24 weken zwanger

Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Intro «41 weken zwanger Zwangerschapskalender Samenvatting week ()  – – – – – – Je baby in de ()e week van je zwangerschap  Content Jij in de ()e week van je zwangerschap  Ook interessant voor jou Zwangerschapstest Ovulatietest Ovulatie; Wat zijn je vruchtbare […]
24 weken zwanger

Samenvatting week 24 

24 weken zwanger

Je baby in de 24e week van je zwangerschap 

Deze week heb je weer een nieuwe mijlpaal behaald. Je kindje is nu levensvatbaar bij een vroeggeboorte. Dit houdt in dat de doktoren er alles aan zullen doen om je kindje in leven te houden. Helaas is het geen garantie. De longen van je kindje zijn nog niet rijp, hij zal nog niet zelfstandig kunnen ademen en na de geboorte voorlopig in een couveuse in het ziekenhuis moeten blijven. Ook zijn de kans op infecties bij een immature kindje groot omdat hij nog weinig weerstand heeft. Dus hoe langer je kindje in je buik blijft zitten hoe beter. Of in ieder geval tot 42 weken. Vanaf 37 weken kan je kindje veilig geboren worden en zal je ook, bij een gezonde zwangerschap, thuis mogen bevallen. Loop je erg over dan zal je vanaf 41 weken meer informatie krijgen over inleiden. In Nederland wordt je bij een gezonde zwangerschap vanaf 42 weken zwangerschap ingeleid omdat het risico bestaat dat de placenta op is en je kindje geen of niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen meer binnenkrijgt.

Maar zo ver ben je nog lang niet. Nu kun je nog even lekker genieten van het tweede trimester en de bewegingen, schopjes, stootjes en stompjes van je kindje. Want hoe graag je hem ook wilt ontmoeten, de zwangerschap is een hele bijzondere periode waarbij je een sterke band met je kindje kan opbouwen. Is het je al opgevallen dat je hij een vast slaapritme begint te ontwikkelen? Deze is helaas vaak tegenovergesteld aan die van jou. Wanneer jij net in bed ligt, klaar om te gaan slapen vindt je kindje het tijd om even te laten weten dat hij aanwezig is. Of je wordt zelfs ’s nachts wakker van het getrappel en gepor. Ook na de geboorte heeft je kindje nog geen besef van dag en nacht en zal hij regelmatig wakker worden voor een voeding.

Heb je het idee dat je je kindje al een tijdje niet hebt gevoeld? Probeer hem dan eerst even zachtjes wakker te maken door met je handen op je buik te drukken. Ga vervolgens een uur op je linkerzij liggen en kijk of je je kindje voelt bewegen. Heb je er nog steeds geen goed gevoel bij of vind je de bewegingen erg weinig? Neem dan direct contact op met je verloskundige.

24 weken zwanger

Jij in de 24e week van je zwangerschap 

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader