Je baby in de 29e week van je zwangerschap
De laatste groeispurt van je kindje is deze week begonnen. De afgelopen weken groeide hij honderd gram per week, dat verdubbeld nu naar tweehonderd gram per week. En dit is nog niet eens de grootste groeispurt die je kindje in de baarmoeder meemaakt. In de eerste maand van de zwangerschap is de eerste cel van je kindje tienduizend keer zwaarder geworden.
Dankzij deze laatste groeispurt heeft je kindje minder ruimte in de buik. Hij gaat dan ook steeds meer richting zijn geboorte houding. Dit is in 97% van de gevallen met het hoofdje naar beneden. Je kindje kan dan in de achterhoofdsligging of voorhoofdsligging liggen. De achterhoofdsligging is de meest voorkomende houding en ideaal voor de geboorte. Hij ligt dan met z’n voeten opgekruld en zijn achterhoofd naar beneden. Zijn kin ligt op zijn borst en zijn rug richting jouw buik. Het is naast deze houding ook mogelijk dat je kindje ligt in dwarsligging, stuitligging, kruinligging of als sterrenkijker. Deze houdingen kunnen de geboorte lastiger en risicovoller maken. Maar voor nu hoef je je nog geen zorgen te maken als je kindje niet in de achterhoofdsligging ligt. Hij heeft nog een aantal weken de tijd en ruimte om te draaien in de juiste houding. Je verloskundige zal tijdens elke controle voelen hoe je kindje ligt.
Je kindje heeft al echt zijn eigen persoonlijkheid en ritme. Dit zal je misschien ook zelf al hebben gemerkt. Is jouw kindje heel druk in de buik of juist rustig? Is je kindje s ochtends, ‘s avonds of misschien zelfs ‘s nachts erg actief? Veel ouders merken dat dit temperament en ritme ook na de geboorte past bij hun kindje, maar dat hoeft niet. Het kan zijn dat je kindje nu vooral reageert op jou en jouw ritme.
Jij in de 29e week van je zwangerschap
Gedurende de zwangerschap kunnen je borsten flink veranderen. Je borsten groeien, je tepelhof wordt groter en donkerder en je tepels steken wat meer uit. Daarnaast kunnen je borsten al wat melk aanmaken.
Misschien is het je al opgevallen dat je beha’s niet lekker meer zitten en niet meer dicht kunnen. Dat is niet zo gek. Door het groter worden van je melkklieren kunnen je borsten wel een paar cupmaten groeien. Beginnen je borsten pijn te doen? Dan is dit misschien het moment om over te stappen naar zwangerschapsbeha’s. Deze bieden de juiste ondersteuning en hebben vaak geen knellende beugels. Ook beschikken ze over brede en zachte bandjes zodat ze het extra gewicht van je borsten kunnen verdelen. Kies voor verstelbare beha’s zodat ze kunnen meegroeien met je borsten.
Naast het groeien van je borsten steken je tepels wat meer uit, wordt je tepelhof donkerder en groter en kunnen er bultjes zichtbaar worden. Deze bultjes lijken op kleine pukkeltjes, maar probeer ze niet uit te knijpen. Deze bultjes zijn de klieren van Montgomery en produceren een olieachtige stof die je tepels beschermt tegen uitdroging en een ontsmettende werking heeft. Er zijn ook onderzoeken die aantonen dat de klieren een geur afscheiden. Deze geur helpt je kindje om de tepel te vinden en stimuleert om meer te drinken.
Onder invloed van prolactine maken je borsten ook tijdens de zwangerschap al melk aan. Hierdoor kun je last krijgen van lekkende borsten, dit kan variëren van een paar druppeltjes tot een flinke vlek. Wanneer je borsten veel melk lekken of je er erg last van hebt, kun je zoogcompressen gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar als wegwerp of wasbaar model. Gebruik je vaak een zoogcompres dan is het de moeite waard om te investeren in wasbare compressen. Wanneer er tijdens de zwangerschap geen melk uit je borsten komt, hoef je je geen zorgen te maken. Dit zegt niets over de melkproductie na de geboorte van je kindje.
Aankomen zwangerschap
Met 29 weken zwangerschap ben je ongeveer 8,4 kilo aangekomen. Tot het einde van de zwangerschap komt hier nog 6,6 kilo bij. Maar dit zijn gemiddelden en verschilt van vrouw tot vrouw. Met een gezond BMI is het advies om gedurende je zwangerschap tussen de 11,5 en 16 kilo aan te komen bij een eenling. Had je voor de zwangerschap overgewicht dan is het verstandig om iets minder aan te komen om je lichaam niet te zwaar te belasten. Had je voor de zwangerschap ondergewicht dan mag je wat extra aankomen.
Bij de geboorte weegt je kindje ongeveer 3,5 kilo, dus waar komen die andere kilo’s vandaan?
