Skip to content
27 weken zwanger

27 weken zwanger

Dit is de laatste week van het tweede trimester, je zit dus alweer op tweederde van je zwangerschap. Je kindje groeit vooral in gewicht en beweegt er nog lekker op los. Een mooi moment om samen met je partner contact te maken met je kindje wanneer hij wakker is. Helaas nemen na het tweede trimester ook de kwaaltjes toe, brandend maagzuur, slecht slapen of last van je bekken? Dit doe je eraan.

Je kindje is zo groot als een :

Rode kool
Rode kool
ruler
34 cm
weighing-machine
850 gram
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Je baby in de 27e week van je zwangerschap

Je kindje neemt niet veel meer toe in lengte maar wel in gewicht. Hij groeit nog steeds met 100 gram per week. Dit klinkt misschien veel maar over een paar weekjes verdubbeld dit naar 200 gram per week. Ondanks dat je al bijna op tweederde van je zwangerschap zit, zit je kindje nog niet op een derde van zijn geboortegewicht. De komende tijd gaat hij zich dus richten op het creëren van extra gewicht. Deze heeft hij na zijn geboorte nodig om zijn lichaam op temperatuur te houden.

Ondertussen voel je je kindje regelmatig bewegen, maar je partner voelt dit niet. Je kindje heeft nog steeds lekker ruimte om de schoppen en duikelen en wordt steeds sterker. Hij beweegt veel om zijn spieren en fijne motoriek te trainen. Vanaf nu worden de bewegingen ook aan de buitenkant steeds beter voelbaar. Een goed moment om af en toe even samen met je partner contact te maken met jullie kindje. Ga ervoor zitten op een moment waarvan je weet dat je kindje actief is. Laat je partner met zijn handen over je buik wrijven. Je kindje zal waarschijnlijk naar de handen van je partner gaan en er misschien wel tegenaan trappelen of liggen. Beweeg een beetje met je handen om je kindje mee te laten bewegen en speel op deze manier met hem. Uiteraard zijn niet alle kindjes hetzelfde en bewegen ze niet allemaal naar je handen toe. Maar het is leuk om te proberen.

Wist je dat de meeste baby’s geboren worden met blauwe ogen? De kleur van je kindje zijn ogen hangt af van de hoeveelheid pigment (melanine). Hoe meer pigment hoe donkerder de ogen. Zonder pigment heb je blauwe ogen. In het eerste levensjaar neemt de hoeveelheid pigment toe, daarom worden de meeste baby’s geboren met blauwe ogen. Welke kleur ogen je kindje uiteindelijk krijgt is genetisch bepaald.

Jij in de 27e week van je zwangerschap

Prolactine - bostvoedingMisschien is het je al opgevallen dat je beha’s niet zo lekker meer zitten. Of misschien pas je zelfs je oude beha’s helemaal niet meer. Door het groeien van je melkklieren nemen je borsten flink in omvang toe, ze kunnen zelfs een paar cupmaten groeien tijdens de zwangerschap. Maar niet alleen je borsten ook je tepels veranderen.

Onder invloed van hCG wordt je tepelhof donkerder en groter. Ook worden er kleine bultjes zichtbaar die lijken op pukkeltjes, de klieren van Montgomery. Deze klieren produceren een olieachtige substantie welke een ontsmettende werking heeft en je tepels beschermt tegen uitdroging. Ook scheidden de klieren een geur af die je kindje helpt de tepel te vinden en stimuleert om meer te drinken. Je tepel zelf wordt daarnaast wat groter en steekt meer uit zodat je kindje makkelijker kan drinken.

Onder invloed van prolactine kunnen je borsten al melk aanmaken. Dit gaat om colostrum, de eerste melk die je kindje na de geboorte drinkt. Het beschermt je kindje tegen infecties en zit vol belangrijke voedingsstoffen. Tijdens de zwangerschap kan deze melk uit je borsten lekken. Dit kan variëren van een paar druppeltjes tot een flinke vlek in je beha. Wanneer je hier erg last van hebt kun je gebruik maken van zoogkompressen.

Slecht slapen tijdens de zwangerschap

Goed slapen tijdens je zwangerschap is erg belangrijk. Een goede nachtrust bevordert je immuunsysteem en geheugen en is goed voor je algehele gesteldheid. En juist tijdens je zwangerschap is goed slapen erg lastig. Wanneer je gaat liggen begint je hoofd met malen of speelt je maagzuur op. En als je eindelijk afzakt wordt je wakker omdat je weer eens naar het toilet moet of je kindje even lekker zijn salto’s aan het oefenen is. Af en toe een nachtje slecht slapen kan gelukkig geen kwaad, maar wanneer je structureel slecht slaapt kan het schade opleveren. Maar wat kun je eraan doen?

