Wat kost verloskundige zorg?

Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Tijdens je zwangerschap en de eerste weken na je bevalling wordt je begeleid door een verloskundige. Ze houdt de gezondheid van jou en je kindje goed in de gaten en geeft voorlichting en advies. Maar hoeveel kost verloskundige zorg? Tijdens je zwangerschap sta je onder begeleiding van een eerstelijns verloskundige. Dit […]
Kosten verloskundige

Een grote mijlpaal deze week, je kindje is compleet. Alle belangrijke structuren zijn gevormd en de focus zal nu gaan liggen op het groeien. De kans op een miskraam neemt vanaf deze week snel af. Het zal nog wel een aantal maanden duren voordat de organen van je kindje gerijpt zijn en hij levensvatbaar is. Maar alles is aanwezig, zelfs de meeste van de 36 blijvende tanden en kiezen en de eerste haartjes. 

Dit is ook de week waarin het verschil tussen jongetjes en meisje langzaam zichtbaar begint te worden. De eerste zes weken zijn jongens en meisjes identiek. Vanaf de 7e week beginnen de zaadblaasjes en testikels te groeien, maar dit kun je nog niet zien. Tot week 9 beschikken zowel jongetjes als meisje over een fallus. Deze week beginnen jongetjes testosteron aan te maken waardoor de fallus langer wordt en de penis vormt. Meisjes maken dit hormoon niet aan. Hierdoor wordt de fallus niet langer en ontstaat de clitoris. 

In de 10e zwangerschapsweek verhuizen de nieren omhoog. De nieren van je kindje worden gevormd rond het bekken en moeten nog omhoog. Het lichaam van je kindje is nu wat gegroeid waardoor er genoeg ruimte is voor de nieren. Deze week bereiken de nieren de bestemde positie in het achterste gedeelte van de buikholte. 

Het oog wordt deze week bedekt door een ooglid. De oren zijn compleet maar zitten nog vrij laag aan het hoofd. De komende weken verplaatsen deze zich omhoog. Het staartje is volledig verdwenen en de vingertjes en teentjes zijn helemaal los, je kindje lijkt dus niet meer op een kikkervisje. Daarnaast beginnen deze week de vingernagels zich te vormen, een proces wat pas in de 24e week is voltooid. Het hartje heeft nu zijn uiteindelijke vorm en klopt 140 keer per minuut