- Je kindje: 3000-3500 gram
- Baarmoeder: 800-1000 gram
- Placenta: 500 gram
- Vruchtwater en vocht: 1500-2000 gram
- Extra bloed: 1500 gram
- Borsten: 500 gram
- Vet: 1500-3000 gram
Wist je trouwens dat het formaat van je buik niets zegt over de grootte van je kindje? Vrouwen met een grote buik kunnen evengoed een klein kindje krijgen en vrouwen met een kleine buik kunnen evengoed een wat groter kindje krijgen. Het formaat van je buik is naast je kindje ook erg afhankelijk van de hoeveelheid vruchtwater en vet.
Seks tijdens de zwangerschap
Hoe zit het met jouw libido? Is deze sky high en geniet je meer van seks of moet je er juist niet aan denken? Terwijl je in het eerste trimester niet aan seks moest denken is je libido in het tweede trimester waarschijnlijk weer wat terug gekomen. Je barste van de energie en je buik zat nog niet erg in de weg. Daarnaast zijn tijdens de zwangerschap je schaamlippen, clitoris en tepels beter doorbloed waardoor ze sneller geprikkeld raken en de seks lekkerder is. Een orgasme kan hierdoor ook intenser zijn.
Maar hoe zit het met seks tijdens het derde trimester? Je intieme delen zijn nog steeds beter doorbloed waardoor de seks lekkerder en intenser is. En door je volle rondingen ben je vrouwelijker dan ooit. Helaas voelen niet alle vrouwen zich mooi en zijn zelfs onzeker. Hoe je je ook voelt, praat erover met je partner.
Misschien heb je juist wel zin in seks maar lukt het niet meer omdat je buik in de weg zit. Denk dan eens na over standjes waarbij je buik niet in de weg zit zoals:
- Lepeltje lepeltje. In deze houding ligt je partner achter en hoef jij niet op je rug te liggen.
- Vrouw bovenop. Wanneer jij bovenop zit heb je de controle en kun je zelf bepalen wat fijn voelt. Een nadeel hiervan is dat het lichamelijk wat zwaar kan zijn.
- Op zijn hondjes. In deze houding zit jij op je handen en knieën terwijl je partner achter je zit.
- Man bovenop. In dit standje lig jij op je rug terwijl je partner op zijn handen en knieën steunt. Let er in deze houding wel op dat je partner niet op je buik ligt.
En dan de meest gestelde vraag over seks tijdens de zwangerschap: Is het veilig? Het antwoord is Ja. Je baarmoeder is veilig afgesloten met een vruchtvlies. Je hoeft je dus geen enkele zorgen te maken dat je partner je kindje kan raken met zijn penis. Er zijn wel een paar situaties wanneer je beter geen seks kunt hebben. Als eerst na het breken van je vliezen. Het vruchtvlies is in dat geval gebroken waardoor je kindje niet meer beschermd is tegen infecties. Ook wanneer je last hebt van weeën voor de 37e zwangerschapsweek kan je beter geen seks hebben omdat dit de bevalling kan opwekken. En ten slotte kun je beter niet vrijen wanneer je partner een soa heeft, maar dit geldt natuurlijk niet alleen voor je zwangerschap. Zijn er redenen waardoor je twijfelt of het verstandig is om te vrijen? Overleg dan met je verloskundige.
Carpaal tunnelsyndroom tijdens de zwangerschap
Een kwaaltje die je misschien niet aan je zwangerschap koppelt zijn pijnlijke vingers of een tintelend gevoel of dof gevoel in je handen. Toch kan het zijn dat je last krijgt van Carpaal tunnelsyndroom als gevolg van je zwangerschapshormonen. Maar wat is Carpaal tunnelsyndroom, hoe kun je het herkennen en wat kun je eraan doen?
Ter hoogte van je pols loopt de middelste armzenuw door een smal kanaal, de carpale tunnel. Wanneer je tijdens de zwangerschap veel vocht vasthoudt kan het bindweefsel in je arm opzetten. Hierdoor wordt de carpale tunnel smaller en knelt de middelste armzenuw af. Het gevolg: een gezwollen of dof gevoel in je hand, pijnlijke prikkelende vingers, minder kracht in je vingers en in sommige gevallen een uitstralende pijn naar je onderarm, ellenboog en schouders. Je zult merken dat je ‘s nachts en wanneer je wakker wordt meer pijn hebt. Dit wordt gelukkig in de loop van de dag wat minder.
Carpaal tunnelsyndroom gaat vaak na de bevalling vanzelf weer over. Wanneer je er erg last van hebt, kun je het beste even langs je huisarts gaan. Toch zal het in veel gevallen niet behandeld worden. Je kunt onderstaande tips proberen om je klachten wat te verminderen:
- Draag ‘s nachts een brace of spalk
- Houdt na een warme douche je armen onder de koude kraan om de doorbloeding te stimuleren
- Blijf je armen en polsen goed bewegen zonder ze te veel te belasten. Laat werkzaamheden waar je veel je pols gebruikt even door je partner doen.
- Strek, wanneer je last hebt van tintelingen, je armen regelmatig even boven je hoofd en strek en beweeg je vingers.
Geboorteplan
Weet je al precies wat je wilt tijdens de bevalling of heb je nog niet de tijd gehad om je goed in te lezen? Deze week is een goed moment om te beginnen met je geboorteplan. Het geboorteplan is dé manier om je partner, verloskundige en andere zorgverleners te laten weten wat jouw wensen zijn tijdens de bevalling. Bereid je goed voor en neem de tijd om je plan te schrijven.
Dus hoe schrijf je een goed geboorteplan? Bedenk eerst goed wat je wilt tijdens je bevalling. Waar wil je bevallen, wie wil je erbij hebben en wil je dat er foto’s worden genomen? En vind je het misschien fijn om muziek of kaarsen aan te hebben? Schrijf al je wensen voor jezelf op.
Ga vervolgens een avondje zitten en lees je goed in. Wat zijn de mogelijkheden? Misschien is er meer mogelijk dan je dacht of zijn er dingen mogelijk waar je nog niet eens aan hebt gedacht. Vraag ook rond in je eigen omgeving, wat vond je moeder, zus of vriendinnen fijn tijdens de bevalling? En zijn er dingen die ze hebben gemist of die ze graag anders hadden gehad? Schrijf ook deze punten voor jezelf op.
De volgende stap is het maken van je geboorteplan. Een geboorteplan is een summiere samenvatting van je wensen van één tot twee a4’tjes. Probeer het kort en krachtig te houden zodat een zorgverlener je plan snel kan scannen. Punten die je in je geboorteplan kunt noteren zijn:
- Waar wil je bevallen? Ziekenhuis, geboortehuis of thuis?
- Wie mag er bij de bevalling aanwezig zijn?
- Wil je graag dat er foto’s genomen worden, zo ja wie gaat deze maken?
- Heb je specifieke wensen voor de ruimte waarin je bevalt?
- Hoe sta je tegenover een stagiair bij je bevalling?
- Hoe wil je dat er met jou gecommuniceerd wordt? Wil je van alles op de hoogte gehouden worden of liever in je eigen “bubbel” blijven en alleen het essentiële horen?
- Wie is er beslissingsbevoegd in het geval jij dit niet meer bent?
- Wil je dat er mensen gebeld worden voor of tijdens de bevalling, zo ja, wanneer en wie gaat er bellen?
- Wil je een seintje wanneer het de laatste kans is om nog naar het ziekenhuis te gaan?
- In welke houding wil je bevalling?
- Zijn er dingen die je absoluut niet wilt tijdens je bevalling?
- Wil je tips en adviezen krijgen tijdens je bevalling?
- Hoe sta je tegenover pijnbestrijding?
- Heb je al één of meerdere kinderen, waar gaan die naar toe tijdens de bevalling?
- Welke soorten pijnbestrijding wil je wel en welke niet?
- Mocht er een keizersnede nodig zijn, wie wil je hier bij hebben?
- Mochten er onvoorziene omstandigheden zijn waardoor jij of je kindje geopereerd moet worden, wil je dat je partner bij jou blijft of bij je kindje?
- Wil je zelf je kindje opvangen?
- Wie gaat de navelstreng doorknippen?
- Wat wil je met de placenta na de geboorte?
- Wil je na de bevalling meteen borstvoeding geven?
- Heb je specifieke wensen voor het lichamelijke onderzoek van je kindje na de bevalling?
Kies alleen de punten uit die voor jou belangrijk zijn, je hoeft ze niet allemaal te beantwoorden. En geen zorgen, je geboorteplan is niet definitief. Je weet nooit van de voren hoe je bevalling gaat lopen en hoe jij je op dat moment voelt. Je kunt daarom altijd afwijken van het geboorteplan. Helaas kunnen er ook omstandigheden zijn waardoor zorgverleners geen rekening kunnen houden met je wensen.
Heb je vragen over de bevalling of loop je vast met je geboorteplan? Bespreek het met je verloskundige. Deze kan je tips of extra informatie over de bevalling geven en eventuele vragen beantwoorden. Je verloskundige heeft al veel bevallingen meegemaakt en weet wat er allemaal mogelijk is.
Maak wanneer je geboorteplan definitief is twee kopieën. Eentje voor in je vluchtkoffer en eentje voor thuis. En vergeet niet je partner te laten weten waar het geboorteplan ligt zodat hij deze tijdens de bevalling aan de zorgverlener kan geven.