Skip to content
Geitenkaas

Geitenkaas tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap moet je extra voorzichtig zijn met voeding. Het is belangrijk dat je gezond eet en bepaalde producten vermijdt, zoals sommige vissoorten en deli-vleeswaren. Maar hoe zit het met geitenkaas tijdens je zwangerschap? Is deze kaassoort veilig om te eten?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is geitenkaas?

Geitenkaas is een zacht kaasproduct dat gemaakt wordt van geitenmelk. De oorsprong ervan dateert al terug tot de oudheid, waar het eerst in het Midden-Oosten werd geproduceerd. Geitenkaas is een verscheidenheid aan kaassoorten die met of zonder rijping kunnen worden gegeten. Er zijn veel verschillende soorten geitenkaas, variërend van zachte en halfharde varianten tot harder. Zachte geitenkaas is meestal de smeuïgste, terwijl harde kaassoorten eerder het type kaas zijn dat gebakken of gerookt kan worden.

Is geitenkaas veilig tijdens de zwangerschap?

Hoewel het eten van geitenkaas tijdens de zwangerschap algemeen als veilig beschouwd wordt, moet je wel rekening houden met infecties die kunnen optreden door bepaalde soorten kaas. Listeriose is een bacteriële infectie die kan worden veroorzaakt door het eten van voedsel dat is besmet met listeria bacteriën. Om dit risico te minimaliseren, is het belangrijk om alleen geitenkaas te eten dat gepasteuriseerd is en geen rauwe melk bevat. Harde geitenkaas soorten worden gemaakt van gepasteuriseerde melk waardoor je deze veilig tijdens de zwangerschap kunt eten. Zachte geitenkaas wordt soms gemaakt van rauwe melk, wat de kans op listeria-bacteriën vergroot. Deze worden dan ook afgeraden tijdens de zwangerschap.

Listeriose

Listeria is een bacterie die voedselinfecties kan veroorzaken, bekend als listeriose. Deze infectie kan gevaarlijk zijn voor jou en je kindje. Listeriose kan leiden tot vroeggeboorte, miskraam, doodgeboorte of ernstige gezondheidsproblemen bij pasgeboren baby’s.

Hoe kan je rauwe melk herkennen op de verpakking?

Om er zeker van te zijn dat je geen geitenkaas eet die gemaakt is van rauwe melk, is het belangrijk om de verpakking te controleren voordat je het product eet. Geitenkaas die gemaakt is van rauwe melk en die je beter kunt vermijden tijdens de zwangerschap, kun je herkennen aan de termen ‘au lait cru’ of ‘rauwe melk’ in de ingrediëntenlijst op de verpakking. Koop je jouw geitenkaas bij de kaasboer? Vraag dan voor de zekerheid even na of geitenkaas van rauwe of gepasteuriseerde melk is gemaakt.

Voordelen van geitenkaas tijdens de zwangerschap

Dankzij de aanwezigheid van essentiële vitaminen en mineralen heeft geitenkaas ook vele gezondheidsvoordelen. Zo bevat geitenkaas onder andere fosfor, magnesium, calcium en kalium. Kalium speelt een cruciale rol in de stofwisseling en helpt bij het reguleren van de bloeddruk. Calcium is essentieel voor de ontwikkeling van sterke botten en tanden, terwijl magnesium bijdraagt aan zowel de botontwikkeling als aan het ontspannen van de spieren. Fosfor, samen met calcium, zorgt eveneens voor gezonde botten en tanden.

Daarnaast bevat geitenkaas ook de vitaminen B2 en B12. Vitamine B2 is belangrijk voor het zenuwstelsel, het energieniveau en de spijsvertering. Bovendien is het goed voor de huid en het gezichtsvermogen. Vitamine B12 is essentieel voor de vorming van rode bloedcellen en het functioneren van het zenuwstelsel. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede.

Alternatieven voor geitenkaas tijdens de zwangerschap

Voor degenen die minder of geen geitenkaas willen eten tijdens de zwangerschap, zijn er veel alternatieven. Andere kaassoorten waarvoor je kunt kiezen, zoals mozzarella en feta, bevatten ook veel voedingsstoffen. Ook plantaardige alternatieven zoals tofu of sojabonen bevatten eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen om aan te vullen in een gezond zwangerschapsdieet.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.