Menstruatiecyclus
Om te begrijpen hoe een ovulatietest werkt en wanneer je kunt beginnen met testen is het handig om te begrijpen hoe de menstruatiecyclus werkt. Een gemiddelde cyclus duurt 28 dagen en bestaat uit twee fasen; de folliculaire fase en de luteale fase. De folliculaire fase duurt ongeveer veertien dagen en begint op de eerste dag van je menstruatie. Hij eindigt voor de eisprong. In de folliculaire fase groeit het follikel, of eiblaasje, waar de eicel in zit onder invloed van hormonen.
Als één follikel groot genoeg is, zal de hypofyse een eisprong stimuleren door het hormoon LH (Luteïniserend Hormoon) af te geven. Dit is de LH piek. Ongeveer 36 tot 48 uur na de LH piek zal het follikel springen en komt de eicel vrij; de ovulatie of eisprong. Je bent gemiddeld twee dagen voor en één dag na je eisprong vruchtbaar.
Een ovulatietest meet de hoeveelheid LH in je urine en laat zien wanneer de LH piek is. Wanneer de hoeveelheid LH piekt ben je dus het meest vruchtbaar en is de kans op een zwangerschap het grootst.
Je zult misschien denken, hoe kan ik vruchtbaar zijn zonder dat mijn eisprong heeft plaatsgevonden? De eicel kan maximaal 24 uur na de eisprong worden bevrucht. De zaadcellen van een man kunnen daarentegen een paar dagen overleven in jouw lichaam. Ze leven gemiddeld drie dagen voordat ze afsterven. Daarom heb je de meeste kans op bevruchting als je kort voor de eisprong vrijt.
Dag voor/na ovulatie | Vruchtbaarheid | Vrijen |
6 dagen voor de ovulatie | Bevruchting zeer onwaarschijnlijk | x |
5 dagen voor de ovulatie | Laag vruchtbaar | |
4 dagen voor de ovulatie | Beetje vruchtbaar | x |
3 dagen voor de ovulatie | Beetje vruchtbaar | |
2 dagen voor de ovulatie | Meest vruchtbaar | x ← LH Piek |
1 dag voor de ovulatie | Meest vruchtbaar | |
Dag van de ovulatie | Meest vruchtbaar | x |
1 dag na de ovulatie | Alleen de eerste uren vruchtbaar | |
2 dagen na de ovulatie | Geen kans op bevruchting | x |
Wanneer doe je een ovulatietest?
Een ovulatietest doe je enkele dagen achter elkaar. Om je weten wanneer je moet beginnen met een ovulatietest moet je weten hoe lang jouw menstruatiecyclus duurt. Tel hiervoor het aantal dagen van de eerste dag van je menstruatie tot de laatste dag voor je volgende menstruatie. Begin zeventien dagen voor je volgende menstruatie met testen. Doe de ovulatietest enkele dagen achter elkaar op hetzelfde tijdstip tot je de LH piek hebt gevonden.
Als je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt is het lastiger om de LH piek te vinden. Als je bijhoudt wanneer je menstrueert kun je de kortste cyclus van het afgelopen jaar berekenen en deze als uitgangspunt nemen. Als je het niet hebt bijgehouden begin dan 22 dagen voor je volgende menstruatie met testen. Heb je de LH piek niet gevonden? Begin dan volgende cyclus dan nog een paar dagen eerder met testen.
Op welk tijdstip kun je het beste een ovulatietest doen?
Je kunt het beste testen om twaalf uur ’s middags. De LH piek komt ‘s ochtends op gang en bereikt het hoogtepunt rond twaalf uur ’s middags. Gebruik daarom geen ochtendurine. Drink ook niet teveel water vooraf. Water verdunt je urine waardoor je de LH piek zou kunnen missen.
Welke soorten ovulatietesten zijn er?
Je hebt de keuze uit een midstream of dipstick ovulatietest.
Midstream
Bij een midstream ovulatietest plas je over de stick. Het testpapier zuigt de urine op en geeft bij de aanwezigheid van LH twee streepjes op het display. Één controlestreep en één teststreep. Ben je niet vruchtbaar, dan zie je alleen de teststreep verschijnen. Het is niet altijd even makkelijk om over de teststrip te plassen. Het is ook mogelijk om je urine op te vangen en de teststrip er een paar seconden in de dippen. Lees voor gebruik van de ovulatietest altijd goed de bijsluiter zodat je precies weet hoe je het resultaat moet aflezen. Dit kan per merk verschillen.
