Skip to content
Zwangere buik links

De fundushoogte

Ben jij ook in verwachting en heb je weleens gehoord van de term ‘fundushoogte’, maar weet je eigenlijk niet precies wat het betekent? Geen zorgen, je bent niet de enige! In deze blog over de fundushoogte leggen we je alles uit wat je moet weten over deze term en waarom het zo belangrijk is om deze te laten meten tijdens je zwangerschap.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is de fundushoogte?

Als je in verwachting bent, vliegen de medische termen je al snel om de oren. Een voorbeeld van zo’n term is ‘fundushoogte’. Met fundus wordt de bovenste rand van je baarmoeder bedoeld. De hoogte wordt gemeten vanaf je schaambot, wat bij een groeiende baarmoeder het onderste punt van de baarmoeder weergeeft. De fundushoogte kan enkel gemeten worden in het geval van eenlingzwangerschap. Ben je in verwachting van een tweeling of zelfs meerdere kindjes, dan groeit de baarmoeder namelijk veel sneller. Overgewicht en een volle blaas kunnen ertoe leiden dat de fundushoogte moeilijker te bepalen of niet geheel juist is.

Wat zegt de fundushoogte over je zwangerschap?

Tijdens diverse controles zal de verloskundige de fundushoogte meten. De fundushoogte hangt samen met de zwangerschapsduur en kan informatie geven over de groei van je kindje. In de meeste gevallen verloopt de groei gemiddeld, maar het kan zijn dat de verloskundige een afwijkende fundushoogte meet. In zo’n geval kan het zo zijn dat er sprake is van een groeiachterstand of dat je kindje juist in groei voor loopt. Toch hoeft een afwijkende meting hier niet direct op te duiden. Er zijn namelijk een aantal factoren die van invloed zijn op een dergelijke meting. Zo speelt de hoeveelheid vruchtwater een rol, evenals een afwijkende placenta. Ook kan het zijn dat je langer of juist minder lang zwanger bent dan in eerste instantie werd gedacht. Tot slot is aanleg ook één van deze factoren.

Hoe wordt de fundushoogte gemeten?

Voor het meten van de fundushoogte bestaan er twee verschillende methoden. Anatomische referentiepunten kunnen hierbij leidend zijn, te weten het schaambot, de navel en het borstbeen. Ook kan er gemeten worden met behulp van de handen en een meetlint. Dit laatste wordt ook wel een fundus-symfyse meting genoemd. In beide gevallen is het belangrijk dat je plat op je rug ligt, met gestrekte benen, je armen langs je lichaam en je hoofd iets omhoog. De verloskundige kan zo goed voelen van waar tot waar gemeten dient te worden.

  • In het geval van een fundus meting met de anatomische referentiepunten als zijnde ijkpunten, wordt de afstand van het schaambot tot de navel tot het borstbeen in gelijke delen opgedeeld. In denkbeeldige lijnen staat ieder deel zodoende voor een specifieke zwangerschapsduur.
  • Bij de fundus-symfyse meting wordt er gemeten vanaf de bovenrand van de baarmoeder naar onder, richting het schaambot. Dit gebeurt middels een soepel meetlint dat eenvoudig over de buik te leggen is. Het resultaat wordt in centimeters weergegeven. Het aantal weken zwangerschap zou overeen moeten komen met het gemeten aantal centimeters. Er is een marge van vier centimeter.
Fundushoogte-fi

Vanaf wanneer wordt de fundushoogte gemeten?

Als je nog maar net zwanger bent, is je baarmoeder nog klein en komt deze nog niet voorbij je schaambot. Naarmate je zwangerschap vordert, groeit je baarmoeder en komt deze steeds hoger te liggen. Vanaf ongeveer een week of twaalf is de baarmoeder goed te voelen vanaf de buitenkant. Dat is dan ook het moment dat de fundushoogte bepaald kan worden.

Fundushoogte na de bevalling

Vanaf het moment dat je kindje begint in te dalen, zakt ook de fundushoogte automatisch. Direct na je bevalling is dit eveneens het geval. Zodra je kindje het levenslicht ziet, zal de bovenste rand van je baarmoeder al een paar centimeter onder je navel zitten. In de dagen en weken die volgen, krimpt je baarmoeder meer en meer. Na ongeveer zes weken heeft je baarmoeder weer het oorspronkelijke formaat terug.

Hoe kan je de fundushoogte zelf meten?

Je kunt de fundushoogte ook zelf meten. Dit doe je bij voorkeur met een lege blaas en plat liggend op een harde ondergrond. De methode met een meetlint is het handigst en aan te raden is om altijd van boven naar beneden te meten. Druk hierbij de baarmoeder niet in, maar voel enkel waar de bovenrand zich bevindt. Wel is het belangrijk om te beseffen dat je hier geen specialist in bent en dus de meting verkeerd kunt uitvoeren, ook al denk je de stappen juist te hebben doorlopen. Raak dus niet direct in paniek bij een fundushoogte die afwijkt van je zwangerschapsduur. Neem echter wel contact op met je verloskundige, zodat zij je gerust kan stellen en als het nodig lijkt, de meting nogmaals uit kan voeren.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.