Het hangt er natuurlijk vanaf wat de reden is dat je slecht slaapt, zit je buik in de weg, is je hoofd erg druk, moet je veel plassen of heb je last van brandend maagzuur? Of misschien wel alle het bovengenoemde…

Je buik zit in de weg Een goede slaaphouding kan best een uitdaging zijn met je groeiende buik. De beste slaappositie is op je linkerzij. Op deze manier krijgt de placenta het meeste bloed wat bevorderlijk is voor de ontwikkeling van je kindje. Is die positie niet comfortabel vanwege pijn in je bekken of rug, leg dan een kussen tussen je benen en hou je knieën krom. Hierdoor kantelt je bekken niet en zal je minder last hebben van pijn. Een kussen of dekbed in je rug kan voorkomen dat je terugrolt. Is een enkel kussen niet voldoende, kijk dan voor een zwangerschapskussen. Deze zorgt voor een natuurlijke slaaphouding en minder pijn in je bekken en rug. Zwangerschapskussens zijn verkrijgbaar in diverse vormen en maten afhankelijk van jouw voorkeurshouding. Ze kunnen wat prijzig zijn. Bekijk daarom in de winkel goed welk kussen het prettigst is voor jou en voorkom een miskoop.

Je hoofd is erg druk Veel zwangere vrouwen geven aan dat ze moeite hebben met inslapen omdat hun hoofd erg druk is. Je hebt op je werk nog taken die op je wachten, voorbereidingen die je moet treffen voor de kleine en misschien wil je eigenlijk ook nog wel wat boeken lezen voor de bevalling. Je kunt je hoofd wat rustiger krijgen door een kladblok en pen naast je bed neer te leggen. Heb je wat leuke ideeën voor de babykamer of eindelijk een oplossing voor dat probleem op je werk? Schrijf het meteen op. Dit zorgt ervoor dat het uit je hoofd is en je wat meer rust hebt.

Vermijd daarnaast minimaal 30 minuten voor het slapengaan blauwe schermen zoals je mobiele telefoon, laptop of televisie. Uit onderzoek is gebleken dat het blauwe licht dat van deze schermen afkomt je slaappatroon kan verstoren. Lees liever nog even een boek of een tijdschrift voor het slapen gaan of mediteer nog een een half uurtje.

Een vast slaappatroon kan je hoofd ook rustig krijgen en je hersenen het seintje geven dat het tijd is om te gaan slapen. Een vast slaappatroon bestaat uit handelingen die je elke avond voor het slapen gaan uitvoert.

Een voorbeeld van een vast slaapritueel kan zijn:

  • Alles afsluiten
  • Gordijnen dicht
  • Make-up verwijderen
  • Tandenpoetsen
  • Omkleden
  • Plassen
  • Zacht nachtlampje aan
  • Half uurtje lezen in bed of nog wat mediteren

Een vast slaappatroon werkt trouwens ook erg goed voor je kindje na de geboorte.

Je moet veel plassen Slaap je eindelijk, wordt je wakker omdat je voor de derde keer deze nacht moet plassen. Helaas een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje maar daarom niet minder vervelend.. Het klinkt vanzelfsprekend maar probeer overdag genoeg te drinken en laat ‘s avonds na 8 uur alles staan. Dit geeft je lichaam genoeg tijd om al het vocht te verwerken en uit te plassen voordat je gaat slapen. Neem ook de tijd op het toilet en plas goed uit. Door je groeiende buik kunnen er restjes urine in je blaas achterblijven die er ‘s nachts alsnog uit willen.

Last van maagzuur Brandend maagzuur kan je nachtrust ook aardig verstoren. Maar hoe ontstaat brandend maagzuur en wat kun je hier aan doen?

Brandend maagzuur

Brandend maagzuurBrandend maagzuur, een kwaaltje waar je waarschijnlijk al wel van gehoord hebt. Misschien heb je er zelf ook veel last van. Een branderig gevoel in de slokdarm, misselijk of een opgeblazen gevoel. Brandend maagzuur begint meestal in het tweede trimester en wordt erger naarmate je buik groeit.

Maar hoe ontstaat brandend maagzuur? In je maag zit maagzuur om voeding te verteren voordat het doorgaat naar je darmen. Een klepje (een sluitspier) opent wanneer je iets eet en gaat meteen weer dicht waardoor voedsel en het maagzuur in je maag blijft. Door het groeien van je baarmoeder is er minder ruimte voor je maag en wordt deze omhoog gedrukt. Dit zorgt ervoor dat er meer druk op het klepje komt te staan en maagzuur je slokdarm in kan stromen. Dit is het brandende gevoel dat je ervaart. Je maag is beschermt tegen het zuur, maar je slokdarm niet.

Brandend maagzuur kun je niet helemaal voorkomen. Maar er zijn wel voedingsmiddelen die je beter even kunt laten staan als je last hebt van brandend maagzuur. Let vooral op:

  • Koffie
  • Koolzuurhoudende dranken
  • Zure dranken zoals sinaasappelsap
  • Vet eten
  • Scherpe kruiden
  • Kauwgom
  • Uien
  • Zuivelproducten

Niet voor iedereen veroorzaken dezelfde voedingsmiddelen brandend maagzuur. Kijk daarom voor jezelf wat je wel kunt eten en wat je beter even kunt laten staan. Er zijn ook voedingsmiddelen die je maag kunnen kalmeren zoals :

  • Vezelrijk eten
  • Droge havermoutvlokken
  • Kamillethee
  • Gember
  • Warme melk

Kijk ook bij deze producten weer wat er voor jou werkt. Daarnaast kunnen de volgende tips brandend maagzuur voorkomen.

