Skip to content

Eerste week

Week 0 van je zwangerschap is een beetje misleidend, want eigenlijk ben je nog niet zwanger en kun je ook nog niet zwanger worden. Deze week gaat namelijk in op de eerste dag van je laatste menstruatie.
Chocola

Je kindje in week 0

Vroeger werd gedacht dat vrouwen zwanger werden tijdens de menstruatie. Daarom was de week na je menstruatie je eerste zwangerschapsweek. Omdat in de meeste gevallen de exacte datum van conceptie niet zeker is en de eerste dag van je laatste menstruatie wel vaststaat, wordt deze rekenmethode nog steeds gebruikt.

Je menstruatiecyclus begint dus op de eerste dag van je laatste menstruatie en duurt gemiddeld 28 dagen. In je vorige cyclus is het slijmvlies verdikt een klaargemaakt voor een bevruchte eicel. Als er geen bevruchte eicel in nestelt wordt in week één het verdikte baarmoederslijmvlies (het endometrium) afgestoten en verlies je bloed en slijm, je ongesteldheid. Een gemiddelde ongesteldheid duurt 5 dagen, maar kan variëren van 3 tot 7 dagen. Naast de welbekende buikkrampen en rugpijn, wat veroorzaakt wordt door samentrekkingen van de baarmoeder,voel je je meestal ook niet erg fit. Dit komt door het lage oestrogeen niveau. Deze stijgt weer in de loop van de week waardoor je je opgewekter en vrolijker voelt aan het eind van je ongesteldheid.

Deze week ben je dus ongesteld. Ga lekker met een stukje chocola en een kopje thee op de bank zitten. Dekentje, vrouwenfilm, tissues erbij. We zijn niet alleen gek op chocola, maar tijdens je menstruatie is het ook nog eens nuttig. Deze week is je oestrogeen- en progesteron niveau uit balans waardoor je trek krijgt in voedsel dat rijk is aan koolhydraten en magnesium. En toevallig is chocola rijk aan magnesium (en ook gewoon erg lekker). Dus geniet er van. Zorg er wel voor dat je naast je chocola en thee ook genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt. Voedingsmiddelen als noten en zaden, wilde zalm, spinazie, banaan of eieren zorgen namelijk voor de aanmaak van serotine; het gelukshormoon. En bedenk dat dit voorlopig misschien wel je laatste ongesteldheid is.

Menstruatiecyclus

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkeling van je kindje

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader

Officieel ben je nog geen aanstaande vader, want jullie weten nog niet dat jullie zwanger gaan worden. (Je leest het goed, jullie worden allebei zwanger…). Als je dit achteraf leest, zal je wel een aantal ‘’oh ja’- of ‘’wist ik dit toen maar’’-momenten hebben.

Deze week is een goede oefening voor de komende negen maanden, want dacht je dat de hormonen van je vrouw of vriendin nu erg zijn? Maak dan je borst maar nat. Hieronder een paar tips om je eigen ‘’vaderschapspijn’’ te verlichten.

Tip 1: Chocola, chocola, chocola

De gemiddelde vrouw is al gek op chocola, maar vanaf nu neemt dit bizarre vormen aan. Nog meer dan normaal heeft ze een chocola behoefte. Kort gezegd zitten in chocola stoffen die een vrouw kwijt raakt tijdens haar ongesteldheid en ook tijdens de zwangerschap is de hormoonspiegel van slag. Chocola hersteld de balans weer een beetje. Zorg dus dat er altijd wat in huis is, anders ben je aan de beurt.

Tip 2: Prikkelbaar

Is je vriendin tijdens haar ongesteldheid wat prikkelbaar? Grote kans dat haar vitamine B6 gehalte wat laag is. Als je er toch al op uitgestuurd bent voor chocola, neem dan gelijk even wat zalm, kip, graanproducten of aardappelen mee. En als je echt punten wil scoren, laat haar lekker op de bank zitten met een kopje thee terwijl jij een lekkere zalm wrap voor haar klaarmaakt. Wel volkoren wraps natuurlijk. (kan je daarna weer rustig voetbal kijken)

Tip 3: Is goed lieverd

De derde tip sluit aan bij de vorige tips. Vrouwen die ongesteld zijn staan natuurlijk een beetje bekend om hun prikkelbaarheid. (Zeg alleen nooit dat ze prikkelbaar is omdat ze ongesteld/ zwanger is). Ga ook vooral niet met haar in discussie. Zelfs niet als je weet dat je gelijk hebt, want je wint het nooit. Deze week en vooral de eerste dagen is het juiste antwoord; ‘’is goed lieverd’’. En bedenk, als je je kaarten goed speelt heb je de komende maanden misschien wel een bob.