Skip to content
Vrouw weeën opvangen

Alles over een weeënstorm

Tijdens de bevalling zorgt een wee voor ontsluiting. Tussen de weeën door heb je even rust. Maar soms heb je dit niet. Dan volgt de ene wee de andere direct op. Wanneer dit meerdere keren achter elkaar voorkomt, heb je een weeënstorm. Wat is een weeënstorm precies? Hoe lang duurt een weeënstorm en hoe ga je ermee om?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is een weeënstorm?

Als je gaat bevallen, dan ontkom je er niet aan: de weeën. Deze zorgen voor de ontsluiting en uitdrijving van je kindje. Normaal gesproken zit er enige tijd tussen de weeën. In het begin wat meer, maar dit neemt af tot ongeveer een minuut als het echte werk begint. Je hebt dan tussendoor even de kans om op te laden. Soms kan het voorkomen dat de weeën heel snel achter elkaar komen. Als dit in 10 minuten tijd 6 of meer keer het geval is, dan noem je dit een weeënstorm. Heb je net de ene wee achter de rug, val je bijna direct weer in de volgende. Vaak geeft een weeënstorm een vlot verloop van de bevalling aan. Een weeënstorm komt vaker voor bij vrouwen die al eerder zijn bevallen maar kan ook voorkomen bij een eerste kindje.

Hoe lang duurt een weeënstorm?

Bij de ene vrouw duurt een weeënstorm een half uur, terwijl de ander er meerdere uren mee te maken heeft. Soms zelfs wel 3 uur lang. Het komt niet vaak voor, maar als het je treft, is het erg vervelend en bovendien uitputtend omdat je geen tijd hebt om je voor te bereiden op de wee die volgt. Een weeënstorm is erg heftig maar heeft één groot voordeel. De golf aan weeën zorgt ervoor dat je baarmoeder snel ontsluit en je bevalling snel gaat.

Hoe ga je om met een weeënstorm?

Eerlijk is eerlijk: weeën zijn sowieso geen pretje. Je kunt je dus voorstellen hoe het moet zijn als de ene wee de andere overlapt. Het kan goed zijn dat je hierdoor in paniek raakt. Het is dus fijn om te weten wat je eraan kunt doen als je met een weeënstorm te maken krijgt.

  • Ook hier is ontspannen het toverwoord, hoe moeilijk dit ook zal zijn. Het helpt je niet als je in paniek raakt, dus probeer je rust te bewaren. Focus je niet op de pijn, maar juist op je ademhaling.
  • Neem een douche of ga in bad als dit mogelijk is. De warmte kan er voor zorgen dat je wat meer ontspant, wat een positieve uitwerking heeft op de weeën
  • Ook kun je kiezen voor pijnbestrijding als het je teveel wordt. Door de korte intervallen kan de pijn namelijk als extra intens worden ervaren. Helaas valt de optie voor een ruggenprik vaak af, omdat het zetten hiervan wat meer tijd in beslag neemt. Een pompje met remifentanil, lachgas of TENS is, afhankelijk van de mogelijkheden in jouw ziekenhuis, doorgaans wel een optie.

Hoe ontstaat een weeënstorm?

In sommige gevallen komt een weeënstorm voor bij een bevalling die op de natuurlijke manier is begonnen, maar je ziet het vaker bij een bevalling die ingeleid wordt. Hierbij worden weeënopwekkers toegediend, die dan ook als voornaamste oorzaak gezien worden.

Wat zijn de risico’s van een weeënstorm?

Tijdens een wee spant de baarmoeder zich samen waar je kindje tijdelijk wat minder zuurstof kan krijgen. Na de wee komt de toevoer van zuurrstof weer op gang en kan je kindje herstellen. Omdat het zuurstoftekort tijdens een wee zo kort is heeft je kindje hier normaal geen last van. Bij een weeënstorm zit er echter te weinig tijd tussen de weeën voor hem om te herstellen. 

Om deze reden zal de conditie van je kindje tijdens een weeënstorm altijd extra goed in de gaten worden gehouden. Bij een kunstmatig opgewekte bevalling zal de arts het infuus met oxytocine wat lager zetten om te toestroom van weeën wat te verlagen. Ingrijpen is gelukkig vaak niet nodig omdat de bevalling bij een weeënstorm meestal snel gaat.

Kan je een weeënstorm voorkomen?

Er is helaas niks aan te doen om te voorkomen dat je niet in een weeënstorm zult raken. Het enige wat kan helpen, is een goede voorbereiding op je bevalling. Hiervoor kun je een speciale cursus volgen en het is aan jou om te kijken wat goed bij je past. Denk aan de klassieke pufcursus waarbij jij je leert focussen op je ademhaling. Of misschien ga je voor iets waarbij meer aandacht is voor het mentale gedeelte, zoals een cursus hypnobirthing. Een dergelijke cursus biedt je de nodige handvaten en kan je net dat steuntje in de rug geven wanneer je het hard nodig hebt. Je leert bovendien te luisteren en te vertrouwen op je lichaam.

Weeënstorm na breken vliezen

Als je vliezen breken, dan kan dit een signaal zijn voor je lichaam dat de bevalling gaat beginnen. Het is dan vaak ook de aanleiding voor het beginnen van de weeën. Zolang je kindje in goede conditie is en niet in het vruchtwater heeft gepoept, wordt er altijd gewacht om te kijken of de weeën ook daadwerkelijk beginnen. Het wil wel eens voorkomen dat vrouwen te maken krijgen met een weeënstorm nadat de vliezen al dan niet kunstmatig gebroken zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat er meer oxytocine vrijkomt. Je lichaam kan hier even van in de war zijn en erop reageren met de ene wee na de ander. De snelle opvolging van weeën zal echter vaak binnen een uur afnemen tot een meer standaard tempo.

Trauma na een heftige bevalling

Een weeënstorm kan ervoor zorgen dat je bevalling erg snel gaat maar ook erg heftig is. De weeën volgen elkaar snel op en je hebt geen tijd om bij te komen waardoor je al snel uitgeput raakt. Het kan dan ook voorkomen dat je de bevalling als traumatisch hebt ervaren. Bespreek dit dan met je verloskundige of ga naar een gespecialiseerde therapeut of huisarts. Schaam je hier vooral niet voor maar ga op zoek naar hulp. 

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.