krijgt de zorg voor je kindje erbij en je slaapt gemiddeld wat minder. Daarom krijg je de eerste acht dagen na je bevalling hulp van een kraamverzorgster.

In de kraamweek houdt ze jouw gezondheid en die van je kindje goed in de gaten. Ze meet dagelijks jullie temperatuur en houdt het gewicht en de kleur van je kindje goed in de gaten. Ook kijkt ze of je niet teveel bloed verliest en controleert ze de stand van je baarmoeder en je hechtingen. Maar niet alleen jullie gezondheid is belangrijk, ook moet je bij een eerste kindje nog veel leren. Ze zal jullie daarom leren hoe je je kindje verzorgt en voedt. Een kraamverzorgster komt gemiddeld 49 uur verdeeld over 8 dagen. Vraag kraamzorg tussen de tiende en zestiende zwangerschapsweek aan.

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader

Je kan beginnen overuren te maken, want er moet geshopt worden. ”Positiekleding”… Zorg ervoor dat je dat woord niet te vaak gebruikt, want in haar oren noem je haar gewoon dik. Laat haar maar lekker winkelen. Met een beetje mazzel koopt ze nog wat leuks voor jou!
BabyBaby