  • Eet vaker kleinere porties
  • Eet rustig en kauw goed
  • Geef je eten even de kans om te zakken. Ga niet meteen aan het werk.
  • Buk niet voorover maar zak door je knieën
  • Eet niet kort voor het slapen gaan
  • Verhoog het hoofdeinde van je bed of gebruik een tweede kussen

Er zijn medicijnen die kunnen helpen wanneer deze tips niet werken. Maar overleg dit altijd eerst even met je verloskundige. Sommige medicijnen kunnen schadelijk zijn voor je kindje.

Gezond eten

Voeding zwangerschapOok kan gezond eten een positief effect hebben op brandend maagzuur. Dat gezond eten goed is voor jouw gezondheid en die van je kindje hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Maar waar heeft je lichaam behoefte aan tijdens de zwangerschap en hoeveel calorieën mag je dagelijks eten? Wanneer je zwanger bent krijg je van je omgeving vaak gekscherend te horen dat je lekker door kunt eten, je moet ten slotte eten voor twee. Helaas moeten we dit fabeltje ontkrachten. In het tweede trimester heeft je lichaam slechts honderd tot driehonderd calorieën per dag extra nodig. Hier zit je met een extra boterham of een paar aardappelen al op.

Gezond eten draait natuurlijk niet zozeer om de hoeveelheid maar vooral om de kwaliteit. Je kindje heeft vitamine en mineralen nodig om te groeien en is afhankelijk van wat jij eet. Het algemene advies is dat je met 350 gram groente en 2 tot 4 stuks fruit per dag voldoende vitamine en mineralen binnenkrijgt. Drink daarnaast voldoende water. Ook twee keer per week vette verse vis is goed voor jou en je kindje. Wanneer je geen vis lust kun je omega-3 supplementen nemen. In sommige multivitaminen voor zwangere vrouwen zit al omega-3, je hoeft dan niets extra’s te nemen.

Veel zwangere vrouwen hebben een tekort aan foliumzuur en vitamine D3; slik deze daarom ook extra. Foliumzuur vermindert het risico op neurale buisdefecten bij je kindje. Neem elke dag een 400 microgram foliumzuur supplement wanneer je zwanger wilt worden tot minimaal je 10e zwangerschapsweek. Daarna is de neurale buis van je kindje gesloten. Je kunt foliumzuur ook langer doorslikken. Het stimuleert de aanmaak van nieuwe rode en witte bloedcellen, versterkt je weerstand, helpt bij de opbouw van aminozuren en ondersteunt een goede celdeling en de werking van je zenuwen. Van extra vitamine D3 krijgt je kindje stevige botten en tanden. Wanneer je een multivitaminen slikt voor zwangere krijg je de aanbevolen hoeveelheid foliumzuur en Vitamine D3 al binnen. Pas op met normale multivitaminen, hier zit vitamine A in wat de kans op aangeboren afwijkingen vergroot. Neem daarom tijdens je zwangerschap altijd een multivitaminen speciaal voor zwangere.

Bandenpijn

Je buik groeit lekker door en krijgt rond deze tijd misschien wel een groeispurt. Hierdoor komt er veel druk op je banden te staan wat kan resulteren in bandenpijn. Maar wat is bandenpijn precies? Banden van bindweefsel houden je baarmoeder op zijn plaats. Onder invloed van zwangerschapshormonen worden deze banden wat elastischer en komen ze op spanning te staan. Bandenpijn ervaar je als een soort menstruatiepijn en kan overgaan in een stekende of zeurende pijn in je onderbuik of aan de zijkanten van je baarmoeder. De pijn kan doortrekken naar je schaambot, vagina, schaamlippen of onderrug.

Je kunt bandenpijn niet helemaal voorkomen maar wel minimaliseren door je buik te ondersteunen met een buikband. Deze ondersteunt je buik en draagt een deel van het gewicht waardoor niet alle druk op je banden komen te staan. Let daarnaast de hele dag op een juiste houding tijdens het lopen en staan. Verdeel het gewicht over twee benen en houdt je heupen recht. Neem ook genoeg rust en voorkom overbelasting. Door overdag je lichaam te overbelasten kun je ‘s avonds pijn in je banden krijgen. Hierdoor kan zowel zitten als liggen vervelend zijn en slapen pijnlijk. Neem bij erge pijn een warm bad of leg een warme kruik of pittenzak op de pijnlijke plekken.

Bandenpijn illustratie

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.
BabyBaby

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader

Er wordt een baby gebouwd in het lichaam van je vriendin en dit gaat niet zonder slag of stoot. Je vriendin zal door al het arbeid in haar lichaam slechter slapen. Dit kan een korter lontje opleveren gedurende de dag. Neem wat klusjes uit haar handen of koop haar humeur af met een stuk chocolade taart. Dit kan een fase zijn, maar kan ook de rest van de zwangerschap duren. Als ze echt onuitstaanbaar wordt, stuur haar lekker even naar bed.