Dipstick
Bij een dipstick ovulatietest vang je eerst je urine op in een schoon bakje of schaaltje. Vervolgens dip je hier het stickje in. Bij een LH piek in je urine ontstaat er, net als bij de midstream zwangerschapstest, twee streepjes. Éen controle streep en één teststreep. De dipstick is een eenvoudige, effectieve en betaalbare test om je vruchtbare dagen te vinden.
Hoe gebruik je een midstream ovulatietest?
Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing van de ovulatietest die je hebt gekocht. Er kunnen onderling verschillen zitten tussen de wachttijd en de manier waarop getoond wordt dat je vruchtbaar bent.
- Haal de test pas voor gebruik uit het folie.
- Vang je urine op in een schoon potje. Doop de stick hier ongeveer 5 seconden in. Je kunt een midstream ovulatietest ook direct in de urinestraal houden.
- Wacht het aangegeven aantal minuten.
- Er ontstaat een streepje, dit is de controlestreep. Is er daarnaast nog een streep zichtbaar? Dan ben je vruchtbaar. Is er een tweede streep aanwezig maar erg licht? Dan zit LH piek eraan te komen. Test in dat geval nog een keer in het begin van de avond en de volgende dag om twaalf uur. Dan weet je zeker dat je de LH piek niet mist.
Waar let je op voor of tijdens het testen?
Open de verpakking pas voor het testen
Open de verpakking van de ovulatietest pas vlak voor het testen zodat je geen valse resultaten krijgt.
Gebruik geen ochtendurine
De hoeveelheid LH in je urine loopt ‘s ochtends op en bereikt een piek rond twaalf uur ’s middags.
Test elke dag rond dezelfde tijd
Probeer elke dag rond dezelfde tijd te testen. Wanneer je de eerst dag ’s middags test en de volgende dag begin van de avond kan het zijn dat je de LH piek mist.
Drink niet teveel water voor het testen
Als je veel drinkt is je urine verdunt. Hierdoor kan het zijn dat de hoeveelheid LH niet meetbaar is in je urine.
Test bij een licht streepje dezelfde dag nog een keer
Als de ovulatietest een licht streepje laat zien zit je LH piek eraan te komen. Test op dezelfde dag nog een keer om zeker te weten dat je de piek niet mist.
Hoe betrouwbaar is een ovulatietest?
Een ovulatietest is voor 99% betrouwbaar. De test kan minder betrouwbaar worden als de verpakking al open is omdat de teststof reageert met vocht in de lucht. Ook is een ovulatietest niet meer betrouwbaar als deze over datum is.
Ovulatietest na miskraam
Kort na een miskraam kan er nog een hoge hoeveelheid LH in je urine aanwezig zijn. Hierdoor is het mogelijk dat je met een ovulatietest een valse positief krijgt. Heb je kort geleden een miskraam gehad? Test dan meerdere dagen achter elkaar. Als je een paar dagen achter elkaar een positieve testuitslag krijgt is dit een valse positief. Je kunt in dat geval beter even wachten tot deze hormonen uit je urine zijn verdwenen. Dat kan circa vijf tot tien weken duren. Om het risico te vermijden dat het geen valse positief is en je de LH piek mist, kun je natuurlijk een keer extra vrijen.
Ovulatietest als zwangerschapstest
Een zwangerschapstest test de aan- of afwezigheid van hCG in je urine. hCG wordt door de placenta aangemaakt na innesteling van het embryo. De ovulatietest test de hoeveelheid LH in urine, een hormoon dat wordt aangemaakt door de hypofyse. Alhoewel dit twee verschillende hormonen zijn lijken ze erg op elkaar. Je kunt de ovulatietest daarom ook gebruiken als zwangerschapstest. Maar pas hier wel mee op, een positieve test kan ook aangeven dat je een late eisprong hebt.
Vrijen in je vruchtbare periode
Als je de LH piek hebt gevonden is het tijd om te vrijen. Maar pas op dat het geen verplicht nummertje wordt. Blijf genieten van elkaar en de intimiteit. Als je te druk bezig bent met zwanger worden kan dit een negatief effect hebben op je vruchtbaarheid.
Als je als vrouw opgewonden bent produceert de vaginawand meer vocht. Hierdoor kunnen de zaadcellen van de man gemakkelijker de eicel bereiken. Bij de mannen geldt hoe krachtiger het orgasme, hoe krachtiger de zaadcellen de vagina in worden geëjaculeerd.
Dus creëer een intiem avondje met z’n tweeën. Zet de kaarsjes aan, haal de massageolie tevoorschijn en geniet vooral van elkaar.