Skip to content
Zwangere vrouw met weeën

Weeën zetten niet door; en nu

Aan het einde van je zwangerschap sta je waarschijnlijk te springen om je kindje te ontmoeten. En wanneer de weeën eenmaal zijn begonnen wil je ook wel dat ze doorzetten. Maar wat moet je doen als de weeën maar niet doorzetten? Kan je zelf iets doen om de weeën goed op gang te krijgen?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is een wee?

Eerst even de basis; wat is een wee? Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Er zijn verschillende soorten weeën en elke wee heeft dan ook zijn eigen functie. Zo zijn er voorweeën die niet tot ontsluiting leiden, maar je lichaam wel vast klaarmaken op de komende bevalling. Gelukkig zijn deze weeën doorgaans ook niet zo pijnlijk al ervaren veel vrouwen ze wel als onprettig. Deze weeën worden ook wel oefenweeën genoemd.

Ben je bijna uitgerekend, dan is de kans steeds groter dat voorweeën overgaan in echte (ontsluitings)weeën. In sommige gevallen blijven de echte weeën helaas nog even uit. Je kindje is er dan nog niet helemaal klaar voor, want het is je kindje dat een hormoon (cortisol) af zal geven, waardoor de bevalling op gang komt. Het kan ook zijn dat je zelf de bevalling onbewust tegenhoudt. Stress is bijvoorbeeld van invloed op het uitblijven van de echte weeën.

10 tips om je weeën op gang te krijgen

Over het algemeen is het beter om de natuur zijn werk te laten doen, maar het is begrijpelijk dat je wilt kijken of je de natuur een zetje in de juiste richting kunt geven als je de uitgerekende datum gepasseerd bent. Onderstaande tips zijn dan ook zeker het proberen waard om je weeën op gang te krijgen.

1. Ontspanning

Hoe verder je komt in je zwangerschap hoe meer rust belangrijk wordt. Je lichaam staat voor een flinke opgave en kan dus alle rust en energie gebruiken. Daarbij is het een bekend gegeven dat stress en spanningen de bevalling juist tegen kunnen houden. Probeer dus zo ontspannen mogelijk te blijven. Het is niet voor niks dat de meeste bevalling ‘s nachts beginnen wanneer je volledig ontspannen bent.

2. Beweging

Tegelijkertijd is beweging een goede manier om je lichaam misschien wel net dat laatste zetje te geven. Doe het hierbij uiteraard ook rustig aan en luister goed naar je lichaam maar probeer dagelijks even goed te bewegen. Wandelen is een goede, rustige manier, maar een keer de trap extra op en af kan ook geen kwaad.

3. Acupressuur

Wist je dat je speciale drukpunten op je lichaam hebt die, bij herhaalde massage, de bevalling wel eens op gang kunnen helpen? Dit wordt acupressuur genoemd en vanuit de Oosterse geneeskunde is dit dan ook een manier die als veelbelovend gezien wordt. Je kunt hiervoor de acupressuurpunten: Blaas 32, Dikke Darm 4 en Milt 6 indrukken.

4. Acupunctuur

Naast massage van drukpunten zou je ook kunnen kiezen voor acupunctuur. Dit werkt op basis van hetzelfde principe, maar dan met kleine naaldjes. Deze naaldjes beïnvloeden de energiestromen in je lichaam waardoor je baarmoeder kan gaan samentrekken. Je kunt hiervoor langs bij een acupuncturist die gespecialiseerd is in zwangerschappen en bevallingen.

5. Voetreflexmassage

Breng eens een bezoekje aan een voetreflexoloog. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit iemand die de voetreflexen masseert. Hierbij zou er oxytocine vrij kunnen komen wat er toe kan leiden dat de weeën hun intrede doen. Je bekkengebied en baarmoeder staan ook in verbinding met reflexzones in je voeten. Het masseren van deze zones zou een start seintje kunnen geven.

6. Seks

Tot het moment dat je vliezen zijn gebroken, kun je nog gerust seks hebben met je partner. Niet alleen werkt het ontspannend en draagt het bij aan het vrijkomen van het hormoon oxytocine, ook zorgt een orgasme ervoor dat de baarmoeder zich samentrekt. Daarnaast zit er in sperma prostaglandine; een hormoon dat zorgt voor het week worden van de baarmoedermond.

7. Vrouwenmantelthee

Een eenvoudige, maar wellicht net zo doeltreffende manier om de weeën op gang te krijgen, is door het drinken van vrouwenmantel thee. Deze is in de meeste natuurwinkels verkrijgbaar. Er zit een stofje in dat het samentrekken van de baarmoeder stimuleert. Je zou hiervan wel een kop of drie per dag moeten drinken. Het is sowieso goed om dit in huis te hebben, want na de bevalling kan deze kruid gebruikt worden voor het herstellen van de baarmoeder en het laten stoppen van het bloeden.

8. Tepelstimulatie

Een andere manier om te zorgen voor het vrijkomen van oxytocine is door je tepels te stimuleren. Dit vraagt echter wel wat toewijding. Wil je hier resultaat van zien, dan zal je het dagelijks toch wel één tot meerdere uren moeten doen.

9. Strippen

Mogelijk heb je er wel eens van gehoord; strippen. Dit is iets wat de verloskundige kan doen op het moment dat je de 41 weken grens bereikt hebt. Vaak is er dan nog maar weinig nodig om de bevalling op gang te krijgen en mogelijk heb je al iets ontsluiting. De verloskundige woelt dan met haar vingers als het ware de vliezen wat los wat ervoor zorgt dat jouw lichaam prostaglandine hormonen aanmaken. Deze stimuleren de aanmaak van oxytocine en het rijpen van de baarmoedermond. Oxytocine zorgt er vervolgens voor dat je baarmoeder samentrekt.

Strippen bevalling

10. Spinning Babies

Je hebt misschien al wel gehoord van Spinning Babies. Deze methode kan bijdragen aan de juiste houding tijdens de bevalling en meer ruimte in je bekken. Ook kun je hiermee het indelingsproces bevorderen. Meer weten over Spinning Babies? Dan kun je hier een cursus voor volgen.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.