42 weken zwanger

Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Intro «41 weken zwanger Zwangerschapskalender Samenvatting week ()  – – – – – – Je baby in de ()e week van je zwangerschap  Content Jij in de ()e week van je zwangerschap  Ook interessant voor jou Zwangerschapstest Ovulatietest Ovulatie; Wat zijn je vruchtbare […]
40 weken zwanger

Samenvatting week 42 

42 weken zwanger

Je baby in de 42e week van je zwangerschap 

Het lijkt erop dat je kindje er nog lekker bij je zit. Maar je hoeft nu niet lang meer te wachten, hij kan namelijk niet veel langer in je buik blijven zitten. Des te langer hij vanaf nu blijft zitten des te groter de kans op complicaties. Maar geen zorgen, je verloskundige houdt je deze week daarom extra in de gaten.

Als je kindje nu wordt geboren is hij eigenlijk nog gewoon “op tijd”. Alle kindjes die worden geboren tussen de 37 en 42 weken zijn op tijd geboren. Ook al voelt dit voor jou misschien niet zo. Ondanks dat slechts 4 à 5% geboren wordt op de uitgerekende datum is het toch de datum waar je al 9 maanden naar toe leeft. En deze is nu alweer een tijdje verstreken.

Na 42 weken is de placenta “op” en gaat hij wat minder goed werken. Hierdoor kan je kindje wat minder zuurstof en voeding krijgen. Ook neemt de hoeveelheid vruchtwater vaak af en neemt het risico toe dat je kindje in het vruchtwater poept. Daarom wordt je in Nederland na 42 weken zwangerschap ingeleid.

Wanneer je ingeleid wordt zal de verloskundige je overdragen aan het ziekenhuis. Dit houdt ook in dat je in het ziekenhuis gaat bevallen met een medische indicatie. Één of twee dagen voor het inleiden controleert een medisch verloskundige jouw gezondheid en die van je kindje. Ook zal ze inwendig gaan controleren of de baarmoedermond al is verstreken. Daarnaast krijg je informatie over wat je allemaal kunt verwachten zodat je goed voorbereid de bevalling ingaat. Als tijdens het inwendige onderzoek blijkt dat je baarmoeder nog niet is verstreken krijg je vaginale tabletten of een ballonnetje om je baarmoedermond te laten rijpen. Dit heet Primen en kan enkele dagen duren.

Soms is dit al genoeg om je bevalling spontaan op gang te laten komen. Als dit niet het geval is zal, wanneer je baarmoedermond rijp is, je vliezen worden gebroken door de medisch verloskundige. Dit zal geen pijn doen. Ook dit kan ervoor zorgen dat de weeën natuurlijk op gang komen. Helaas is dit meestal niet het geval. De volgende stap is het op gang brengen van weeën middels een infuus met oxytocine, een weeën stimulerend hormoon. Je kindje zal nadat het infuus is aangebracht binnen 24 uur worden geboren.

42 weken zwanger

Jij in de 42e week van je zwangerschap 

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader